Promille illustrasjon

Synspunkt: 

At så mange velger å ta et slikt valg, er helt uforståelig

18 prosent av norske bilister innrømmer at de har kjørt i ruspåvirket tilstand én eller flere ganger. Det er tall som er veldig vanskelig å akseptere. 

Denne uka kom Respons Analyse på vegne av Fremtid forsikring med kanskje de mest oppsiktsvekkende tallene jeg har sett statistikk på så langt i år.

Ifølge undersøkelsen, har 18 prosent av norske bilister oppgitt at de har kjørt i ruspåvirket tilstand én eller flere ganger. Dette tilsvarer 787.000 nordmenn – et tall som burde få oss alle til å reagere. Når vi vet at én av fem dødsulykker i trafikken skyldes rus, blir det tydelig at vi står overfor et alvorlig samfunnsproblem.

Det er så det nesten ikke er mulig å forstå at dette kan være riktig. Jeg har sjelden kjent på et større behov for at noe skal være feil, enn akkurat nå.

Kjøring i ruspåvirket tilstand er ikke bare ulovlig – det er livsfarlig. Når rusmidler påvirker hjernen, svekkes dømmekraften, reaksjonsevnen og risikoforståelsen. Dette gjør bilkjøring under påvirkning til en av de mest uansvarlige handlingene man kan begå, ikke bare i trafikken, men i livet generelt.

Likevel viser undersøkelsen at altfor mange tar sjansen. Det er ikke bare deres eget liv som står på spill; det handler om sikkerheten til medtrafikanter, fotgjengere og syklister.

Jeg kan ikke forestille med noe mer meningsløst enn å skulle sette alle andre på veien i fare fordi man i en så alvorlig grad satte sine egne behov over alle de andre.

Når man ser på alle de forferdelige utfallene ruspåvirket kjøring kan ha, for en selv, for familie, og ikke minst for en eller flere uskyldige tredjeparter, så kan jeg ikke fatte at noen i det hele tatt kan tenke seg at dette er greit.

I hvert fall ikke drøyt 750.000 av de som jeg deler vei med hver eneste dag.

Det er mulig dette høres i overkant selvhøytidelig ut. Jeg har gjort dumme ting i trafikken. Jeg har kjørt for fort, og jeg har kjørt mens jeg var alt for trøtt. Jeg har sikkert sett for lenge på mobilen mens jeg kjørte også.

Men jeg har aldri, og kommer aldri til å sette meg bak et ratt i ruspåvirket tilstand. Det er en av ikke så alt for mange absolutter jeg vet jeg har i livet.

Kostnaden over å skulle gjøre det, kan bli så høy at jeg ikke tør å tenke tanken engang. Da er det fullstendig ufattelig for meg at det er så mange som ser så mye lettere på dette enn det jeg gjør.

Den høye andelen som oppgir å ha kjørt i ruspåvirket tilstand, er spesielt bekymringsfull nå som vi går inn i julebordsesongen. Vi har alle hørt unnskyldningene: "Jeg føler meg fin", "Det var bare et glass" eller "Jeg skal bare kjøre en kort tur". Problemet er at selv små mengder alkohol kan påvirke evnen til å kjøre trygt.

Og det er ikke bare alkohol som er problemet. Bruk av andre rusmidler, som narkotika eller sterke medisiner, kan være like farlig – ofte uten at føreren selv er klar over hvor svekket reaksjonsevnen faktisk er. En undersøkelse som denne bør fungere som en vekkerklokke, ikke bare for enkeltpersoner, men også for myndighetene og samfunnet som helhet.

Spørsmålet er hva som må til for å redusere antallet som kjører i ruspåvirket tilstand. Holdningskampanjer har vist seg effektive tidligere, men det er tydelig at vi fortsatt har en vei å gå. I tillegg må politiets tilstedeværelse på veiene styrkes, særlig i perioder som julebordsesongen.

Hyppigere promillekontroller kan være med på å avskrekke dem som vurderer å ta sjansen. Men det viktigste arbeidet må skje i hodene våre. Det handler om bevissthet og ansvar.

At 787.000 nordmenn har kjørt i ruspåvirket tilstand, er et tall vi ikke kan godta. Trafikksikkerhet er et felles ansvar, og det krever at hver enkelt av oss tar de riktige valgene. Så før du setter deg bak rattet etter julebordet, spør deg selv: Er jeg i stand til å kjøre? Hvis du er i tvil, vet du allerede svaret. 

La bilen stå. Det kan redde liv – kanskje til og med ditt eget.

Powered by Labrador CMS