PÅ RETT PLASS. Ronny Solvoll Urskog (23) (t.v.) og Olav Ludvigsen Stemland er lærlinger i akvakulturfaget på Benchmark Genetics Salten. Sofie Nystad (17) som går industriteknologi i Bodø er der i praksis og håper på lærlingeplass fra sommeren av. Alle foto: Eva S. WintherFÅR SKRYT. Assisterende produksjonssjef Bjørn Inge Dervola er godt fornøyd med innsatsen til akvakultur-lærlingene Olav (t.v.) og Ronny. - Det er trivelig å jobbe med dem, sier han.FØLGER MED. Ronny og Olav starter arbeidsdagene med røkting av stamfisken. Ellers varierer oppgavene mye.TILFELDIG. Det var litt tilfeldig at Sofie fikk praksisplass på rognfabrikken, men hun hadde lyst til å være et annet sted enn på et vanlig industriverksted.30 ANSATTE. Benchmark Genetics Salten sysselsetter mange ulike yrkesgrupper. Fra venstre Ann Kristin Skaugvold, Mathias Dahlberg, Kristian Sørmo og Claudiane Laxaa.PÅ RETT PLASS. Ronny Solvoll Urskog (23) (t.v.) og Olav Ludvigsen Stemland er lærlinger i akvakulturfaget på Benchmark Genetics Salten. Sofie Nystad (17) som går industriteknologi i Bodø er der i praksis og håper på lærlingeplass fra sommeren av. Alle foto: Eva S. Winther
YOU 22 - Yrke og utdanning 2022
- Lærlingene er viktige for næringa
På rognfabrikken i Sørfjorden får Ronny, Olav, Sofie og flere ungdommer et godt innblikk i oppdrettsbransjen.
SØRFOLD: Ved Benchmark Genetics Salten har de inne lærlinger og praksiselever fra ulike fagfelt.
- Vi trenger arbeidskraft, og da må vi også bidra med å ta inn lærlinger, sier daglig leder Ann Kristin Skaugvold.
Prøvde noe nytt
Annonse
Annonse
Ronny Solvoll Urskog (23) og Olav Ludvigsen Stemland (18) fra Fauske er førsteårs lærlinger og har begge gått akvakulturlinja på Inndyr. Ronny har også vært innom TIP, naturbruk og landbruk før han landet på akvakultur.
Annonse
- Jeg jobbet som avløser i fjøs og hadde lyst til å prøve noe nytt. Da jeg ringte skolen uka før skolestart, fikk jeg plass, forteller han.
Lærlingeplassen var ikke like enkel å få, for akvakulturfaget er i vinden og elevene kniver om lærlingeplassene.
FÅR SKRYT. Assisterende produksjonssjef Bjørn Inge Dervola er godt fornøyd med innsatsen til akvakultur-lærlingene Olav (t.v.) og Ronny. - Det er trivelig å jobbe med dem, sier han.FÅR SKRYT. Assisterende produksjonssjef Bjørn Inge Dervola er godt fornøyd med innsatsen til akvakultur-lærlingene Olav (t.v.) og Ronny. - Det er trivelig å jobbe med dem, sier han.
Oppdrett som nabo
Annonse
Olav har vokst opp som nabo til Wenberg fiskeoppdrett og har vært utplassert der. Han har dessuten hatt sommerjobb og helgejobb på Mowi sin lokalitet i Kalvika.
- Jeg har alltid vært interessert i å være ute, og har lyst til å jobbe på havet, men vi får se. Kanskje fortsetter jeg å jobbe her i stedet når jeg har tatt fagbrev, sier han.
Akvakultur-lærlingene forteller om varierte arbeidsdager der de jobber med alt fra røkting av fisken og vasking av kar og gulv til sortering av fisk som er moden for stryking.
FØLGER MED. Ronny og Olav starter arbeidsdagene med røkting av stamfisken. Ellers varierer oppgavene mye.FØLGER MED. Ronny og Olav starter arbeidsdagene med røkting av stamfisken. Ellers varierer oppgavene mye.
Varierte dager
Valnesfjordjenta Sofie Nystad (17) går industriteknologi-linja ved Bodø videregående skole og er på sin andre av seks ukers praksis ved Benchmark Genetics Salten. Hun er utplassert på teknisk avdeling, og får dermed deltatt på vedlikehold og reparasjoner av maskiner og utstyr.
- Jeg hadde ikke lyst til å være på et vanlig industriverksted. Her er det mer varierte dager, og jeg kan godt tenke meg å være lærling her, sier hun.
Nystad ser for seg å jobbe med dette i framtiden. Hun har vokst opp i en bilinteressert familie, så at hun skulle velge litt utradisjonelt var ikke uventet.
- Jeg føler at jeg har valgt rett, slår hun fast.
TILFELDIG. Det var litt tilfeldig at Sofie fikk praksisplass på rognfabrikken, men hun hadde lyst til å være et annet sted enn på et vanlig industriverksted.TILFELDIG. Det var litt tilfeldig at Sofie fikk praksisplass på rognfabrikken, men hun hadde lyst til å være et annet sted enn på et vanlig industriverksted.
På rett plass
Begge akvakulturlærlingene er klare på at de har valgt riktig yrkesvei og at de trives.
- Dette er en bra plass å være lærling. Det er mye fine folk her, anlegget er nytt og alt er på stell, sier Ronny.
Han synes det fungerer veldig godt med to år på skole og deretter to år ute i bedrift.
- Her får vi et godt innblikk i yrket og kommer nært på fisken. Det er noe helt annet enn å se en video på skolen, synes han.
Annonse
- Jo mer vi engasjerer oss og jo lenger vi har vært her, jo mer ansvar får vi, forteller Olav.
30 ANSATTE. Benchmark Genetics Salten sysselsetter mange ulike yrkesgrupper. Fra venstre Ann Kristin Skaugvold, Mathias Dahlberg, Kristian Sørmo og Claudiane Laxaa.30 ANSATTE. Benchmark Genetics Salten sysselsetter mange ulike yrkesgrupper. Fra venstre Ann Kristin Skaugvold, Mathias Dahlberg, Kristian Sørmo og Claudiane Laxaa.
Flere fagfelt
Selv den mest beskjedne arbeidsplassen innerst i en fjord kan være avansert og spennende. Det er den toppmoderne rognfabrikken et godt eksempel på. I tillegg til Ronny, Olav og Sofie har de for tiden inne to akvakultur-lærlinger og en lærling fra industriteknologifaget.
- Vi har også behov for lærlinger fra automasjonsfaget, opplyser Ann Kristin Skaugvold.
Hun skjønner at mange akvakultur-elever synes det er stas å ha lærlingplass på havet, men anbefaler å prøve seg på land for å få et bredere innblikk i bransjen.
- Det de lærer seg her er en kompetanse som er unik på verdensbasis, mener hun.