SALTDAL: - I forrige uke var frivillige ute og sjekket trimkasseløyper og la turmålkoder i trimpostkassene i hele Saltdal, forteller folkehelsekoordinator Solveig Strøm.
Turmål vi app
- Vi har 31 flotte turmål å by på i år og 12 toppturer. Det er mange ivrige frivillige som hjelper oss med å merke attraktive turmål merket og sette ut koder, sier hun.
Hun regner med at mange vil savne turbøkene å skrive seg inn i.
- Korona-smittefaren har gjort at vi velger å ha rene digitale turmål. Da må du registrere deg på telltur.no og laste ned en app som heter ”Norgeskart friluftsliv”. Her vil du bli registrert når du er minst 50 meter fra turmålet, dersm du har på gps på mobilen din. Da vil du også ha tilgang til ruten og hvor du er til enhver tid.
Nye turmål
Der det står kasser vil det stå en turmålskode inni for de som ønsker å registrere turen senere. Et nytt turmål i år er Drageiddammen som er familievennlig og byr på en god bakke. Parkering er ved det gamle skolehuset på Drageid.
Trimkasse-sesongen åpner 1. mai hvert år, men noen turmål som ligger høyt oppe i snøen anbefaler hun å ta senere på sommeren.
Krevende tur
En krevende tur er Solvågtinden som ligger 1.559 meter over havet. Turens lengde oppgis til 15,4 kilometer tur/retur og tids-bruken er anslått tfra seks til åtte timer.
Målet for turen, tinden, ligger ovenfor et høytliggende fjellvatn. Turen går over 1,5 timer i skog forbi Storjordfjellkoia. Så åpenbarer fjell-
arenaen seg og klatringen opp til berg og fjell begynner. Den tar også cirka 1,5 time.
Siste etappe starter med en liten sti opp bergene mellom de to toppene, forbi vatnet på nordsiden og oppover ryggen mot fjelltoppen på ca 1,5 time.
God utsikt
- Solvågtinden er et populært turmål og et særegent fjellområde med en fantastisk botanikk. Noen synes det er i overkant luftig å gå over den siste passasjen før toppen, spesielt hvis det er litt vind, men her belønnes du med en opplevelse med utrolig utsikt i alle retninger, beskriver Strøm.
Historiske områder
En ny tur er den gamle ferdselsveien fra Skipmannvik og over til gamle Skjerstad kommune. Turen anbefales fra slutten av juni til ut september.
Saltdal har laget kulturminneplan og her er det mange gode turopp-
levelser med historisk sus over.
- Dette er en veldig fin rute gjennom et historisk område og det er fint å sykle en rundtur og komme ned til Saltdal igjen via Ljøsenhammaren seter.
Mye å se på
En annen ny tur i år går til Storgraddisvatn som tar cirka 40 minutter tur-retur. Her er løypa ikke merket.
- Kjør fire-fem kilometer inn veien til Skaiti og parker på veiskulderen. Stopp ved en telegraflinje og følg denne ned til vatnet. Det er småkupert terreng med einer, bjørk og furu hele veien, og når du kommer fram er det mulighet til å fiske og grille, forteller Solveig Strøm
For store og små
Naturreservatet med Solvågtinden i bakgrunnen er et idyllisk skue. Det er også mulig å gå fra Graddis fjellstue. Herfra går du 300 meter nordlig før du følger legder og myrdrag nordvestover mot vatnet.
- Her er det gammel historie og mye å se på for store og små. Området bærer preg av tidligere tiders hogstdrift, og her er rester av et sagbruk. Noen av kjempefuruene står majestetisk igjen, opplyser Strøm.
Godt å gå
- Ta sikte på et turmål, hiv bort dørstokkmila og sett i gang. Det vil gjøre godt for kropp og sjel. Litt ulendt terreng gjør godt for å løse opp musk-
ler og skjelett og er viktig for balanse og kondisjon, sier folkehelse-
koordinatoren
- I dagens samfunn er det mer stillesitting og skjermbruk og kanskje noen har isolert seg mer på grunn av smittefrykt. Visste du at det er bra for hjernen med daglig fysisk aktivitet?
Kart og kompass
Allemannsretten er fin å sette seg inn i, og Saltdal er heldige å ha mange flotte stier og traktorveier. Mye av kommunen er vernet og her kan man søke skogens og fjellets ro.
- Selv har jeg alltid med kart og kompass ettersom jeg er vant med det som sikkerhet fra min tid i Røde Kors, sier Strøm.
Alle kartene er mulig å få på mobilen og her kan man følge med på hvor man er til enhver tid, men Strøm tenker at det kan jo gå feil med strøm og eletronikk så hun har også med gamle papirkart.
Sunn fornuft
Noen ruter er merket av Bodø og Omegn Turistforening og er rødmalt. De lokale rutene er blåmerket. Solveig Strøm oppfordrer folkn til å bruke sunn fornuft.
- I utgangspunktet er det ikke mange muligheter å gå feil så lenge du holder deg på stien, men topp-
turene kan gå over fjell og berggrunn uten merking. Tenk at været kan raskt forandre seg og sikten bli dårlig.
Spent på turåret
Strøm sier at hun er spent på turåret 2020 og påmeldingen til telltur.
- Ja, det kan vel både bli slik at enda flere bruker nærområdene sine, men også at noen blir skeptiske med tanke på om det er noe de bør gjøre med mobilen. Men vi har fått ja fra kommuneoverlegen til å arrangere turene slik, og vi fjerner bøker og penner og slikt som folk kan ta på. Årets utgave er digital, sier Strøm.
Likevel er det mulig å levere inn et trimkasseskjema til høsten der man kan plotte inn hvor man har vært hvis det er barn eller andre som ikke har smart-telefon. Skjemaet er på siste siden i brosjyren.
Bedre folkehelse
- Sjelden har naturen vært et viktigere pusterom for mange av oss akkurat nå. Trimkassegruppen i Saltdal ønsker å bidra til mer aktivitet gjennom å motivere flere til å bruke naturen i tiden som kommer. Dette mener vi er godt for både kropp og sjel. Alle våre lokale kampanjer startet opp 1. mai, i samråd med lokale kommunale smittevernsmyndigheter.
Hver tur blir vurdert fortløpende i forhold til “trafikk” av turgåere og innsjekkingsmuligheter på enkelte turer kan bli midlertidig stengt ned ved behov.
Saltdal kommune oppfordrer alle deltakere om å følge helsemyndighetenes retningslinjer for smittevern og å følge korona-vettreglene som Miljødirektoratet, Helsedirektoratet og friluftslivs-organisasjonene har kommet med.