KRIGSHISTORIE. Odd Mjelde fra Bergen tilbrakte slutten av 2. verdenskrig i Saltdal, der han blant annet hadde med hjemsendelse av krigsfanger å gjøre. Her er et bilde fra krigsfangeleiren på Sundby, tatt etter frigjøringa. Bildet inngår i Saltdal kommunes fotosamling. Foto: Odd Mjelde
KRIGSHISTORIE. Odd Mjelde fra Bergen tilbrakte slutten av 2. verdenskrig i Saltdal, der han blant annet hadde med hjemsendelse av krigsfanger å gjøre. Her er et bilde fra krigsfangeleiren på Sundby, tatt etter frigjøringa. Bildet inngår i Saltdal kommunes fotosamling.

Forteller fra krigen

Drev med sabotasje og opplæring i Saltdal

Odd Mjelde fra Bergen tilbrakte deler av 1944 og 1945 i Saltdal. Nå kommer historien hans ut som bok.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL/BERGEN: - Han hadde en tydelig rolle i Saltdal under fredsdagene, der han var områdesjef til godt utpå høsten 1945. Han hadde med hjemsendelsen av krigsfangene å gjøre, både de som ble frigitt og de som skulle tilbake til Tyskland, forteller Hallstein Mjelde.

Han og søstrene Vigdis og Kristin gir nå ut farens historie i bokform på Kolofon forlag.

Noterte

Noen år før Odd Mjelde gikk bort i 2008, hadde han gjort en mengde notater om sine opplevelser under 2. verdenskrig.

- Han skrev i diverse kladdebøker, og hadde nok tenkt at det skulle bli til en bok. Da jeg gikk gjennom det i fjor, så jeg at det var en sammenhengende historie. Da fikk jeg litt dårlig samvittighet for at ikke jeg hadde gjort noe med det tidligere.

Sammen med søstrene begynte Hallstein å jobbe med bokprosjektet sist høst, og planen var å få den ut til frigjøringsjubileet. Det ble litt forsinket, men denne uka skal boka være i salg, blant annet på Leselysthuset på Rognan.

Tukthus og sabotasje

Boken tar for seg årene fra 1939 til 1945, og siste del av boken omhandler krigens siste måneder i Saltdal, samt frigjøringsdagene og sommeren 1945 hvor Odd Mjelde hadde ansvaret for demobilisering av tyske soldater og hjemsending av alle krigsfangene som var blitt internert i Saltdal.

Tilbake i Norge drev faren med motstandsarbeid i Bergen, før han flyktet til England i 1944.

- Han var i militærtjeneste i 1939, med i felttoget på Vestlandet 1940 og motstandsarbeid. Han ble tatt da han skulle til England, å måtte være to år i tukthus, en arbeidsleir utenfor Hamburg i Tyskland, for-
teller Hallstein Mjelde.

- Der utdannet han seg til kommandosoldat, før han kom til Nord-Norge via Sverige høsten 1944. I Saltdal drev han først med litt sabotasje, blant annet sprenging av to ferger utenfor Rognan, i tillegg til opplæring av lokale folk i hjemmefronten, oppsummerer Mjelde.

Eksklusiv

- Vi har gitt ut boka mest for slekt og venner, og det er nok bekjente av familien blant annet i Saltdal som vil kjenne seg igjen i historien, forteller Hallstein Mjelde.

Der har trykket opp kun 100 eksemplarer, så det er en eksklusiv bok.

- Jeg ser at det er kommet inn bestillinger allerede, så det blir nok noe salg. Dersom det blir godt salg, kan vi trykke opp flere bøker, sier han.

Powered by Labrador CMS