NYE MULIGHETER. Project manager ved Nexans Rognan, Øystein Skaland, mener det å få levere kabel til et slikt pilotprosjekt kan være starten på mange nye muligheter innen denne sektoren Foto: Nexans
NYE MULIGHETER. Project manager ved Nexans Rognan, Øystein Skaland, mener det å få levere kabel til et slikt pilotprosjekt kan være starten på mange nye muligheter innen denne sektoren

Kabel fra Rognan til solkraft på sjøen

(SALTDAL) Nexans Rognan leverer kabel for å eksportere strøm fra verdens første testanlegg for solkraft i røff sjø.

Publisert Sist oppdatert

- Vår medlemsbedrift, Nexans avdeling Rognan har halt i land nok en prestisjekontrakt. Denne gang leverer de kabel for å eksportere strøm fra verdens første testanlegg for solkraft i røff sjø, skriver Petro Arctic på sinie hjemmesider.

Petro Arctic er et leverandør-nettverk for oljevirksomhet i nord. Nettverket skal legge til rette for størst mulig nordnorske ringvirkninger for oljevirksomheten.

Fem kilometer

For Nexans er dette et prosjekt av middels størrelse, men project manager ved Nexans Rognan, Øystein Skaland, mener det å få levere kabel til et slikt pilotprosjekt kan være starten på mange nye muligheter innen denne sektoren, skriver Petro Arctic på sin hjemmeside.

- Vi ser fram til å levere fem kilometer lang kabel som skal eksportere strøm fra Equinor sitt planlagte testanlegg utenfor Frøya, sier Skaland.

PÅ BESØK. Kjell Giæver, direktør i Petro Arctic på bedriftsbesøk på Nexans på Rognan. Til høyre fabrikksjef Karl Peter Johansen. Foto: Nexans
PÅ BESØK. Kjell Giæver, direktør i Petro Arctic på bedriftsbesøk på Nexans på Rognan. Til høyre fabrikksjef Karl Peter Johansen.

20-25 års levetid

Til Petro Arctic forteller han at den 80 millimeter tykke kabelen består av tre kraftfaser og et fiberrør med 12 fibrer. Den vil kontinuerlig eksportere nok strøm til at 20 elbiler kan være tilkoblet hurtiglader samtidig.

− Equinor har valgt en plassering med tøffe værforhold for å få testet anlegget tilstrekkelig. For oss betyr det dynamiske utfordringer når kabelen som er ankret opp på havbunnen, skal opp og i land.

- En kabel som denne regnes å ha en levetid på mellom 20 og 25 år, og i dette tilfellet er det mekanisk utmattelse som er utfordringen, forklarer Skaland.

Direkte fra fabrikk

Den fem kilometer lange kabelen kan ikke skjøtes, og blir kveilet direkte om bord i installeringsfartøy. Videre blir den installert direkte fra båten.

- Vår lokasjon på Rognan er unikt posisjonert. Logistisk ligger alt til rette for å kunne bidra innen både energiproduksjon, elektrifisering, distribusjon av kraft og data, samt generell industriell utvikling i havet. Dette er en utrolig spennende prosess, sier Skavland.

Første anlegg

Det var Equinor og Moss Maritime som ved nyttår gikk sammen om
å søke om konsesjon for å bygge
et flytende testanlegg for solkraft.
Anlegget er 80 ganger 80 meter, og blir plassert utenfor Rottingen, nord-øst på Frøya. Dette blir det første flytende testanlegget i røff sjø i verden.

Direktør i Petro Arctic, Kjell Giæver, som nylig var på Nexans på Rognan, er svært fornøyd med at leverandørindustrien i nord nå erfarer at den kompetansen de har utviklet over mange år innenfor offshorenæringen, avstedkommer nye og tidsrelevante oppdrag.

- Dette er spisskompetanse som er svært relevant for den energiutviklingen vår landsdel skal være en aktiv del av. Det gleder oss også at Equinor vender blikket nordover når de tar innovative grep i energiomstillingen, sier han.

Powered by Labrador CMS