LNUA. Bildet er tatt da Luna med soloprosjektet LNUA spilte på slippfesten til tegneserien ”Bilde av en brennende Tesla”.Annika Linn Verdal Homme
Luna (24) er nominert til drømmestipend
Luna Storeide fra Fauske, er den enste som er nominert til Drømmestipendet fra Indre Salten i 2024. - Jeg er glad for nominasjonen, men det at jeg er den eneste fra Indre Salten er ikke bra.
INDRE SALTEN: Drømmestipendet er en stipendordning som er et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Stipendet ble startet i 2004 og deles ut en gang hvert kalenderår.
Luna Storeide (24), kjent fra bandet Heave Blood and Die og soloprosjektet LNUA, er den eneste nominerte til stipendet i 2024, fra hele Indre Salten.
Stipendet deles ut innen kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse.
Annonse
Annonse
Hva tenker du om at du er nominert i kategorien musikk og har muligheten til å motta et stipend på 50.000kr?
Annonse
- Er det lov å si at jeg forventet det litt? Det er viktig å understreke at det er ikke fordi jeg tenker at jeg er så jævlig flink. Men det er et fåtall av folk i min aldersgruppe som holder på med kultur i Indre Salten, og det er enda færre som orker å sende inn søknader, det er forbanna kjedelig å gjøre den typen arbeid for å si det mildt. Så når nominasjonene gjøres av kommunene, og det er såpass få som søker, er jeg ikke spesielt overrasket over å bli nominert.
På nettsiden til stipendet står det følgende: ”Stipendet skal gi verdifull inspirasjon og anerkjennelse, og bidra til at unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år får oppfylt sine drømmer. Ordningen skal også bidra til å synliggjøre kommunenes arbeid for unge kunst- og kulturutøvere. Vi deler ut 50 stipender à 30 000 kr, til sammen 1.5 millioner kr.
- Når det er sagt syns jeg det er veldig stas å få representere Fauske på den måten. Og selv om jeg har en tendens til å bortforklare ting som dette, så er det veldig fint å få en slags bekreftelse på det jeg driver med, gjennom å bli nominert.
Annonse
Hva vil i så fall dette ha å si for ditt videre arbeid med musikken?
- For tiden jobber jeg med første utgivelse for soloprosjektet mitt ”LNUA”. Så sett at jeg vinner pengene gjør det prosessen med å ferdigstille et album betraktelig mye lettere. Det er veldig mange ledd man må gjennom når man slipper musikk, og jo flere jeg kan få hjelp av jo bedre.
I tillegg til soloprosjektet mitt spiller Storeide i Tromsø-bandet Heave Blood & Die. Hun og resten av bandet var på Europa-turné i fjor høst, men holdet for det meste til i Oslo.
- Nå i år begynte jeg også å spille i bandet til «Most Likely Marlin», som også er nominert til Drømmestipendet. Så gøy som det er å spille med dem, så hender det jeg blir litt stresset om økonomien. Får jeg innvilget Drømmestipendet blir det enklere å si nei til vakter på jobb i Lånekassen, til fordel å følge drømmen med å spille musikk. Hvem vet kanskje jeg en dag kan gå i pluss på dette også.
Det er kommunene som nominerer til stipendet. Du er eneste nominerte fra Indre Salten/Fauske i år, slik Andrea Bauer var i fjor (nominert i kategorien teater). Hva tenker du om at så få nomineres fra kommunene i vårt område?
- Helt ærlig så føler jeg dette viser hvor dårlig det står til med kulturtilbud i Indre Salten. Joda, det skjer kule ting med jevne mellomrom, men jeg kan ikke huske sist jeg så et tilbud for ungdommen som virkelig motiverte og stimulerer til å holde på med kultur. Kanskje Ung Lyd i 2018 eller noe sånt?
Storeide savner er mer målrettet tilbud som treffer målgruppa.
- Kulturskole og UKM kan være en fin vei inn til å holde på med kultur, men om man ønsker å ivareta den gnisten som kommer av sånt, må det komme flere tilbud som lar ungdom vise seg frem og bli kjent med hverandre.
Og kanskje må kommunene i Indre Salten se til Bodø for å klare å holde på og inspirere sine unge talenter innen kunst og musikk.
På informasjonssiden til stipendet understreker de viktigheten av at kommunene involverer seg. De mener det at kommunen har hatt en finger med i spillet ved å nominere vedkommende vil ha stor symbolverdi. Det er også med på å sette kommunens kulturarbeid og kompetanse på kartet. Kontakten kan også inspirere barn og unge, ved å fremheve hvor langt noen fra egen hjemkommune kan nå, forteller de på drommestipendet.no.
- Et år tok jeg del i et sommertilbud Ungdommens Hus hadde. Vi var en gjeng på seks-sju stykker som møttes over en helg og øvde inn musikk sammen. Det hele avsluttet med en konsert utenfor Amfi. I tillegg til oss kom det band fra Bodø som også spilte konsert, gjennom der ble jeg kjent med flere fra Bodø og etter hvert fant jeg ut om FRUKT, som er et kulturtilbud i Bodø for ungdom fra 8. klasse til 18 år. Jeg hadde nok ikke vært der jeg er i dag uten de mulighetene jeg fikk da.
I 2023 var det nominert 14 stykker fra Nordland. De tre som vant fra vårt fylke var alle i kategorien Visuell kunst. Hva tror du om dine sjanser til å bli valgt ut i år?
- Akkurat det prøver jeg ikke å tenke for mye på. Jeg blir å holde på som jeg gjør nå, uansett om jeg vinner eller ikke. Musikken jeg sendte inn med søknaden min er relativt ”eksperimentell”, så det å bli nominert er stas nok i seg selv. Om jeg vinner får det heller være en positiv overraskelse!
Fauske kommune har nominert én person i år og én i fjor, til Drømmestipendet. Verken Saltdal, Beiarn eller Sørfold kommune har nominert noen til stipendet på flere år.
- Vanskelig når folk flytter
SØRFOLD: - Drømmestipendet treffer ikke så godt de kommunene hvor ungdommene ofte flytter ut for å gå på skole.
Det forklarer Ragnhild Helena Hansen, kulturskolerektor og produsent for den kulturelle skolesekk i Sørfold kommune.
- Sørfold hadde flere som ble nominert til Drømmestipendet før de hevet aldersgrensen fra 16 år til 18 år.
Tidligere har talenter som Elias Bjørknes fra Røsvik og Ida Marie Hansen fra Straumen, vært nominert til Drømmestipendet fra Sørfold.
Skivebom
- For oss er det vanskelig å nå de som er dratt ut fra kommunen. Selv om vi annonserer drømmestipendet har vi ikke fått søkere de siste årene, men det betyr ikke at vi ikke må fortsette å prøve. Jeg håper jo at vi til neste år får kandidater på plass, da er jo flere av våre talenter blitt 18, sier kulturskolerektoren.
- Kanskje det blir inspirerende for våre tidligere kulturskoleelever å søke når de leser om Luna i avis, avslutter hun.