Saltenposten A/S

Saltenposten

Synspunkt

Lenge leve optimismen

SPREKE DAMER. Brit Vollan (t.v.) og Hege Ruud i Strøksnes grendelag er blant dem som er med på å arrangere Strøksnes friluftsfestival. Det er mange andre ildsjeler i bygda også. Foto: Eva S. Winther

Man kommer langt med noen ildsjeler, dugnad og optimisme.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2019 kl 10:29

Indre Salten, ikke akkurat sentrale strøk. Flere av kommunene vi dekker ligger i utkanten, og i disse kommunene er det bygder som igjen ligger i utkanten.

Folk flytter fra land til by, velferdstilbud ute i distriktene legges ned og sentraliseres. Det er ikke sjelden at det er negativ vinkling på artikler fra utkanten.

Heldigvis gjelder ikke dette overalt. I Indre Salten er det flere eksempler på at optimismen råder i avsidesliggende bygder.

Det etableres nye firmaer, ansettes prosjektledere og kommer nye ildsjeler flyttende til.

Sist helg skrev vi om flere prosjekter som foregår på Strøksnes, og har også omtalt andre ting i samme område tidligere.

Sist helg skulle egentlig grendelaget arrangere friluftsfestival for femte gang, men den ble avlyst på grunn av den tragiske rasulykken ved Straumen tidligere i uka.

Friluftsfestivalen knytter sammen både lokale bedrifter, foreninger og ildsjeler.

For det finner man der. Et steinkast fra havna ligger Strøksnes handel, som har vært drevet 25 år nå.

Vegg i vegg ligger Møteplassen, som brukes både til møter, kafé og andre sammenkomster.

Det er Strøksnes utleiebygg som eier bygningen, og det samme gjelder fiskemottaket og flytebryggene nede i havna.

Der har de nå laget til et lite servicebygg, som kan brukes av både turister, båtgjester, hyttefolk og andre som har behov for toalett, dusj eller vaskemaskin.

Fiskemottaket er i bruk om dagen av lokale fiskere, og i et av byggene i havna er det også et lite garnskyteri.

Heges MatOpplevelser, som Hege Ruud står bak, har nå fått godkjenning til å bruke firmakjøkkenet sitt.

Det er bygget i et tilbygg til familiens hus, og er den største investeringen det lille firmaet har gjort hittil.

Hun samarbeider gjerne med Borghild Wingan, som driver Bjørklund gård et stykke unna. I tillegg til å drive med produksjon av bær, grønnsaker og annet, holder Wingan nå på å etablere et spesielt overnattingstilbud.

I skogkanten har den ene av to domer kommet opp, og i løpet av forsommeren håper hun å kunne ta imot de første gjestene. Overnattingsmuligheter er noe som har vært etterspurt lenge.

Les også: Driftige damer

Én ting er foreninger og firmaer. I området finner man også andre som bruker egen tid og ressurser til å skape glede for andre. Unni Storhaug er en av dem.

Hun er hovedpersonen bak Mimrefjøsen og Artigskogen, som besøkes av både fastboende og tilreisende.

De siste årene har Strøksnes grendelag for alvor begynt å samarbeide med de to andre grendelagene nord i Sørfold, Leirfjorden og Mørsvik.

Sammen står de sterkere, og jobber blant annet med et bygdeutviklingsprosjekt. Det er mye bedre enn om de skulle stå på ver sin kant og krangle om tilskudd og tilbud.

Det er med andre ord mye positivt å melde om fra grisgrendte strøk også. Man kommer langt med ildsjeler, dugnad og positivitet.

For mye av det som gjøres er basert helt eller delvis på dugnad. Et eksempel på det er servicebygget i havna.

De som er engasjert, er gjerne engasjert på flere områder. Det er mye de samme fjesene som går igjen på dugnader, i styrer og på arrangement. Man må bare håpe på at de ikke sliter seg ut.

Jeg tror mye av det som får ildsjelene til å stå på, er det å se at de kan skape noe som andre har glede av. De fortjener ros og gode ord, og kanskje litt offentlige penger til nye prosjekter også?

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...