HOLDER KURS. Disse kan du møte på pårørendeskolen. Bak fra venstre Kathrine Mathisen fra Hukommelsesteamet i Fauske, Anne Pettersen leder for Hukommelsesteamet i Sørfold kommune, Nina Lee fra hjemmesykepleien i Saltdal og Elisabeth Jensen, helsefagarbeider ved demensavdelingen på Saltdal sykehjem. I stolen: Mona Hanssen, leder for Hukommelsesteamet i Fauske kommune. Foto: Eva S. Winther
HOLDER KURS. Disse kan du møte på pårørendeskolen. Bak fra venstre Kathrine Mathisen fra Hukommelsesteamet i Fauske, Anne Pettersen leder for Hukommelsesteamet i Sørfold kommune, Nina Lee fra hjemmesykepleien i Saltdal og Elisabeth Jensen, helsefagarbeider ved demensavdelingen på Saltdal sykehjem. I stolen: Mona Hanssen, leder for Hukommelsesteamet i Fauske kommune.

Kurser pårørende til personer med demens

(INDRE SALTEN) Nå er det klart for en ny runde med pårørendeskolen for Fauske, Saltdal og Sørfold.

Publisert Sist oppdatert

Pårørendeskolen

Kurstilbud for de som har et familiemedlem eller en venn med demenssykdom, hjemmeboende eller på institusjon.

Foregår i kafeen på Fauske helsetun fra klokken 18-20.30 over fem kvelder: 17/9, 24/9, 1/10, 15/10 og 22/10.

Påmelding innen 13/9 til Mona Hanssen,
telefon 46540002 eller
mona.hanssen@
fauske.kommune.no

De tre kommunene har samarbeidet i flere år om å ha kurs for pårørende til personer med demens, og de har fått god tilbakemelding fra deltakerne.

- Mange sier at de skulle hatt dette kurset tidligere, sier Mona Hanssen, som er leder i Hukommelsesteamet i Fauske kommune.

Tallene stiger

Hvert år får mellom 9.000 og 10.000 diagnosen demens i Norge, og rundt 350.000 av befolkningen blir berørt som pårørende.

I Fauske kommune er det i dag registrert 176 personer med demens, i Sørfold 40 og i Saltdal 86. Om ti år er disse tallene trolig steget til 246, 57 og 126.

- Tallene vil stige når etterkrigskullene blir eldre, forklarer Mona Hanssen.

- Og dette er snakk om de som får demens, ikke de pårørende, som vil være et enda større tall, sier Anne Pettersen, som leder Hukommelsesteamet i Sørfold.

Letter belastningen

Pårørende til de med demens har mange krevende arbeidsoppgaver.

- Mange er gamle selv og har egne helseproblemer. Å ta seg av en person med demens kan gå utover deres egen helse også, forklarer Hanssen.

De tror at kurset de nå skal holde kan bidra til å redusere omsorgs-
belastningen.

- De pårørende får mer kunnskap om sykdommen, og spesialisthelsetjenesten gir for eksempel tips om hvordan de best kan kommunisere, sier Hanssen.

Stadig flere med

De to siste årene har de hatt rekordpåmelding med 30 deltakere på pårørendeskolen.

- Jeg tror det har blitt mer åpenhet rundt sykdommen nå, sier de.

Pårørendeskolen er ikke bare et tilbud til ektefelle, men også andre i familien, og støttekontakter.

- De får først undervisning i plenum, før de deles i grupper der de utveksler erfaringer. Da deles de opp etter om de er ektefelle, barn eller har annen tilknytning til personer med demens, forklarer Mona Hanssen.

Avlastning og hjelp

Det er de samme temaene som tas opp på kurs andre steder i landet også. De går gjennom både sykdomslære, kommunikasjon, pårørendes opplevelser og egenomsorg, aktuelt lovverk, og får info om tilbud som avlastning og hjemmetjenesten. En ergoterapeut kommer også for å fortelle om ulike hjelpemidler.

For øvrig samarbeider de med demensforeningen, som står for kaffekoking og liknende på kurset.

Powered by Labrador CMS