FABRIKKEN. Slik kan batteri-fabrikken komme til å ta seg ut i terrenget nord for Fauske. Visuell framstilling: Drone Nord Foto: Per Inge, Bodø kommune
FABRIKKEN. Slik kan batteri-fabrikken komme til å ta seg ut i terrenget nord for Fauske. Visuell framstilling: Drone Nord

Synspunkt:

Kan det berge Fauske?

Fredag kom bekreftelsen fra BRUS, eller Bodøregionens utviklingsselskap om at 11 saltenkommuner inviterer Equinor, Hydro og Panasonic til å lokalisere og bygge sin batteri-virksomhet i Salten.

Publisert Sist oppdatert

Vi kan bli best på batterier

Fredag kom bekreftelsen fra BRUS, eller Bodøregionens utviklingsselskap om at 11 saltenkommuner inviterer Equinor, Hydro og Panasonic til å lokalisere og bygge sin batteri-virksomhet i Salten.

Det er en enorm satsing, så stor at det er vanskelig å forstå at det er noe annet enn en høytsvevende utopi, langt over alle andre fantasietableringer som Fauske har blitt presentert som arena for.

Til og med spekulasjonene om et IKEA-
varehus blekner i forhold til dette.

Vi er og har alltid vært en industrinasjon, men de siste hundre årene her det inntrykket forvitret litt etter litt. Vi måtte bygge og produsere for å klare oss her på berget, det var ingen vei utenom.

Sammen med smarte hoder, noe vi aldri har hatt mangel av i Norge, har vi hatt mange regelrette industrieventyr her til lands. Sam Eyde og Kristian Birkeland for eksempel, bare disse to alene er grunnleggerne av Norsk Hydro og Elkem. To industrigiganter som bokstavelig talt har vært hjertet i flere titalls byer og bygder i Norge.

Noen av dem eksisterer så godt som bare på grunn av industrien disse skapte, og metoder som lever verden over den dag i dag.

Uansett, de store bedriftene som i dag dominerer flere av Norges byer, startet alle et sted. Noen måtte være modige, og investere og etablere.

Spol noen tiår fram i tid, og vi er ikke lenger giganten vi var. Det finnes mange industribedrifter i Norge fremdeles, men globaliseringen og konkurranseutsettingen har gjort at vi som er her til lands ikke har de samme vilkårene som andre industriarbeidere har.

Nordmenn har for det meste kostet for mye.

Men nettopp kostnadene og en stabil grønn energikilde er bakgrunnen for at dette er i ferd med å endre seg.

Ryggmargsrefleksen når det kommer til store industrietableringer i Norge er som regel ikke positiv. Vi kan ikke spille etter de samme reglene som kinesere og koreaneres. Men denne gangen kan vi kanskje det.

Det er grønn energi som er nøkkelordet. Verden søker mot framtida nå. Det betyr elektrisitet, og det betyr batterier. Om vi synes elbil-revolusjonen har gått raskt til nå, så er det bare å holde seg fast. Det kommer til å bli mer og mer som er drevet av strøm Til slutt kommer husene våre til å være avhengige av batterier for å fungere.

Det er et enormt marked, og det kommer til å vokse.

Skal man oppbevare grønn energi, vil man helst ha batterier som er produsert under de samme forutsetningene som strømmen. Da er Norge og Salten rett sted å komme. Det vet de som nå har bedt bedriftene om å komme.

Fauske kommune har lagt til rette for et industriutviklingsprosjekt av de sjeldne på tomta nord for Fauske. De har plassen, de har materialene, de har folk. Og de har det viktigste av alt, et overskudd på vannkraft.

Grønn vannkraft.

Det er lenge til de første pallene med ferdige batterier triller ut av porten i fabrikken på Fauskemyra, men nå er i hvert fall frøet sådd.

Det er virkelig ingen grunn til at det ikke skal gå an med en slik etablering her. Det er bare det at det virker så ufattelig stort.

Det er uansett tanker og etableringer som dette som kan bidra til at en ekstremt skakkkjørt kommuneøkonomi kan ta seg opp igjen.

Kan en bedrift med 2000 ansatte redde Fauske? Ja, det kan den helt sikkert. La oss håpe det.

Powered by Labrador CMS