LOKALHISTORIE. Harald Bakke brukte tida si på flittige nedtegninger av Saltdals kor-historie, som i dag er å regne som en viktig bit av lokalhistorien.
LOKALHISTORIE. Harald Bakke brukte tida si på flittige nedtegninger av Saltdals kor-historie, som i dag er å regne som en viktig bit av lokalhistorien.ELDST. Røkland blandakor er det eldste koret i Saltdal, og ble startet allerede i 1870, først som et familiekor, og så tullet det på seg.

Denne mannen skrev et svært viktig stykke lokalhistorie. Nå blir det konsert av det

180 års korhistorie havner i rampelyset under morgendagens konsert i Saltdal kirke.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Harald Bakkes minnefond og Saltdal historielag går sammen om å arrangere konsert i Saltdal kirke onsdag klokka 19.

«Sangertradisjoner i Saltdal gjennom 150 år», har arrangørene kalt den helt spesielle konserten, som tar utgangspunkt i bygdas unike musikkhistorie.

Historisk funn

Utgangspunktet for markeringen er et dokument som skolemester Harald Bakke etterlot seg i 1981, og som er et interessant historisk funn. Dokumentet, en maskinskrevet bok innbundet for hånd, tar for seg historien om sang- og musikkliv i Saltdal gjennom 150 år.

Saltdalskomponisten og musikeren Bjørn Andor Drage skal sette sammen og framføre et slags kåseri over temaet, og vil presentere utdrag fra dokumentet med historiske bilder.

I en kontekst

Han mener det er viktig å markere dette, når det blir gjort slike funn.

- Dette er såpass interessant at det fortjener å bli kjent for publikum. Min oppgave blir å sette informasjonen i en kontekst, og snakke om korbevegelsen i Saltdal. Vi har definert et startpunkt rundt cirka år 1860, forteller Drage.

Fire kor fra Saltdal vil bidra med musikalske innslag. Det er Saltdal mannskor, Rognan damekor, Chorus Novus og Røkland blandakor. De skal hente fram og blåse støv av gamle sanger som korene sang før dagens medlemmer kom til.

Var familiekor

Av de fire korene er det Røkland blandakor som er eldst, stiftet i 1870, da som et rent familiekor. Etter hvert kom det naboer til, og det ballet på seg.

Bengt Arne Sundsfjord, som både synger i Saltdal mannskor og er medlem i Harald Bakkes minnefond, syns det er spennende å jobbe med det historiske materialet.

- Det er et viktig lokalhistorisk dokument, som viser at Saltdal er i en særstilling når det gjelder sang og musikk.

Reddet funnet

Dokumentet var i utgangspunktet en papirkopi og har derfor ikke vært mulig å framskaffe som digital tekst før nå. Det er Sundsfjord som har tatt på seg denne viktige jobben.

- Han har gjort en fantastisk jobb med å digitalisere funnet, sier Drage, som forteller at de maskinskrevne sidene begynte å falme og bli vanskelige å lese.

Da funnet ble presentert i styret for Harald Bakkes minnefond, kom ideen om å digitalisere funnet og å lage en konsert. De har brukt et halvår på forberedelsene, og har tilgang på en enorm mengde informasjon og dokumentasjon.

Tar opp tråden

Arrangementet tar også opp en tråd tilbake i tid, da det var vanlig å markere «Sangens og musikkens dag» i mai måned. Det var en seanse hvor kulturlivet møttes og opptrådte, og da var det også vanlig å trekke inn historien om fangeleiren i Botn.

- Det ble en flott krysning mellom sang, musikk og historien. Vi tar opp tråden litt derfra, sier Bjørn Andor Drage.

Powered by Labrador CMS