SLALÅM. Slike så det ut ved Ljøsenhammeren fredag morgen, med bilister som måtte kjøre slalåm mellom sau i veibanen. Foto: Sven Åke Hagen
SLALÅM. Slike så det ut ved Ljøsenhammeren fredag morgen, med bilister som måtte kjøre slalåm mellom sau i veibanen.

Kjører slalåm mellom sau på Ljøsenhammeren

(SKJERSTAD) - Nå må eiere som har etablert sommerbeite for sine sau langs fylkesvei 812 på strekningen Ljøsenhammer-Kåsmo ta ansvar før det skjer en alvorlig ulykke, skriver Sven Åke Hagen på sin Facebook-side.

Publisert Sist oppdatert

Finvali naturpark har han lagt ut bilder av sau som ligger i veibanen.

- På en 200 meter lang strekning ved setra kunne man telle 162 sau i vegbanen klokka 07.30 i dag, og bilene måtte kjøre slalåm gjennom sau og saueskitt for å komme fram, skriver Hagen.

- Krokodilletårer

- For noen dager siden sto noen eiere frem i Saltenposten hvor de gråt krokodilletårer over at dyr ble påkjørt. Hva annet kan de forvente? Bekymringen burde ligge i at personer kan bli skadet i kollisjon eller utforkjøring i møte med sau, mener Hagen.

- Ikke beiterett

- Siden sauen her går i et område hvor de ikke har beiterett burde eierne kanskje gjøre en ekstra innsats, men det løftes ikke en finger fra disse tre eierne for å løse problemet. Dette har nå vært et stort problem i mange år uten at noen har grepet inn, skriver han videre.

- Hva gjør Statskog som grunneier med den manglende beiterett? Hva gjør Mattilsynet i forhold til dyrevelferd og matsikkerhet. Er dette produktet Godt Norsk, med smak av asfalt og eksos?

- Hva gjør Vegvesen og Politi i forhold til trafikksikkerhet ? Og ikke minst hva gjør landbruksmyndighet og sausankerlag i disse kommunene?

Har GPS

Svaret gir han selv.

- Så langt har det stort sett vært å tvinne tomler og henvise til at dette må annen myndighet ta tak i, skriver Hagen.

Han viser til at et stort antall sau har påsatt GPS. Det betyr at eierne til enhver tid vet hvor dyrene befinner seg, uten at det hjelper.

Går utover geitsetra

- De ansatte på geitsetra fortviler, når geitene drar ut på beite trekker sauen inn og griser til fjøsett. Dette betyr mye ekstra rengjøring og ikke minst smittefare fra sau med innvolls-snyltere. Geitsetra har hatt tilhold og eksklusiv beiterett i området siden 1959. At tre saubruk nå har okkupert området uten å ha beiterett kan ikke lenger aksepteres. Nå må Statskog, Vegvesen, Politi og landbruksmyndighet finne en løsning, skriver Sven Åke Hagen.

Powered by Labrador CMS