SIER NEI. Nordlandsnett og administrerende direktør Harald M. Andreassen ser seg nødt til å si nei til aktører som ønsker strøm til store industriutbygginger. Foto: Arild Bjørnbakk
SIER NEI. Nordlandsnett og administrerende direktør Harald M. Andreassen ser seg nødt til å si nei til aktører som ønsker strøm til store industriutbygginger.

Kraftkonferansen på Fauske:

Må si nei til industrietableringer: - Strømnettet har ikke god nok kapasitet

Nordlandsnett investerer bare i år 300 millioner kroner på fornying av nettet. Langt mer er nødvendig om nettet skal tåle nye omfattende industrietableringer.

Publisert Sist oppdatert

- Først i 2023 vil det være mulig å gå i gang med større industrietableringer basert på elektrisk kraft i Salten, sier Harald M. Andreassen, administrerende direktør i Nordlandsnett til Avisa Nordland.

På kraftkonferansen "Framtiden i nord er elektrisk" på Fauske mandag, var nettopp industriutvikling knyttet til grønn norsk energi et stort tema. Men kapasiteten i nettet tillater altså ikke de store prosjektene per nå.
- Innkurven hos oss har aldri før vært større med prosjekter som krever helt nye eller oppgradering av eksisterende kraftlinjer, sier Andreassen til AN.

Salten Trafo blir viktig

For Bodøfirmaet er det ikke mulig å si ja til store industriprosjekter per nå, men det vil endre seg når Salten Trafo er bygget og Statnett har gjort klart hvilken infrastruktur de vil bygge, mener Andreassen. Salten Trafo skal fornyes for 500-600 millioner kroner, og mange har allerede tatt til ordet for at fornyingen ikke er nok. En av stemmene for en dyrere løsning er Andreassen, fordi han mener en fordobling av kapasiteten ikke vil innebære for store kostnader.

Nordlandsnett-sjefen anslår at nettet deres kan tåle inntil 10 megawatt per i dag.

Avisen sammenligner den kapasiteten med de allerede kjente industriprosjektene i distriktet: Hydrogenfabrikk i Meløy krever 25 megawatt effekt, og cruiseskip i Bodø krever 5-7 megawatt hver når de er koblet til landstrøm.

Må si nei

Etterspørsel etter ledig kapasitet har bidratt til at Nordlandsnett stadig setter nye investeringsrekorder.
- Selv har vi investert rekordmye de 3-5 siste årene. I 2019 er beløpet 300 millioner kroner. I en tiårsperiode snakker vi om 2,0 milliarder kroner for vår del, sier han til avisen.

Mangel på kapasitet gjør at han må si nei til å forsyne nye industrietableringer med strøm, og han nevner datasentre, hydrogenfabrikker, elektrifisering av ferger med mer.
- Utfordringen er at framtidige behov som følge av elektrifisering, kommer på toppen av et betydelig behov for å skifte ut eksisterende linjenett. Dette er en problemstilling som angår hele bransjen, sier Andreassen.

Powered by Labrador CMS