FÆRRE SAKER: Konfliktrådet i Salten og Helgeland får inn noe færre saker, men flere av dem som kommer inn er alvorlige. Illustrasjonsfoto: Salten og Helgeland konfliktråd
FÆRRE SAKER: Konfliktrådet i Salten og Helgeland får inn noe færre saker, men flere av dem som kommer inn er alvorlige. Illustrasjonsfoto: Salten og Helgeland konfliktråd

Konfliktrådet får færre, men mer alvorlige saker

Konfliktrådet ser en tendens til at det kommer inn stadig mer alvorlige saker, og mye er vold mellom folk som kjenner hverandre.

Publisert Sist oppdatert

Konfliktrådet i Salten og Helgeland har mottatt 260 saker i første halvår av 2019, 17% færre saker en samme tid året før. Den største sakskategorien omhandler vold og trusler, opplyser Konfliktrådet i en pressemelding.

De har gode erfaringer med at gjerningsperson og de som har vært utsatt for vold møtes ansikt til ansikt.Voldssakene omhandler alt fra uprovosert vold mellom ukjente - til vold i nære relasjoner.

Kan forhindre nye lovbrudd

- Et slikt møte kan gi gjerningspersonen forståelse for konsekvensene av handlingen sin, og dermed bidra til å forhindre nye lovbrudd.

Saker med trusler ofte relasjonsbetinget, det kan være tidligere samboere som er gått fra hverandre, øvrige familiekonflikter eller nabokonflikter som kan ende hos oss på grunn av fremsatte trusler, skriver de videre.

Konfliktrådet i Salten og Helgeland har 45 meklere fordelt i de ulike kommunene.

Narko og vold

Siden iverksettelsen av ungdomsstraff og ungdomsoppfølging for fem år siden, er 7 ungdommer mellom 15-18 år idømt ungdomsstraff, mens 133 har fått ungdomsoppfølging i Salten og Helgeland.

Reaksjonen er tredelte med et innledende ungdomsstormøte der lovbryteren møter dem som er blitt utsatt for handlingen, deretter en ungdomsplan med krav som må gjennomføres - og så et oppfølgingsteam som følger ungdommen i den perioden straffen varer. Vold og narkotika er hyppige lovbrudd blant disse ungdommene.

Normalår

Konfliktrådene i Norge har mottatt 3895 saker i første halvår av 2019. Voldssaker utgjør nesten en fjerdedel av samlet saksmengde. 32ungdommer mellom 15-18 år er idømt ungdomsstraff, mens 221 har fått ungdomsoppfølging. Antallet siden iverksettelse 1. juli 2014 er henholdsvis 233 og 1742.

Tallene for første halvår 2019 viser en nedgang på fem prosent i antall saker fra året før. Dette ligger godt innenfor det som er en vanlig variasjon i konfliktrådenes sakstall, sett over flere år.

Powered by Labrador CMS