Leder:

Varmerekord med bismak

Nye varmerekorder bør ikke være det vi skal konkurrere om i framtiden. Nå bør målet være å få temperaturen ned.

Publisert Sist oppdatert

Sist helg konkurrerte flere steder i Norge om å være varmest. En stund så det ut til at Grane skulle slå ut varmerekorden Nesbyen har vært så kjent for. Litt for mye gress og grus ved målestasjonen førte til at rekorden ikke havnet nordpå.

Konkurransen om hvem som skulle blir varmest var både morsom og spennende. Men mange av oss syntes det ble i varmeste laget da kvikksølvet krøp over 30 grader. Dessuten ble vi nok en gang minnet på at kloden vår er i ferd med å bli overopphetet.

Tidligere har vi hatt gode, varme somre uten å bekymre oss. Men stadig hyppigere hetebølger rundt omkring på kloden har ført til at de fleste av oss innsett at klimaet er i ferd med å endre seg. Noen få er fortsatt uenig i det, og flere vil ikke innse at endringen er menneskeskapt. Slik vil det alltid være.

Nå bør målet være å få temperaturen ned

De som vil vite mer om endringene som skjer i Norge, kan gå inn på nettsiden til NRK, nrk.no, og finne fram til "Jakten på klimaendringene". To journalister har reist rundt i Norge det siste året for å se hva som har endret seg. De fant mer enn de trodde på forhånd.

At breene blir mindre og at tregrensen kryper oppover, er to kjente endringer. Mer ekstremvær og flom har Norge også fått kjenne på de siste dagene. For dyrelivet er konsekvensene store. Fjellrev og rein er to arter som har problemer med et varmere klima.

I havet vokser taren mens kråkebollene taper på at temperaturen øker. Noe som kan være positiv. Verre er det at torsken trekker nordover for å gyte. Den kan havne i Russland til slutt.

Noen konselvenser kan alle se og oppleve, andre skjer i det stille. Noen konsekvenser er det for sent å gjøre noe med, men likevel er det ingen grunn til å gi opp. FNs klimapanel mener vi fortsatt kan gjøre mye for å bremse utviklingen.

Men viljen må være til stede, for omstillingen vi må gjennomgå vil bli merkbar for alle. Samtidig har vi alle forutsetninger for å kunne lykkes med en slik omstilling.

Nye varmerekorder bør ikke være det vi skal konkurrere om i framtiden. Nå bør målet være å få temperaturen ned. Da kan generasjoner etter oss kose seg med en god sommer. Det ønsket er det opp til oss å oppfylle.

Powered by Labrador CMS