BEKYMRING. Fylkesråd for utdanning og kompetanse, Elin Dahlseng Eide er bekymret for smittetallene blant ungdommen, og mener kravet om legeattest bidrar til at elever går på skolen med koronasmitte. Foto: Thor-Wiggo Skille
BEKYMRING. Fylkesråd for utdanning og kompetanse, Elin Dahlseng Eide er bekymret for smittetallene blant ungdommen, og mener kravet om legeattest bidrar til at elever går på skolen med koronasmitte.

- Kravet om legeattest bidrar til at elever går på skolen med koronasmitte

- Dette er ikke tidspunktet for å være regelryttere på legeattest for fravær i videregående skole.

Publisert Sist oppdatert

Ordene kommer fra fylkesråd for utdanning og kompetanse i Nordland, Elin Dahlseng Eide.

Hun er bekymret for smittetallene blant ungdommen, og mener kravet om legeattest bidrar til at elever går på skolen med koronasmitte.

Økende koronasmitte

Samtidig som de vanlige høstsykdommene setter inn er smittetallene på korona økende,
- Dette er grunnlag for bekymring, mener Dahlseng Eide.

- Terskelen må være lavere

Nå ber hun om at elever må kunne være hjemme med luftveissykdommer uten å måtte gå til legen først.
- Ja, jeg ber om at vi fortsetter som før 10. oktober, da Covid-relatert fravær kunne føres uten at elevene måtte gå til legen først. Dette er ikke tidspunktet for å være regelryttere.
- Det viktige er at vi klarer å holde samfunnet i gang og syke elever må få lov å være syke. Terskelen for å holde seg hjemme med tett nese og sår hals må være mye lavere enn den er nå, sier Eide.

Flere innleggelser

Både i Nord-Norge, samt i resten av landet har det vært flere innleggelser enn på lenge på grunn av Covid.
I Tromsø er avstandskravet på en meter gjeninnført, og risikoen for å måtte gå tilbake til avstandskrav, munnbind og andre koronatiltak er høyst aktuell både enkelte steder i Nordland og andre steder i landet, hevder Eide.
- Dette må vi prøve å unngå, og det kan gjøres ved å først innføre mindre inngripende tiltak, sier hun.

Tillit til ungdommen

– Det skal ikke medføre en helserisiko å møte opp på skolen. På grunn av det absolutte kravet om legeattest kan det være det i dag.
- I Nordland har vi tillit til at ungdommen og foreldrene deres kan gjøre denne vurderingen selv under en pandemi. Dersom koronarelatert fravær unntas fra øvrige fraværsregler, kan vi bidra til å senke smittetrykket, konstaterer Eide.

Gjeninnfører unntak

Torsdag kveld ble det kjent at regjeringen gjeninnfører unntak fra fraværsreglene ut skoleåret.

– Elever med milde symptomer skal ikke føle seg tvunget til å gå på skolen fordi de er redd for fravær. Dette vil si at elever med symptomer heller ikke behøver å dra til fastlegen for å dokumentere fraværet. Koronapandemien er ikke over og derfor må vi tilpasse fraværsreglene til den situasjonen vi nå står i, uttaler kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) i en pressemelding fra regjeringen.

Kunnskapsministeren peker på at det er uheldig om et stort antall elever må ta kontakt med fastlegen sin for dokumentasjon selv om de ikke har behov for helsehjelp.

Etter de vanlige fraværsreglene må elevene dokumentere sykefraværet sitt. Ved å gjeninnføre de midlertidige fraværsreglene kan elever som har helserelatert fravær, bruke egenmelding. De som er yngre enn 18 år må få bekreftelse fra de foresatte.

Powered by Labrador CMS