KLARTE DET! Line Hopstad på Storflåget i Saltdal (439 meter over havet), et år etter Line gikk gjennom en tøff stamcellebehandling for MS i Moskva. - Jeg angrer ikke på at jeg dro, og om jeg blir syk igjen, så prøvde jeg i alle fall.
Tove-Lilly Nordnes
Line satte seg et turmål i sykehussenga
Line dro til Moskva for å "restarte" kroppen. Et år etter sto hun toppen av Storflåget for aller første gang.
- Det var en lykkefølelse å stå der på toppen, men dagen var jeg helt tom. Og for å si det rett ut så har dette siste året vært litt av en berg og dalbane. For ikke bare har Line vært gjennom en tøff behandling. På sykehuset i Moskva på isolat fikk hun beskjeden om at svigersønnen var omkommet i en flyulykke.
- Det var vanskelig å være så langt borte da, og i tilegg fikk jeg en infeksjon i kroppen, så jeg måtte tilbringe noen dager mer på isolat.
Line ønsker meg velkommen i et flunkende gult og nytt hus på Storallmenningen, hvor alle rom er på et plan. Fra sofaen har hun utsikt bort på hjemgården, som hennes sønn med partner skal ta over. Det blir fjerde genrasjon som driver. Selv har hun vært ute av arbeidslivet noen år grunnet sykdommen.
- Jeg har et håp og ønske om at jeg kanskje kan begynne å jobbe litt igjen, og få energi til å være mer sammen med barnebarna, sier hun og lukker øynene. Det gjør hun ofte i løpet av samtalen, snakker med lukkede øyne.
Etter stamcellebehandlingen har hun ikke tatt MS-medisin, noe hun synes er helt fantastisk. De første bildene tre måneder etter behandlingen var gode, og Line er derfor spent på om høstens bilder er like oppløftende. - Jeg kjenner litt på at jeg er redd for at sykdommen skal komme tilbake, men jeg angrer ikke på at jeg dro til Moskva og brukte over en halv million kroner for å prøve å stoppe MS-en.
Grunnet sykdommen har hun en skade på høyre øye, samt at hun har vansker med konsentrasjonen. Å være sammen med mange mennesker er slitsomt. Line går også på en forsiktig måte når hun henter kaffe til oss, og er plaget med nummenhet i høyre side av kroppen.
- Det skadene jeg fikk før stamcellebehandlingen, kommer jeg til å ha, men håpet er jo at jeg ikke får noen nye skader.
Før hun tok behandlingen så fikk hun klar beskjed om at det ville ta et år å bygge opp helsa igjen.
- Rådet jeg fikk var sunt kosthold og moderat mosjon. Turkompisen hennes ligger som en sammenkrøllet ball under et pledd i buret i stua.
Hun tror samfunnet kunne spart mange penger på å ha behandlet MS-syke med stamcellebehandling, og nevner at MS-medisinene er kostbare. I tillegg koster det staten når MS-syke blir uføre. Tilbake i 2006 mistet Line synet på høyre øyet. I 2009 fikk hun konstatert at hun hadde MS.
Line synes det er urettferdig er at ikke alle får denne behandlingen i Norge. Hun forteller om at hun møtte småbarnsmødre som har måttet selge hus og ta opp lån for å få råd til å dra utenlands.
- Det er ikke alle som har nettverk og mulighet til å starte innsamlingaksjoner eller anskaffe seg midler til å gjøre dette. I tillegg er kriteriene strenge for å få være med i studien.
Saltenposten har sent flere spørsmål til MS-forbundet i Norge.
Line gikk på medisinen tysabri i flere år som virket godt for henne, men så fikk hun beskjed om at hun hadde blitt jvc-positiv, og dermed var det risikofylt å fortsette på den medisinen.
- Jeg orket ikke tanken på å skulle prøve ut noen ny medisin, og bestemte med for å søke om behandling i Moskva.
Hun søkte i april og allerede i august dro hun avgårde med ei venninne. En annen venninne, som også er sykepleier ble med på hjemreisen.- Behandlingen er veldig tøff, og jeg husker nærmest ingenting fra hjemreisen. Line vil understreke at behandling og oppfølging som hun har fått ved Nordlandssykehuset har vært super. Det har også mannen hennes Atle vært dette siste året.
- Han har virkelig vært en klippe, stått på og jobbet både her med nyhuset, hos vår datter som ble enke i svært ung alder, og med gården.
- Vi jobber for at stamcellebehandling skal bli tilgjengelig i Norge for de som har behov for det. Det er helt uakseptabelt at folk må reise til utlandet og betale av egen lomme for å den behandlingen de har behov for, sier Gudrun Sofie Østhassel, kommunikasjonsleder i MS-forbundet
Forbundet har ikke nøyaktige tall på hvor mange som drar til utlandet for å få behandling. Men en facebookgruppe for personer med MS fra Norge som har gjennomført behandlingen har 355 medlemmer. Saltenposten har tidligere omtalt at Norge er i gang med en MS-studie hvor 100 personer får bli med. Per april var 28 personer tatt ut til å være med i studien. Forøvrog skriver MS-forbundet på sin hjemmeside at omlag 12.000 personer i Norge lever i dag med sykdommen. Hvert år får mellom 500 og 550 personer i Norge diagnosen. Det er flere kvinner enn menn som blir rammet.
SYLVIA BREDAL