Elin Johannessen Foto: Picasa
Elin Johannessen

Spaltisten:

- Kan reiselivet redde bygda?

Det var et av spørsmålene som ble stilt under Norsk Opplevelseskonferanse denne uka. Eller, formuleringa var vel mer i retning «kan reiselivsnæringa redde verden», men jeg tok meg frihet til å skalere ned til mindre forhold i denne anledning.

Publisert Sist oppdatert

Jeg møtte en meget interessant mann på Ramsalt i Bodø. Dr. Ged Ryan fra University of Bolton var en av foredragsholderne. I tillegg til å ha en doktorgrad i verdiskaping fra events og arrangement, er han også proff musiker og fotballentusiast. Han drev blant annet The Cavern Club i Liverpool tidlig på 2000-tallet. Og ja, da snakker vi klubben til Beatles.

Talen hans fra scenen var interessant. Han beskrev en britisk by som var død, men som gjenoppstod og som nå blomstrer med aktivitet og attraktivitet. De var europeisk kulturhovedstad slik Bodø blir det i 2024.

At Liverpool ikke er til å kjenne igjen mener Ged Ryan at opplevelsesnæringa har mye av skylda for, og turismen skaper positive ringvirkninger for innbyggerne. Slik vi tror det skal gjøre også i Salten.

I lunsjpausen grep jeg tallerkenen og anledningen til å sette meg ved samme bord som Ryan. Med min sedvanlige journalist-tilnærming spurte jeg om løst og fast. Jeg fant blant annet ut at kona hans jobber som yogainstruktør i et non-profit selskap retta mot fattige strøk i bydelene rundt byen.

Da vi var ferdige med lunsjen og praten avslutta han med å si at kanskje hans neste eventyr, for han har gjort mye spennende, kunne være å overtale fruen til å flytte til Beiarn og prøvebo bygda et år eller tre.

Det hadde vært stilig, hva? Dersom praten som Jørgen ostemaker og meg hadde ført til at akademikeren/musikeren fra England tok med seg kona til den lille bygda med 1000 innbyggere for å drive med event og yoga. Eller innspilling av musikk fra et lydstudio på Strand.

For det er gjerne slik magi oppstår. Muligheter. En gnist av engasjement som skaper noe. Gjennom nære menneskemøter, gjennom inspirasjon. Jeg opererer i Håp-bransjen, sa en annen interessant dame fra samme scene.

Hun driver museum i Vesterålen, og mener at et av deres viktigste samfunnsbidrag er å levere håp til barna som vokser opp om at verden er mulig å redde. Særlig i disse dystre tider er det nettopp håpet vi trenger.

Jeg kjenner meg igjen. Med Beiarpuls-prosjektet var det nettopp i håp-bransjen jeg ville jobbe. For hvor er vi uten håp? Det er engasjementet og folkan og drivkrafta som får ting til å skje. I Beiarn, på Fauske, i Liverpool eller Ukraina. Vi er en verden. Ett folk. Ved å være nysgjerrige på hverandre og møtes for å samskape kan vi få til det meste.

Da er reiseliv, kultur og kreative næringer en av nøklene til å låse opp døra for positiv utvikling på bygda. Dr. Red Gyan utvikla og berga The Cavern Club i sin tid. I dag er det et av de store trekkplastrene til byen. Hva har du lyst til å skape der du bor?

Powered by Labrador CMS