FØLER SEG TRYGG. Anette Normann tror det er bedre å bli i Australia enn å risikere å bli syk ved å reise hjem til Norge.
FØLER SEG TRYGG. Anette Normann tror det er bedre å bli i Australia enn å risikere å bli syk ved å reise hjem til Norge.STENGT. Universitetet er stengt og all undervisning er på nett. Normann og kollektivet studerer sammen og hjelper hverandre.

Koronakrisen:

Må skrive seg opp på lister for å få enkelte matvarer

Anette rakk akkurat å reise til Australia før Norge ble et risikoland.

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA/MELBOURNE: Anette Marie Jensen Normann (23) bor i staten Victoria i Melbourne, Australia. Der tar hun en bachelor i Human Resource Management.

- Jeg dro tilbake til Australia for tre uker siden, da hadde Norge akkurat begynt med lockdown og strenge restriksjoner.

Helt vanlig

Alt var som normalt med en gang Normann kom tilbake til Australia, skolen og treningssentrene var fortsatt åpne. De hadde ikke begynt med noe isolering enda, bare karantene på de som hadde vært i utsatte land, forklarer Normann.

- Hadde jeg kommet to dager senere hadde jeg nok ikke kommet inn, for da var Norge blitt et risikoland, sier Normann med en lettelse i stemmen.

Normann er innom nettsidene til Ambassaden daglig for å oppdatere seg på smitteantallet. Området som Normann bor i har omtrent 850 smittede. Det er rundt 200 eller 300 nye smittede hver dag. Det er rundt 4.300 smittede i hele Australia akkurat nå.

Hamstring

I Australia er det også mange som hamstrer varer. Normann forteller at innbyggerne må skrive seg opp på lister for å sikre seg å få tak i basisvarer som egg, melk og brød.

- Det er ofte tomt for dopapir på butikkene, men nå har de innført rasjoneringskvoter på butikkene for å hindre at det skal gå tomt. Det er veldig førstemann til mølla på alt her, men det virker som at det er mat hjemme i Norge, forteller Normann.

Holder seg hjemme

Normann bor i et kollektiv med tre andre. De holder sammen i denne rare perioden.

- Universitetene er stengt og all undervisning er på nett. Jeg er veldig heldig som ikke er alene. Vi i kollektivet studerer sammen, lager mat sammen og underholder hverandre.

Normann forteller at hun til vanlig er en aktiv jente som liker å trene. Det første hun skal gjøre når krisen er over er å ta en økt på treningssenteret.

- Jeg trener vanligvis fem eller seks dager i uka. At jeg ikke får trent påvirker både humøret mitt og konsentrasjonen, forteller Normann.

Holder kontakten

Normann forteller at hun snakker med familie og venner ofte for å oppdatere seg på situasjonen hjemme, hun har ingen planer om å reise tilbake til Norge med det første.

- Det som er litt kjipt er at jeg er borte fra familie, men utenom det tror jeg det er tryggere her enn hjemme. Tror det er større risiko for å bli smitta hvis jeg skulle reist hjem enn om jeg blir her.

Powered by Labrador CMS