FREDET. - Ved siden av historien er det er jo særlig maskinene og fasaden som gjør bygget så spesielt, forteller nåværende eier Paal Robert Haagensen.
Erica Restoften
Markerte freding av nordnorsk kysthistorie
- Dette er hjertet av det som gjenstår av den enorme industrien som det var her i Rognanfjæra.
SALTDAL: - Det var svært mange som jobbet her med å sette motor i gamle seilskuter og andre båter, reparerte og fikset. Det er nordnorsk kystkultur, og moderniteten som kommer til Nord-Norge, forteller fylkesråd for kultur, klima og miljø, Christian Torset til Saltenposten.
Haagensenverkstedet og «Porten til Drageslipen» ble offisielt fredet allerede høsten 2019 av Riksantikvaren.
– Haagensenverkstedet er et kulturminne som vitner om Rognans og Saltdals båtbyggertradisjoner. Verkstedet forteller historien om datidens satsing på industri og moderniseringen av Nord-Norge, og om den store endringen i norsk kystkultur med motoriseringen av den norske fiskeflåten, sa riksantikvar Hanna Geiran i forbindelse med fredingen i 2019.
Motorverkstedet ble bygget på 1920-tallet og var del av et av de største båtbyggermiljøene i Norge.
På grunn av pandemien ble det på det tidspunktet ikke gjort noen markering av fredningen. Det ønsket Nordland fylkeskommune nå å gjøre noe med, ettersom verkstedet står som en unik representant for denne delen av den lokale kysthistorien, og de inviterte fredag til markering.
Nordnorsk kystkultur
- Det er helt uvurderlig. Fredningen av Haagensenverkstedet bidrar på en positiv måte til å sikre både en del av Norges kystkultur og industri- og arkitekturhistorie.
Haagensenverkstedet var et båtmotorverksted som var i drift fra ca. 1915-1960-tallet. Liten murbygning som ligger i utkanten av Rognanfjæra, og er bygget med den formstøpte og særegne «Oscarsteinen», oppkalt etter han som tilvirket steinen i området.
Dette er en av ytterst få gjenværende bygninger fra det som i sin tid var et av de største båt- og fartøybyggemiljøene i hele Norge: Rognanfjæra.
Bevares
- Det er vår arv, som vi nå har fredet. for alle fremtidige generasjoner. Det betyr at vi tar vare på arkitekturen og interiøret, som fortsatt finnes her. Det kommer til å være her for de som lever om femti eller hundre år og som ikke kan gjenskapes utenom, sier Torset.
Kulturminnene her er fortellere om utviklingen av den nasjonale verkstedindustrien og om motoriseringen av landets fiskeriflåte.
De nåværende eierne av Haagensenverkstedet, Paal Robert Haagensen, kona Katarina Haagensen og sønnen Adam (11 mnd.) var også til stede på markeringen.
Hele familien har vært involvert i bevaringen av det historiske bygget for fremtiden.
- Vi har blant annet modernisert det elektriske så vi kan ha strøm og lys uten at det er brannfarlig, selv om det opprinnelige er bevart og fortsatt henger her. Vinduer, glass og rammer, er også byttet ut, forteller Haagensen.
Autentisk
- Det er masse arbeid med å bevare slike gamle bygg. Det skal være så autentisk som mulig som om det skal fornyes så må det være i gammel stil, men ideelt sett så restaureres det og oppgraderer det originale. Det må gjøres etter strenge regler, for materialer og teknikk, forteller Paal Robert, som er barnebarn til en av brødrene som etablerte firmaet i 1915 og fikk bygget verkstedet i 1920.
Også ordfører i Saltdal, Rune Berg, var til stede for å kaste glans over fredingen av det viktige kulturminnet.
- Først og fremst vil jeg gratulere eieren, Paal Robert Haagensen. Og vi kan trygt si, gratulerer til oss alle sammen. Det er svært viktig at noe av vår historie blir fredet, slik som vår stolte historie her i fjæra på Rognan og i Saltdal. Haagensenverkstedet er en svært viktig del av denne historien og viser utviklingen som skjedde innen båtbygging og på fartøyene, sa ordfører Rune Berg i sin tale.
Generasjoner
Med på markeringen var også Torbjørn Pedersen. Han leste opp en tekst som pappaen hans, den nå snart 92 år gamle Ludvik Pedersen, har skrevet ned etter hukommelsen, fra tiden da han jobbet på anlegget med stilknytning til verkstedet.
- Pappa har jobbet stort sett hele sitt liv her i fjæra. Det er jo bra det blir tatt vare på. Det er jo også et helt spesielt bygg. Det er jo artig at også de opprinnelige maskinene står her inne fortsatt, forteller Pedersen.
Ludvik Pedersen jobbet som båtbygger. Det var lite spesialisering på den tiden så alle gjorde jo alt. Fra å bygge trebåter, planking av båter, reparasjoner og ombygging, til montering av motorer og mye sånt på slutten.
- Pappa har jo vært her en gang og fått se hvordan ting har blitt bevart, og det satte han stor pris på. Det var sånn han begynte å fortelle og Haagensen spurte han om han kunne tenke seg å skrive ned det han husket fra tiden han jobbet her, så det gjorde han, forklarer han videre.