Saltenposten A/S

Saltenposten

Markerer morsmålsdag på mange språk

SKAL LESE HØYT. Mandag møttes noen av de som skal delta for å forberede markeringa av morsmålsdagen på Fauske bibliotek. Fra venstre biblioteksjef Elin Rønningen, Wael Mohammad fra Palestina, Sawat Wicharsung fra Thailand og Mehari Weldemichael fra Eritrea. De tre sistnevnte er fra voksenopplæringa. Foto: Eva S. Winther

Torsdag 21. februar blir det flere ulike morsmål å høre på Fauske bibliotek.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 19.02.2019 kl 07:34

FAUSKE: Den internasjonale morsmålsdagen feires over hele verden 21. februar. På Fauske bibliotek blir det både høytlesning, fortelling og utstilling av bøker på flere språk.

- Vi slår to fluer i en smekk og feirer morsmålsdagen med åpning av vår nye månedlige høytlesningsserie «Kaffe og lytt», opplyser biblioteksjef Elin Rønningen.

Åpent for alle

Denne torsdagen blir det derfor høytlesning på mange språk, både nederlandsk, thai, tigrinja, arabisk og norsk. De som kommer får høre alt fra fortellinger til dikt, og høytlesinga starter klokken 12.

- Høytleserne, som er sporty og stiller opp frivillig, er en lokal forfatter, en lesevenn, tre elever ved voksenopplæringa og en nederlandsk arealplanlegger. Alle vil lese og fortelle historier på sitt morsmål og oversette til norsk, sier Rønningen.

Arrangementet er gratis og åpent for alle, og de serverer kaffe, te og twist.

Mangfold

Bare i Norge snakkes det rundt 300 språk, og det er rundt 6.700 språk i hele verden. Målet med morsmålsdagen er å fremme språklig mangfold og flerspråklighet.

I tillegg til høytlesning blir det utstilling av bøker for både voksne og barn på flere språk, innlånt for anledninga fra Det flerspråklige bibliotek (DFB), Nasjonalbiblioteket. På Fauske bibliotek kan man låne bøker fra samlinga, og de kan også hjelpe med å bestille bøker på mange språk via DFB.

Markert siden 2000

Ifølge Wikipedia feires den internasjonale morsmålsdagen 21. februar over hele verden. Morsmålsdagen er en flott mulighet til å fokusere på de språklige ressursene hos både barn og voksne i nærmiljøet. Gjennom feiringen blir vi aktive deltakere i å forme det flerspråklige fellesskapet i Norge.

Den internasjonale morsmålsdagen ble erklært av UNESCO i 1999 og har blitt markert på den datoen hvert år siden år 2000.

Målet med denne dagen er å fremme språklig mangfold og flerspråklighet, samt øke forståelse, toleranse og dialog angående språklige og kulturelle tradisjoner.

Tas ikke for gitt

Dagen er formelt godkjent av FNs generalforsamling, som i sin resolusjon holdt 2008 som det internasjonale året for språk.

Retten til å snakke sitt eget morsmål kan ikke alltid tas for gitt, særlig i land der lokale morsmål trues av mer dominante språk. I tillegg mangler mange språk i dag skriftformer, hvilket gjør dem vanskeligere å formidle til nye generasjoner.

Ifølge UNESCO står halvparten av alle verdens språk i fare for å forsvinne innen slutten av dette århundret. Denne trenden er verken uunngåelig eller uomstøtelig - godt planlagt og gjennomført språkpolitikk kan hjelpe samfunn med å opprettholde sine morsmål og formidle dem til nye generasjoner. Det har også blitt gjort fremskritt takket være digital utvikling som har åpnet for nye muligheter med hensyn til både skapelsen av, og tilgangen til informasjon.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...