DESSERTSMAKING. Anne-Gry Jakobsen og Arnt-Håkon Løding bor på Hamarøy, men har hytte på Saltfjellet, og i helga benyttet de sjansen til å besøke Tradisjonsmatdagan, hvor de smakte desserter med navn som Opphengt melk og ”Kan ikke la være”. Alle foto: Maria Edvardsen
DESSERTSMAKING. Anne-Gry Jakobsen og Arnt-Håkon Løding bor på Hamarøy, men har hytte på Saltfjellet, og i helga benyttet de sjansen til å besøke Tradisjonsmatdagan, hvor de smakte desserter med navn som Opphengt melk og ”Kan ikke la være”. Alle foto: Maria EdvardsenFOR HEIMHUG. Wenche Ruså Larsen og Anita Johansen gir ut smaksprøver og selger lefser til inntekt for idretts- og ungdomslaget Heimhug.KJØKKENGJENGEN. Til helga er de klare med en ny runde tradisjonsmat, fra venstre Sedad Rihic, Irene Jansen, Lisa Grimstad, Mariola B. Danda, Anne Høgsand og Tommy Edvardsen.DYRERIKET. Undertegnede fikk servert laks, hval, elg og lam på ett og samme fat.

Klart for en ny runde med tradisjonsmat til helga

Matretter som saltsei og kjelost trakk folk til Nordneskroa sist helg. Runde to av Tradisjonsmatdagan går av stabelen lørdag og søndag.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Kommende helg blir Tradisjonsmatdagan arrangert på Nordnes kro i Saltdal, i en nedskalert versjon. Første runde var i helga.

- Vi arrangerer Tradisjonsmatdagan utover fire dager på to helger. Det er et mindre konsept, men det fungerer bra, sier Lisa Grimstad og Tommy Edvardsen ved kroa.

Sterke minner

Ved et av bordene innerst i lokalet sitter Arnt-Håkon Løding og Anne-Gry Jakobsen. Hun er fra Fauske, og driver til daglig spise- og overnattingstilbudet på Tranøy fyr. Paret har spist på Nordneskroa mange ganger, men det er første gang de er på Tradisjonsmatdagan.

- På fyret er vi også opptatt av tradisjonsmat, derfor var det artig å oppdage dette arrangementet, sier Anne-Gry, som går for å fylle opp fatet på nytt.

Smakte skårgrøt

Denne gangen er det en helt spesiell grøt, som kalles skårgrøt, som havner på fatet.

- Kanskje vi kan finne inspirasjon her, sier hun.

- Har du noen tradisjonsmat-favoritter eller minner?

- Bestemor var fra Kvæle, og når vi kom på besøk fikk vi alltid heimlaga havrekjeks med smør og syltetøy bestående av bringebær og rips. Hun døde da jeg var ung, men jeg husker det veldig godt.

Færre i år

Lørdag hadde Nordneskroa mellom 60 og 70 besøkende, nesten alle hadde bestilt bord på forhånd. Søndag var det noe mer besøk.

- I dag har vi hatt mange drop in. Besøket i går og i dag har vært merkbart mindre enn i fjor, men intensjonen vår med å kjøre fire dager i stedet for to har vært å fordele trafikken på flere dager, av smitteverhensyn, sier Lisa Grimstad.

Bordbestilling

Målet er cirka 400 besøkende på over fire dager, noe Lisa og Tommy tror de skal klare å nå.
Lørdag og søndag mellom klokka 13 og 17 er de klare for en ny runde med tradisjonsmat, og besøkende rådes til å bestille bord. De som ennå ikke har smakt på saltsei, kleppmelk, kjelost og brødpudding, får altså en ny sjanse.

Powered by Labrador CMS