ER INTERESSERT. Tove Mette Mæland (t.v.) og Ida Beate Otterlei i Nordlandsmuseet ønsker flere klær fra krigen og fram til i dag til samlingen på Fauske bygdetun. Her står de med noen av klærne de har fått fra det aktuelle tidsrommet. Begge foto: Eva S. Winther
ER INTERESSERT. Tove Mette Mæland (t.v.) og Ida Beate Otterlei i Nordlandsmuseet ønsker flere klær fra krigen og fram til i dag til samlingen på Fauske bygdetun. Her står de med noen av klærne de har fått fra det aktuelle tidsrommet. Begge foto: Eva S. WintherFISKERBONDENS KLÆR. - Vi ønsker fortsatt klær fra gamle dager også,og mangler spesielt strikkeplagg og klær til menn og barn, forklarer Tove Mette Mæland (t.h.). Her er hun og Ida Beate Otterlei i Knurvikhuset på bygdetunet, der de har en utstilling av gamle klær.I dette rommet i andre etasjen på Knurvikhuset finner vi klær som har vært brukt av folk som hadde god råd. Fine og spesielle stoffer i farger som var umulig å gjenskape for en vanlig bondekone.

Museet vil utvide klessamlingen

Har du klær og tilbehør fra 1940 eller senere?

Fauske bygdetun har en stor klessamling, men svært få plagg og tilbehør fra tiden etter 1940. Nå er de interessert i å utvide samlingen med nyere klær, og håper det kan munne ut i en stor utstilling i 2021.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Nordlandsmuseet har flere samlinger av gamle klær, tekstiler og tilbehør. Den største samlingen er på Fauske bygdetun.

- Men det er bom stopp fra 1940 og utover, forteller Tove Mette Mæland, avdelingsleder i Nordlandsmuseet.

Vil utvikle samlingen

I andre etasje i Knurvikhuset på bygdetunet har de to rom der det er stilt ut klær og tilbehør. Det er bare en liten del av den samlingen de har. I det ene rommet finner vi klær som ble brukt av fintfolk, deriblant samlingens eldste plagg - en kort kvinnejakke fra 1700-tallet.

I det andre rommet finner vi klær som fiskerbonden og hans familie

brukte, der det meste var laget fra bunnen av og reparert mange ganger.

- Nå ønsker vi å videreutvikle klessamlinga vår og gjøre den aktuell, sier Mæland.

Tar vare på minnene

Da Fauske bygdetun ble etablert, var det for å ta vare på lokalhistorien og folks minner.

- Det skal vi fortsette å gjøre. De klærne vi har nå kan kanskje besteforeldregenerasjonen kjenne igjen, men ikke de yngre. Det er meningen at folk skal kjenne seg igjen i utstillingene våre, og derfor ønsker vi nyere klær, forklarer Tove Mette Mæland.

- Det handler også om å ta vare på lokal historie, om sydamer og skreddere, tilføyer konservator Ida Beate Otterlei.

Mest hjemmesydd

- Vi ser også etter det som er tidstypisk med særpreg, så om folk har noe slikt som ikke er hjemmelaget, så kan vi være interessert i det også, sier Otterlei.

For å begrense inntaket av klær,
ønsker de først og fremst hjemmesydd tøy, eller plagg som er omsydd eller reparert.

- Ta heller kontakt én gang for mye, sier Tove Mette Mæland.

Fant skatter

Nylig ble de kontaktet av noen som lurte på om de var interessert i noen gamle, hjemmesydde ullunderbukser. Det viste seg at de også hadde noen sekker med gamle klær de hadde tenkt å gi til bruktbutikken.

- Vi fikk se gjennom det, og det var som julaften. Det ble to kasser fulle med klær, forteller de engasjert.

Vil lage utstilling

Nå oppfordrer de til å gå inn på nordlandsmuseet.no og registrere det man ønsker å gi til museet, slik

at de kan vurdere om det er interessant eller ikke. Det går også an å ta kontakt på telefon eller komme innom.

- Vi er også interessert i historien rundt plagget. Minner, bilder og gjerne video. Det gjør fortellinga

- Klarer vi å samle inn nok, har vi veldig lyst til å lage ei stor utstilling i 2021, men også få det inn i den faste samlinga, sier Ida Beate Otterlei.

rundt plagget mer interessant, sier Tove Mette Mæland.

Powered by Labrador CMS