STOR DEL AV LIVET. For Karl Edvard Urheim har musikken fulgt med ham hele livet gjennom. I dag er han med på å markere Samefolkets dag på Skjerstad.
STOR DEL AV LIVET. For Karl Edvard Urheim har musikken fulgt med ham hele livet gjennom. I dag er han med på å markere Samefolkets dag på Skjerstad.

Portrettet

Kalle (51) har musikk i blodet

For Kalle Urheim har musikken betydd enormt mye i perioder.

Publisert Sist oppdatert

Hva er du opptatt av for tiden?

- Musikkproduksjon og kulturelle bidrag til den samiske uka.

Hva betyr Samefolkets dag for deg?

- Vi er et stolt folkeslag og jeg er stolt av identiteten og kulturen min. Jeg blir ekstra stolt disse ukene fordi det markeres over hele landet. Det er en fin tid for oss som samer, at vi kan feire og vise at vi er til.

Fortell litt om din samiske bakgrunn!

- Jeg er født og oppvokst i Musken og har samiske foreldre. Mamma var fra svensk og pappa fra norsk side av det lulesamiske området. Å være same har vært en naturlig del av livet. Det har ikke alltid vært så kult, og vi har vår historie med hets og rasisme, men jeg synes det er verdens naturligste ting å ha en samisk identitet. Det er gøy, rikt og fint.

Hvilke konsekvenser har koronapandemien hatt for din jobb og livet ellers?

- Livet mitt er musikk, og jeg lever og ånder for det. Korona har virket inn både på privatlivet og musikklivet som er flettet inn i hverandre. Det har rett og slett vært tragisk og utrolig krevende. På det personlige planet er det ensomt og tøft
siden jeg er en sosial fyr i utgangspunktet. Jeg har måttet være kreativ og tatt digitale kaffekopper med venner og familie. Når det gjelder karrieren ga jeg ut en EP i fjor og rakk å spille en release-
konsert i starten av februar. Jeg skulle ut på turné men det ble full stopp, null oppdrag, tapte inntekter og ingen kompensasjon. At jeg overlevde økonomisk er fordi jeg har litt andre inntekter også. Jeg har jobbet som maler og snekker i 20 år, og måtte begynne med det igjen.

Du har nå et kunstnerisk opphold på Skjerstad – hvordan havnet du der?

- Jeg har lenge tenkt at jeg trengte nye impulser, en ny start, ny luft og ny giv. Litt tilfeldig fikk jeg tips om ledig plass å bo på Skjerstad, og fikk høre at det er et godt musikkmiljø der. Det er

Fortell litt om EP’en din Luksa/Eastbound!

nært Bodø, fin natur og fine folk, så det var lett å bestemme seg for å dra dit. Sissel og Even Høgseth som driver Lystgaard live har både scene og studiofasiliteter.

- Luksa betyr østover. Jeg hadde kommet til et punkt i livet der jeg hadde lyst til å hylle det landet, naturen og menneskene som er øst for oss, vårt andre hjemland Sverige og mamma sitt hjemland. Lulesamisk område er jo et vest-østlig geografisk land- og elveområde, rundt Julevædno (Luleelven).

Hva betyr musikken for deg?

- Det er en viktig del av livet og jeg kommer fra en sangglad familie. Jeg har vært ute en vinternatt før og aktivt bruk sang og musikk til motivasjon og til å bli et helere menneske. Å synge med andre er glede, tilhørighet og energi.

Hvordan kobler du best av?

- Høre på annen musikk og ikke tenke jobb.
Flate ut med en film, være sosial, trene og sove. Jeg må rekke å puste mellom slagene for å ta vare på skaperkrafta og energien.

Foretrekker du bøker, film eller serier?

- Jeg er veldig glad i lydbøker og humorserier og filmer som kan få meg til å le.

Beskriv deg selv som person!

- Uredd, flink til å vende dårlige ting til noe bra, flink til å skape ro. Ydmyk og takknemlig for livet og det man har.

Har du gjort noe som bare svært få andre har gjort?

- Jeg har trolig laget verdens første samiske gospellåt «Njuovtjav Lávlo / Rejoice» og har vært samisk skuespiller i serien «Hotell Cæsar».

Har du et godt råd til dagens unge?

- Vær den du er, du er god nok som du er.

Hvilke tre ting tar du med til en øde øy?

- Kaffe, kniv og fyrstikker, da kommer du langt.

Hvor og til når ville du reist i en tidsmaskin?

- Til inkaindianernes tid og levd deres kultur og skulle også gjerne truffet Nelson Mandela med all sin visdom.

Hvilke forventninger har du til 2021?

- At jeg snart kan få vaksine, bedre helse og mer energi. At verden kan bli normal og at jeg får ut mer ny musikk, flere oppdrag. Kanskje jeg får spilt inn ei plate i løpet av et års tid. Ønsket mitt er å spre samisk musikk til hele verden og jeg er i ferd med å inngå avtale om et management.

Hva skal du gjøre i helga?

- Markere samefolkets dag på Skjerstad. Vi skal spille en digital konsert lørdag klokken 18, live fra Lystgaard, og ellers øve og spise en god middag i lag. Så er det jo delfinale i Grand Prix der gode venner og kolleger av meg - Mikkel Gaup og Marianne Penta - er med. Keino har allerede gått videre til den store finalen, så hvor kult hadde det ikke vært om det kom to samiske bidrag dit?!

Powered by Labrador CMS