SAKSØKER KOMMUNEN. Fra venstre foran Per Arne Gabrielsen og advokat Torkjell Solbø. Bak fra venstre: Bjørn Inge Gabrielsen, Hans Martin Pedersen og Ruth Jensen Ban. Foto: Stig Bjørnar Karlsen
SAKSØKER KOMMUNEN. Fra venstre foran Per Arne Gabrielsen og advokat Torkjell Solbø. Bak fra venstre: Bjørn Inge Gabrielsen, Hans Martin Pedersen og Ruth Jensen Ban.

- Kommunen tok seg til rette mot små barn

(FAUSKE) I rettssaken om samfunnshustomta ble det lagt fram gamle dokumenter om tegner et bilde av en kommunal skandale og et overgrep mot små barn.

Publisert Sist oppdatert

Fauske kommune beskyldes for å ha fratatt små barn en eiendom som kunne ha gitt dem langt bedre økonomi gjennom et langt liv.

- Arbeiderpartiet var totalt dominerende parti med solid flertall i kommunestyret. Her var det nok tradisjon for å avgjøre ting utenfor kommunestyresalen, sa advokat Torkjell Solbø da ankesaken startet i lagmannsretten onsdag.

Dette er saken:

Prestisjebygg

Han viste til at lensmann Hartvig Remmen var styreleder i Samfunnshuset AL og satt i kommunestyret for Arbeiderpartiet da arvefestebrevet til jentene ble utstedt. Det gjorde også overformynderen.

I dokumentene avdekkes det at Remmen var en ivrig pådriver for å få bygd samfunnshuset. I avisartikler gis han æren for å ha fått til dette praktbygget på Fauske.

Det var tid for å bygge opp samfunnet etter krigen. Nå skulle Fauske få et hus for store arrangement, møtelokaler og selskapsrom.

Det ble samlet inn penger, en 35 foreninger gikk sammen, det ble søkt lån og gravingen gikk i gang. Så, etter dette, ble det laget en avtale, på vegne av to små jenter som hadde mistet sine foreldre i sykdom under krigsårene.

Tatt seg til rette

Og i byggesøknaden står Hartvig Remmen oppført både som anmelder (søker) og byggherre.

- Man har tatt seg til rette på annen manns eiendom, og tatt det for gitt at man kunne inngå avtale med de to jentene. Overformynderiet lot det skje, sier Torkjell Solbø.

- Det virker som de ikke hadde til hensikt å betale de 84 kroner i året i festeavgift, som de hadde forpliktet seg til. Av gamle avisartikler framgår at Samfunnshuset AL hadde store utfordringer med å finansiere oppføring av bygget. Dette kan forklare hvorfor de ikke kunne kjøpe eiendommen, slik vanlige folk og næringslivet må før de kan ta i bruk når de skal gå i gang med bygging. Ordningen med arvefestebrev var en snedig måte å tilegne seg eiendommen – uten å betale en krone, sier advokaten.

Saken fortsetter under bildet

URETT. Advokat Torkjell Solbø mener Fauske kommune har stor skyld til Ruth Jensen Ban.
URETT. Advokat Torkjell Solbø mener Fauske kommune har stor skyld til Ruth Jensen Ban.

- Arrogant kommune

Advokaten rettet skarp kritikk mot kommunen sin opptreden i gamle dager. Men brødrene Gabrielsen retter også hard kritikk mot kommunens behandling de senere år. Blant annet for ikke å ha besvart deres henvendelser og for ikke å bidra til å oppklare saken.

Spesielt følte de seg holdt for narr da kommunen inviterte advokaten deres fra Oslo til det som skulle være et forhandlingsmøte. Men da han kom hadde ikke kommunen noe som helst å tilby.

- Det virket for dem som om møtet bare var der for å si hei og bli kjent og pådra motparten kostnader, sa Per Arne Gabrielsen i retten.

En million

Det synes de var provoserende når man vet hva slikt koster. Familiene har bruk nærmere en million kroner på å kjøre saken for retten så langt.

Advokat Solbø la på vegne av Gabrielsen/Jenssen Ban påstand om å erstatte tapet av samfunnshustomta med 2,6 millioner kroner. I tillegg vil han at festeavtalen oppheves, og at tomta leveres tilbake uten bygget, med andr ord at det rives innen 12 måneder.

Powered by Labrador CMS