REDUSERT FART. Statens vegvesen ønsker å sette ned fartsgrensen i Kvænflågtunnelen på grunn av den store andelen med tunge kjøretøy. Foto: Frank Øvrewall
REDUSERT FART. Statens vegvesen ønsker å sette ned fartsgrensen i Kvænflågtunnelen på grunn av den store andelen med tunge kjøretøy.

Politiet vil ikke ha lavere fart i Kvænflågtunnelen:

- Kan skape farlige situasjoner og unødvendig mange lovbrytere

60-sone i Kvænflågtunnelen kan påvirke vanlige folks respekt for nedsatt fartsgrense, og føre til farlige situasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver lensmann Robin Johnsen i en høringsuttalelse til Statens vegvesens forslag om å sette ned fartsgrensen i Kvænflågtunnelen.

Tunnelen er idag vanlig 80-sone, men blant annet fordi vogntog sliter med å passere hverandre ønsker Statens vegvesen å sette farten ned.

- Politiet har sett på begrunnelsen og stiller seg noe undrende til forslaget, begynner Johnsen i høringssvaret.

Skiller seg ikke ut

Lensmannen på Fauske har hatt en gjennomgang av politiets logg og straffesaksregister, og finner ingen trafikkulykker med alvorlige personskader. Det er heller ikke registrert saker med store materielle skader, skriver lensmannen.

- Siste registrerte hendelse fra denne tunnelen som medførte at politiet opprettet sak er fra 2017 og da var det kun snakk om mindre skader på speil ved at to store kjøretøy møttes, skriver Johnsen.

- Vi kan ikke se at meldingene vi har registret fra denne tunnelen skiller seg ut fra meldinger og hendelser i mange andre tunneler i vårt distrikt.

Ny kant

Normalt skal en stamveg i henhold til vegvesenets egne standarder være 8,5 meter bred. Bredden kan justeres i "kostbart terreng", og anbefalt bredde er da 7,5 meter.

Kvænflågtunnelen er 5,5 meter bred, til tross for at Statens vegvesen selv skriver at vegtunneler normalt skal ha samme bredde som resten av veien.

Nå argumenterer Statens vegvesen for reduksjon i farten, men bakgrunn i arbeidet som ble gjennomført i tunnelen ifjor.

- Utenfor kantlinja er det anlagt en bankett som gjør at store kjøretøy kvier seg for å kjøre for nært denne, skriver vegvesenet i forslaget.

De mener at stor andel tungtrafikk i tunnelen taler for 60-sone.

Dårlige tunneler

Politiet mener derimot at det ikke er noe mer som tilsier lavere fart i Kvænflågtunnelen, enn i veldig mange andre tunneler i distriktet.

- Vi mener at de fleste andre tunnelene har dårligere forutsetninger for at to store vogntog møtes i stor hastighet, skriver Johnsen.

Han viser blant annet til alle tunnelene på strekningen Fauske-Innhavet. Johnsen argumenterer for at det er bedre å beholde 80-sonen, men presiserer at spesielt sjåførene i store kjøretøy er ansvarlig for å avpasse farten.

- Større kjøretøy må holde en lavere hastighet når man møter andre store kjøretøy, mener politiet.

Bør unngås

Robin Johnsen argumenterer med at personbiler ikke har vanskelig for å passere hverandre, og at en 60-sone av mange vil oppfattes som "unødvendig lav hastighet"

- Vi er redd dette igjen skaper flere lovbrytere i form av høyere hastighet og uheldige forbikjøringer, skriver Johnsen.

Det er dette Johnsen mener kan føre til at vanlige folks respekt for fartsgrensene påvirkes, og bør unngås.

Han mener argumentasjonen fra vegvesenet ikke holder.
- Vi mener derfor at hastigheten fortsatt bør være 80 kilometer i timen.

Egen fartsgrense

Saltdal kommune skriver i sitt høringssvar at nedsatt fart kan bli en kilde til irritasjo, og føre til farlige forbikjøringer på andre deler av strekningen, og også i tunnelen.

- Dersom det er mulig å sette en særskilt fartsgrense for tunge kjøretøy, ser vi på dette som en bedre løsning, skriver rådmann Ronny Seljeseth på vegne av kommunen.

Nordland fylkeskommune og Fauske kommune har på sin side kommet med støtte til forslaget.

Fylkeskommunen mener "det er riktig av hensyn til trafikksikkerheten", og "støtter de vurderingene Statens vegvesen har gjort".

Powered by Labrador CMS