Kari Anne Thomassen (Gárjjá) og Lis-Mari Hjortfors (Máddjá) kommer til Sørfold for å formidle samsike eventyr og kultur.
Kari Anne Thomassen (Gárjjá) og Lis-Mari Hjortfors (Máddjá) kommer til Sørfold for å formidle samsike eventyr og kultur.JOKKMOKK. Her er Máddjá og Gárjjá på Jokkmokks kommunebibliotek og forteller historier.

Kommer til biblioteket med samiske eventyr i bagasjen

Torsdag formiddag blir det fortellerstund på Sørfold bibliotek.

Publisert Sist oppdatert

De to som som kommer til biblioteket med eventyr er Lis Mari Hjortfors (Máddjá) fra Koskullskulle i Sverige og Kari Anne Thomassen (Gárjjá), som er oppvokst i Musken og i dag bor i Gällivare, .

Da de møttes første gang oppdaget fort at de begge hadde felles interesse i den samiske bakgrunnen og kjærligheten til det lulesamiske språket. Det ønsket de å formidle til andre.

- Vårt mål er å legge til rette for at barn og andre i ulike aldersgrupper skal kunne tilegne seg fortellinger på vårt vakre samiske språk, forteller de

Spennende

De er ikke vanlige eventyr-formidlere som leser historier fra en bok, de gjør det på en annen måte.

- Vi prøver å fortelle slik man tidligere gjorde det både inne og ute rundt bålet, og på kjøkkenet rundt kjøkkenbordet. Fortellingene er skrevet av oss selv, og handlingene er hentet fra vårt spennende liv ved kysten og havet i Nord-Salten, Norge og livet ved elver og innsjøer i Nord-Sverige.

Hjertespråket

Máddjá og Gárjjá vil fortsette å løfte fortellingene og overføre den muntlige historien til den neste generasjonen. Lulesamisk er hjertespråket og det kjennes viktig å kunne formidle fortellingene mellom generasjonene.

- Men vi gjøre det også på norsk og svensk slik at alle skal forstå, lære og få med seg historiene, sier de.

- Vårt mål er å legge til rette for at barn og andre i ulike aldersgrupper skal kunne tilegne seg fortellinger på vårt vakre samiske språk, forteller de.

Kroppsspråk

- Fortellingene vi bruker gir innhold til det sosiale samspillet, og ofte signaliserer de ønsker om respons. Lyden følges av mimikk og kroppsspråk, og som en vakker melodi danser ordene rundt oss.

- Ordene når inn til oss som er til stede og vekker våre innerste følelser og tanker.

Tilknytning

- Fortellingene påminner oss om hvor vi kommer fra, hvem vi er, vår tilknytning til plasser hvor vi sprang som barn og minner fra den vakre våren og sommeren i våre områder.

Samtidig minner fortellingene oss også oss om lukten av tang i fjæra, nykokt sei med nybakt gáhkko (samisk brød) stekt på en stor stein i fjæra.

Minner

Tankene går også tilbake til da de dro ut med besteforeldrene og fisket fra båt eller pluklket multer i skogen eller på fjellet.

De minnes blant annet hvordan det kjentes å gå over ei myr. Dessuten husker de hvordan mor og far lærte dem hvordan man rensker bær eller fisk.

Powered by Labrador CMS