SØRFOLD: Arbeidet med den nye helse- og omsorgsplanen i Sørfold er godt i gang. Den innleide prosjektlederen Ingvar Rolstad informerte kommunestyret forrige uke, og var klar på at ikke alt kan fortsette som før.
- Ta vare på det som fungerer, og endre det som må endres. Dere må prioritere, og det kommunen skal vedta må være framtidsrettet, sier han.
I utgangspunktet ønsker mange å bo hjemme lengst mulig, og kommunen må innrette seg slik at de får det til mest mulig.
Les hva ordfører og opposisjonsleder mener om saken.
Er i rute
Den gamle helse- og omsorgsplanen i Sørfold kommune varte til 2015. Mye har skjedd siden da, så dette blir mer en ny plan enn en revidering av den gamle.
Ingvar Rolstad, som har jobbet i den statlige stiftelsen Ro (Ressurssenter for omstilling i kommunene), er nå innleid for å lede planprosessen. Forrige uke var andre gang han var innom Sørfold i forbindelse med arbeidet, og denne uka skal han begynne å skrive utkast til en plan.
- Målet er å ha forslaget oppe til behandling i kommunestyret 23. november. Før det skal planen sendes ut på høring. Det er et heftig tempo, men vi er i rute, sier han.
Samlet tall og info
Rolstad startet med å samle alle data om helse og omsorg som er innrapportert, og hentet deretter inn statistikk direkte fra kommunen.
- Det var blant annet om bemanning på sykehjem, direkte og indirekte tid i hjemmetjenesten, hvor mange de antar går av med pensjon framover og hvilken kompetanse de har.
Han har hatt intervjurunder med både tillitsvalgte, verneombud, ledere, andre fagressurser, ungdoms- og eldreråd.
- Jeg bruker også statlige signaler, forskrifter, lovverk og Stortingsmelding 15 ”Leve hele livet”, for blant annet å se om kommunen driver tjenesten innenfor dette, forklarer han.
Den viktigste planen
- Jeg mener at dette er den viktigste planen kommunen har oppe til behandling. Den handler om fram-
tidens tjeneste og økonomi, sier
Ingvar Rolstad.
Han viser til at kommune-Norge kommer til å stå i konstant endring, ikke nødvendigvis på grunn av økonomien, men fordi samfunnet endrer seg.
- Planen har et 10-årsperspektiv, men i første omgang skal strategier og tiltak fases inn for fem år.
- Må jobbe smartere
Da prosjektlederen møtte kommunestyret, pekte han på at Sørfold har en del utfordringer som gjør det nødvendig å foreta en endring. Dersom man skal fortsette med dagens tilbud, trengs det for eksempel enda flere sykehjemsplasser om ti år, og dermed flere ansatte. Allerede nå sliter de med rekruttering.
- Kommunen kan ikke holde på akkurat sånn som i dag. Det må jobbes smartere, tenkes mer fag, og de som mottar tjenestene må ansvarliggjøres på en annen måte, sier Rolstad.
Det handler om likeverdighet og rette tjenester, mener han, der det er det reelle behovet som skal ligge til grunn når tjenestene fordeles.
Ett sykehjem?
Rolstad spurte kommunestyret om det var noen hellige kyr i kommunen, det vil si om det var tilbud eller måter å jobbe på som de ikke ville endre. Det kom ikke noe svar på det, men han hadde blant annet de to sykehjemmene i tankene.
- På intervjuene og samtalene jeg har hatt i kommunen, sier de fleste at hvis man skulle bygget noe i dag ut fra ressurssituasjonen, vil de bygge ett helsehus, og ha omsorgsboliger og bofellesskap for de som ikke nødvendigvis trenger medisinske tjenester, sier han.
Utreder alternativer
Det er satt i gang to delutredninger som går parallelt, der den ene omhandler samorgansering av tjenester, og den andre er en vurdering av å slå sammen habiliteringstjenesten for barn, miljøtjenesten og rus-/psykisk helse. I tillegg har styringsgruppa bedt om at de tar inn kvalitetsforskriften/forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring og fokus på hverdagsrehabilitering.
- Dersom de ønsker å opprettholde to institusjoner, må de ta konsekvensen av det. Det er eldre bygg, og ikke økonomisk eller faglig gangbart i framtida. jeg har respekt for at det er politikk og mye følelser rundt dette, men pengene må hentes fra et eller annet sted til helsefremmende arbeid og forebygging, mener Rolstad.
Må dobbeltsjekke
Underveis i innsamlingen av informasjon, har det også dukket opp opplysninger som må dobbeltsjekkes.
- Hjemmetjenesten sine tall på direkte brukertid er lavere enn forventet. Det går selvsagt tid med til kjøring, rapportering, og klargjøring av medisin, men jeg er usikker på om tallene er riktige, sier han.
- Styr etter planen
Et av de viktigste budskapene Ingvar Rolstad hadde til politikerne, var at den nye planen ikke må bli liggende på skrivebordet uten å bli brukt.
- Når dere har vedtatt planen, må det være kjøreseddelen. Den forrige planen inneholdt en god del bra, men når den ikke blir førende for aktiviteten, så har den ingen hensikt, slår han fast.
Samtidig som kommunen har behov for en helhetlig og koordinert plan for tjenestene, er det nødvendig å sette fokus på helsefremmende og forebyggende arbeid.
- Prioritet én er å holde orden på økonomien. Deretter er det kvaliteten i tjenesten, i samarbeid med brukerne og pårørende, legger han til.