OVERREKKELSE. Daglig leder i Saltenposten, Sverre Breivik, delte ut prisen til ildsjelen Hilde Ann Solvoll.

Synspunkt

Kanskje dette kan være med på å gi mer energi til ildsjelen?

I løpet av hele 2025 vil vi i Saltenposten kåre månedens ildsjel.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av hele 2025 vil vi i Saltenposten kåre månedens ildsjel.

- Det er utrolig mange folk i vårt dekningsområde som gjør en forskjell for én eller flere andre, og det er nettopp disse vi ønsker å løfte fram gjennom 2025, sa Sverre Breivik, daglig leder i Saltenposten i et intervju før jul.

I tirsdagens utgave av Saltenposten kan du lese om Hilde Ann Solvoll fra Mørsvikbotn som vi har kåret til den første av de 12 ildsjelene.

Hun bruker mye av sin tid på å gjøre det hyggelig for andre i lokalsamfunnet, som for eksempel å male miljørommet på den nedlagte skolen eller å tilby seg å sette krans og lykt på graver for andre.

Alt dette foregår uten at hun gjør noe større vesen ut av det.

Som forslagsstilleren skrev det: Det skjedde forandringer både her og der uten at det var organisert eller planlagt over lengre tid.

Nå er det ikke et krav at man skal gå stille i dørene for å bli kåret til månedens ildsjel, men det skal heller ikke være noen ulempe.

Under utdelingen sa Sverre Breivik at det er viktig for oss som lokalavis å se de ildsjelene som kanskje ikke stikker hodet så mye fram.

- Den jobben du gjør blir lagt merke til. Du gjør en forskjell, sa han til Hilde Ann Solvoll under overrekkelsen.

Det er hyggelig å kunne formidle slike historier som den om Hilde, og jeg ser fram til å lese om og skrive om flere ildsjeler i distriktet vårt utover året.

Ildsjel ja, hva er egentlig en ildsjel? Uttrykket har kanskje blitt litt slitt?

Ifølge ordboka, er en ildsjel en person som deltar entusiastisk og gjør en uegennyttig innsats, for en bestemt sak, i foreningsarbeid eller liknende. En person med mye engasjement som bruker det på noe annet enn seg og sitt.

For rundt 10 år siden forsket Norsk institutt for regionforskning (NIBR) på ildsjeler. Da handlet det om hvordan kommuner og lokale myndigheter brukte disse ildsjelene og hvordan de kunne bruke dem bedre.

Der hadde de funnet ut at ildsjelene gjerne engasjerer seg på flere måter, og at de først og fremst er middelaldrende, altså mellom 40 og 60 år gamle. I undersøkelsen som ble gjort, var det en overvekt av menn.

Et av temaene som er omtalt i rapporten, er at ildsjelene av og til møter på hindringer. Noe av det forskerne mener er grunnen til at de likevel holder ut i mange tilfeller, er at de står sammen med andre positive mennesker. Ildsjeler møter andre ildsjeler og drar lasset i lag.

Det er synd hvis ildsjelene brenner seg ut

Det er synd hvis ildsjelene brenner seg ut fordi de stadig møter motstand, for eksempel fordi de blir stående alene med mye ansvar eller arbeidsoppgaver. Her kan vi alle bidra til å gjøre ildsjelenes virke lettere. Kommunene kan legge til rette, for eksempel når det gjelder å søke om støtte til aktiviteter som ildsjelene vil dra i gang.

Innbyggere kan bidra med dugnad eller benytte seg av det som ildsjelene står bak av tilbud. Enten det er en lørdagskafé, slik som Sørfold ungdomsråd har startet med, eller om det er å bruke badstua som er satt opp på Øyra.

Jeg mistenker også at rosende ord, eller som i dette tilfellet, heder og ære gjennom ildsjelprisen, kan være med på å gi mer energi til disse engasjerte menneskene.

Kanskje du som leser dette har noen i tankene som du synes fortjener en slik oppmerksomhet? I så fall kan du sende inn ditt forslag med begrunnelse til sverre@saltenposten.no.

Powered by Labrador CMS