PLOTTER TIMER. Kontoransvarlig Trude Barkhald Sandberg plotter inn framtidige oppkjøringstimer for elevene til kjøreskole-lærer Terje Barkhald. De to oppfordrer elevene til å la kjøreskolen ta seg av bestilling av førerprøver.Kenneth Strømsvåg
Kritisk til at elever bestiller oppkjøring selv
Fra mandag kunne førerkort-kandidater selv bestille time til oppkjøring. Det synes kjøreskole-lærer Terje Barkhald er en lite smart idé.
FAUSKE: - Hvorfor gå tilbake og endre på noe som fungerer godt? Jeg er redd for at vi nå kan komme i en situasjon der førerkort-kandidatene opplever enda lenger ventetid.
Det sier Terje Barkhald. Han er kjøreskole-lærer og daglig leder for Barkhald & Pedersen trafikkskole.
Frigir ressurser
Annonse
Annonse
Fra mandag 4. oktober ble det åpnet for at førerkort-kandidater selv kan gå inn på Statens vegvesens nettsider og bestille time til oppkjøringen. Med det er vi tilbake til ordningen slik den var før korona-utbruddet. I pressemeldingen opplyste Statens vegvesen at dette ville frigi ressurser hos trafikkskolene. Det ble samtidig opplyst at det fortsatt vil være betydelig kø for oppkjøring.
Annonse
Ikke mindre kø
Med retur til gammelordningen mener Terje Barkhald at det i i alle fall ikke vil bli noe mindre kø.
- Det kan fort bli situasjonen dersom elevene nå i hopetall bestiller time selv. Det er jo slik at de nødvendigvis må ha en bil å kjøre opp i. Dette må være en bil med dobbelt pedalsett. Det er jo slett ikke sikkert at kjøreskolen kan låne ut en bil til den aktuelle oppkjøringstimen, og da kan det jo fort være at hele timen utgår, uten at noen andre kan steppe inn og ta den på kort varsel, sier Barkhald.
Annonse
Ikke dyrere
Barkhald & Pedersen trafikkskole har avdelinger på Rognan, i Bodø og på Fauske. 11 kjøreskolelærere loser årlig omlag 340 elever fram til førerkort for personbil.
- Vi opplever det helt klart mest effektivt at vi som kjøreskole tar hånd om hele prosessen, med teorikurs, kjøretimer og oppkjøring. Vi kjenner elevene våre, og kan planlegge det slik at oppkjøringen skjer nærmest mulig 18-årsdagen for elevene. Det å ordne med time til oppkjøring er heller ikke noe vi tar ekstra betalt for. Vårt mål er å gjøre hele prosessen mest mulig effektiv, sier Terje Barkhald.
NYE PÅ VEI. Statens vegvesen jobber på høygir for å flere flere sensorer ut i arbeid.Statens vegvesen
Politisk styrt
Den erfarne kjøreskolelæreren har en mistanke om at ordningen med elevbestilling av oppkjøring mer er politisk enn veldig praktisk i det store og hele.
- Det er vel slik at elevene skal ha valgfrihet, og mulighet til å kjøre opp der de måtte ønske som ligger til grunn her. Det er jo en fin tanke, men om det er så smart i praksis, det er jeg ikke sikker på at alle i Statens vegvesen selv mener, sier Barkhald, som oppfordrer framtidige elever, både hos seg selv og andre, om å la kjøreskolen sin ta seg av planlegging og bestilling av time til oppkjøring.
DELTE MENINGER. Avdelingsdirektør Frode Børstad i Statens vegvesen sier det er delte meninger om ordningen med at elever selv bestiller oppkjørings-time.Statens vegvesen
Delte meninger
Avdelingsdirektør Frode Børstad i Statens vegvesen svarer kjørelæreren på Fauske;
- Det er nok delte meninger om dette. Store kjøreskoler, med kontorpersonell, synes nok det fungerer greit å ta jobben med timebestillinger, mens de mindre synes nok det beste er at elevene selv tar jobben med å bestille time.
Naturlig åpning
Børstad opplyser at det er politisk bestemt at elevene som skal ”ta lappen” skal kunne ha frihet til å gjøre dette hvor som helst i landet.
- I den perioden vi nå har avsluttet har det vært slik at kjøreskolene har fått tildelt et gitt antall oppkjøringstimer. Det har begrenset denne friheten til kandidatene. Nå som landet har gjenåpnet i stor grad er det derfor naturlig å åpne opp igjen for denne ordningen som vi tidligere ikke har fått mye klager på, sier avdelingsdirektøren.
Fortsatt ventetid
Annonse
For førerprøve-kandidater i Salten er det nå rundt to måneder ventetid for oppkjøring. I de mer sentrale delene av landet er det lengre ventelister.
- De fleste i de store byene i sør må nok belage seg på ikke å få time før utpå nyåret. Det er en for oss fortvilt situasjon, for vi skjønner jo at folk - og spesielt de yngste - er ivrige etter å få førerkortet, sier Frode Børstad.
Gir sensor-gass
Statens vegvesen håper å få mer fart på sakene i nær fremtid.
- Nye sensorer er på vei. Akkurat nå er det 24 sensorer under utdanning. Disse er i sving som sensorer fra like over jul. I løpet av januar er det ytterligere 30 nye som skal utdannes. Disse vil være i tjeneste fra sommeren, fordelt over hele landet. Dette vil værer avgjørende for å korte ventetiden til de som skal ta førerprøven, forteller Børstad.