TAPER PENGER. Gårdbrukerne Ketil Kritoffersen (t.h.) og Bjørn Villumsen forviler over reduserte kvoter for melkeproduksjonen. Odd Vebjørn Vold var med på intervjuet, men hadde ikke tid til å stille opp på bildet. Foto: Ole Kristian Andeassen
TAPER PENGER. Gårdbrukerne Ketil Kritoffersen (t.h.) og Bjørn Villumsen forviler over reduserte kvoter for melkeproduksjonen. Odd Vebjørn Vold var med på intervjuet, men hadde ikke tid til å stille opp på bildet.

Melkebønder rammes av kvotekutt

(BEIARN) Tre gårdbrukere i Beiarn taper til sammen en halv million på at produksjonen av melk skal ned neste år.

Publisert Sist oppdatert

Staten og Norges bondelag har blitt enige om en reduksjon i produksjon av kumelk med 100 millioner liter. Det meste av reduksjonen skal tas til neste år.

Må slakte

- For oss betyr dette en samlet nedgang i inntekt på rundt 500.000 kroner, forteller de tre største kumelk-produsentene i Beiarn, Odd Vebjørn Vold, Ketil Kristoffersen og Bjørn Villumsen.

- På sikt blir vi også nødt til å slakte 10-12 dyr, sier de tre gårdbrukere i Beiarn som totalt lt har 150 melkekyr på båsen.

De tre gårdbrukerne slår fast at redusjonen i inntekt også betyr mindre skatteingang til Beiarn kommune.

Snytt for penger

De tre gårdbrukerne har investert rundt 50 millioner kroner i dyr, bygninger og maskiner de siste seks årene. Reduksjon i melkemengde får betydning for den fremtidige økonomien på gården.

- Lanbrukspolitikken er lagt opp slik at bruk skal legges ned. Regjeringen har snytt oss for mye penger. Staten tar reduksjonen i melkemengde et halvt år før de strengt tatt behøver, sier de tre gårdbrukerne.

400 millioner

- Det produseres 113 milioner liter melk totalt i Nordland. Nå skal melkemengden reduseres med åtte millioner liter. Det utgjør ca 400 millioner kroner i rene penger, sier de tre.

- Vi kan ikke bare legge ned. Banken skal ha sitt. Men, det blir helt klart mindre investeringer i maskiner. Vi bønder får redusert lønn, mindre ferie og mindre avløsertilskudd.

Tjener lite

Bønder i Norge har overlevd kun ved å øke produksjonen. Men, nå er det stopp.

Samtiidg er det slik at det ikke er bøndene som tjener best på melka. La oss ta et eksempel. Bonden får 5,50 per liter for H-melk. I butikken selges den for 21 kroner. Det er altså ikke bøndene som stikker av med overskuddet.

Kjøttskam

Både Norge, Svetis og Canada har i dag eksportstøtte, men nå fjernes den i Norge.

- Hvordan blir framtiden?

- De investeringene vi har gjort i moderne fjøs letter arbeidet, men vi er bekymret for klimahysteriet og begrepet kjøttskam. Dette har gått over alle grenser. Vi produserer gress i tre omganger og reduserer dermed utslippet av karbondioksyd, sier de tre.

Seks melkebruk

I Beiarn er det seks bruk som leverer melk, der ett bruk er samdrift.

De har til sammen 13 såkalte grunnkvoter, som utgjør over 1,4 millioner liter melk.

Powered by Labrador CMS