7 av 10 som svarte på Ipsos sin spørreundersøkelse, synes at bål er med på å bygge fellesskap.

Synspunkt:

Bålet gir mer enn bare varme

Neste helg båles Friluftslivets år 2025 i gang over hele landet.

Kalenderen viser 2025, og vi er i gang med et nytt Friluftslivets år. Poenget med dette året er et ønske om å inspirere folk til å oppdage og ta vare på vår nære natur, invitere andre ut og prøve nye friluftslivsaktiviteter.

Lørdag 18. januar markeres starten av friluftsåret med arrangementet "Hele Norge båler". I Oslo skal H.K.H. Kronprins Haakon offisielt åpne Friluftslivets år 2025 under et stort barne- og familiearrangement på Sognsvann i Oslo. Her lokalt er det flere arrangementer, blant annet Sulitjelma og omegn turistforening sine i Valnesfjord og Klungsetmarka.

I Saltdal markerer de starten på Friluftslivets år med Kom deg ut-dagen søndag 19. januar. Da skal det være familiedag i Linebakken med aking, bål og grilling mellom klokken 12 og 14.Fra klokken 14 til 18 blir det isbading og badstue ved Badstua Brennheit på Øyra. De erfarne og hyggelige damene i styret til Badstua Brennheit er der for å veilede og hjelpe, ifølge Visit Saltdal.

En ny Ipsos-undersøkelse gjennomført for organisasjonen Norsk Friluftsliv viser at bål er mer enn bare varme og kos. Det er også en måte å koble av fra hverdagen og bygge fellesskap på.

I undersøkelsen svarer 7 av 10 personer at de opplever at det å samles rundt et bål skaper en følelse av fellesskap. Spesielt mange unge mellom 18 og 29 år mener dette, der 50 prosent er helt enige og 28 prosent er delvis enige i dette.

I tillegg svarer 63 prosent av de spurte at det å sitte rundt et bål hjelper dem med å koble av fra en stressende hverdag.

Det er også 75 prosent av de spurte i Ipsos-undersøkelsen som sier at de vet hvordan de lager og håndterer bål på en trygg og naturvennlig måte. Av disse er det flest menn.

Det er folk i Nord-Norge som er tryggest på bålbrenning, hele 84 prosent. I andre enden av skalaen er folk i Oslo, hvor andelen er 70 prosent.

– Ikke alle har lært hvordan man får fyr på bålet eller hva man bør tenke på når man vil tenne opp bål. Så åpningsarrangementene kan være en god anledning til å møte bålkyndige, stille spørsmål og bli tryggere på å tenne opp bål selv, sier Bente Lier, som er generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Hun mener også det er viktig at alle som skal båle denne dagen husker sporløs ferdsel, slik at det ser minst like fint ut i naturen etter vi har vært der, som før vi kom.

Å lære hvordan man lager bål er noe av det SOT har på planen på sitt arrangement, og jeg vil tro de også tar med litt om bålvett.

Det er for øvrig over 300 åpne arrangementer over hele landet på åpningsdagen for Friluftslivets år 18. januar.

Om du ikke har tenkt å delta på noe, kanskje du lager din egen friluftsopplevelse? Det trenger ikke å være snakk om den lengste eller tyngste turen. En stund rundt bålpanna i hagen er ikke å forakte, eller en tur til et lett tilgjengelig sted der man ikke trenger å gå så langt.

Det viktigste, slik jeg ser det, er å komme seg over dørstokken og ut ytterdøra.

I løpet av året blir det nok mange arrangementer som knyttes opp mot Friluftslivets år. Fra 30. august til 7. september er friluftslivets uke. Det omfatter blant annet "Natt i naturen" og Strandryddedagen.

Selv har jeg ikke planlagt om jeg skal tilbringe deler av 18. januar ved et bål, men jeg kan garantere at det både blir bål, netter i naturen, helårsbading og mange turer i løpet av 2025.

Powered by Labrador CMS