SPREKE DAMER. Brit Vollan (t.v.) og Hege Ruud i Strøksnes grendelag er blant dem som er med på å arrangere Strøksnes friluftsfestival. Det er mange andre ildsjeler i bygda også. Foto: Eva S. Winther
SPREKE DAMER. Brit Vollan (t.v.) og Hege Ruud i Strøksnes grendelag er blant dem som er med på å arrangere Strøksnes friluftsfestival. Det er mange andre ildsjeler i bygda også.

Synspunkt

Lenge leve optimismen

Man kommer langt med noen ildsjeler, dugnad og optimisme.

Publisert Sist oppdatert

Indre Salten, ikke akkurat sentrale strøk. Flere av kommunene vi dekker ligger i utkanten, og i disse kommunene er det bygder som igjen ligger i utkanten.

Folk flytter fra land til by, velferdstilbud ute i distriktene legges ned og sentraliseres. Det er ikke sjelden at det er negativ vinkling på artikler fra utkanten.

Heldigvis gjelder ikke dette overalt. I Indre Salten er det flere eksempler på at optimismen råder i avsidesliggende bygder.

Det etableres nye firmaer, ansettes prosjektledere og kommer nye ildsjeler flyttende til.

Sist helg skrev vi om flere prosjekter som foregår på Strøksnes, og har også omtalt andre ting i samme område tidligere.

Sist helg skulle egentlig grendelaget arrangere friluftsfestival for femte gang, men den ble avlyst på grunn av den tragiske rasulykken ved Straumen tidligere i uka.

Friluftsfestivalen knytter sammen både lokale bedrifter, foreninger og ildsjeler.

For det finner man der. Et steinkast fra havna ligger Strøksnes handel, som har vært drevet 25 år nå.

Vegg i vegg ligger Møteplassen, som brukes både til møter, kafé og andre sammenkomster.

Det er Strøksnes utleiebygg som eier bygningen, og det samme gjelder fiskemottaket og flytebryggene nede i havna.

Der har de nå laget til et lite servicebygg, som kan brukes av både turister, båtgjester, hyttefolk og andre som har behov for toalett, dusj eller vaskemaskin.

Fiskemottaket er i bruk om dagen av lokale fiskere, og i et av byggene i havna er det også et lite garnskyteri.

Heges MatOpplevelser, som Hege Ruud står bak, har nå fått godkjenning til å bruke firmakjøkkenet sitt.

Det er bygget i et tilbygg til familiens hus, og er den største investeringen det lille firmaet har gjort hittil.

Hun samarbeider gjerne med Borghild Wingan, som driver Bjørklund gård et stykke unna. I tillegg til å drive med produksjon av bær, grønnsaker og annet, holder Wingan nå på å etablere et spesielt overnattingstilbud.

I skogkanten har den ene av to domer kommet opp, og i løpet av forsommeren håper hun å kunne ta imot de første gjestene. Overnattingsmuligheter er noe som har vært etterspurt lenge.

Les også: Driftige damer

Én ting er foreninger og firmaer. I området finner man også andre som bruker egen tid og ressurser til å skape glede for andre. Unni Storhaug er en av dem.

Hun er hovedpersonen bak Mimrefjøsen og Artigskogen, som besøkes av både fastboende og tilreisende.

De siste årene har Strøksnes grendelag for alvor begynt å samarbeide med de to andre grendelagene nord i Sørfold, Leirfjorden og Mørsvik.

Sammen står de sterkere, og jobber blant annet med et bygdeutviklingsprosjekt. Det er mye bedre enn om de skulle stå på ver sin kant og krangle om tilskudd og tilbud.

Det er med andre ord mye positivt å melde om fra grisgrendte strøk også. Man kommer langt med ildsjeler, dugnad og positivitet.

For mye av det som gjøres er basert helt eller delvis på dugnad. Et eksempel på det er servicebygget i havna.

De som er engasjert, er gjerne engasjert på flere områder. Det er mye de samme fjesene som går igjen på dugnader, i styrer og på arrangement. Man må bare håpe på at de ikke sliter seg ut.
Jeg tror mye av det som får ildsjelene til å stå på, er det å se at de kan skape noe som andre har glede av. De fortjener ros og gode ord, og kanskje litt offentlige penger til nye prosjekter også?

Powered by Labrador CMS