FØLGER HJERTET. Julia Furebotten har turt å velge annerledes enn venninner når det gjelder skole- og yrkesvalg. Hun valgte å gå TIP og industriteknologi, noe som få jenter velger. - Jeg trives på Veslefrikk. Her er godt miljø, jeg føler med trygg og godt tatt vare på, forsikrer hun. Foto: Sylvia Bredal
FØLGER HJERTET. Julia Furebotten har turt å velge annerledes enn venninner når det gjelder skole- og yrkesvalg. Hun valgte å gå TIP og industriteknologi, noe som få jenter velger. - Jeg trives på Veslefrikk. Her er godt miljø, jeg føler med trygg og godt tatt vare på, forsikrer hun.

#YOU19:

Julia har lærlingplass på Veslefrikk

(SALTDAL) Julia Maria Furebotten (18) er nettopp ferdig med sin andre tur ute på plattformen Veslefrikk.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg gleder meg allerede til å dra ut igjen, enda jeg bare har vært hjemme ei lita uka, smiler hun.

Vi tar en kaffe på hotellet, og mens jevnaldrende venner og kjæreste er på jobb eller skole, så har Julia fri. Det er litt rart innrømmer hun.
- Jeg trener og skrur litt, kjører bil og venter på at kjæresten er ferdig på Nexans, forteller hun.

Ny livsstil

Men så er denne livstilen ganske ny for 18-åringen, og hun er sikker på at hun kommer til å bli vant til den. Julia er dessuten vant til å ikke gjøre som alle andre.

- Vi var bare to jenter på Tip første året, og andre året var jeg alene. Førsteåret hadde hun en dag i uka hun var på et skuterverksted, mens andreåret var hun på verksted hos Nexans.

Det var naturlig for Julia å gå ei yrkesfaglig linje, fordi hun har alltid vært nysgjerrig på hvordan ting er skrudd sammen.

- Jeg fikk være med pappa i verkstedet og på motorsykkeltur og har også en motorinteressert stefar. Jeg kjørte opp til lett-motorsykkel som 16-åring og nå har jeg meldt meg på kurs for å kjøre opp til storsykkel og skuter.

Helikopter til jobb

For å komme seg til arbeid må Julia fly til Bergen, og så venter en halv times helikoptertur ut til Veslefrikk.

Dagen etter hun fylte 18 år fikk hun sertifikat, og hun kommer kjørende selv til intervjuet i en blank og rød Mini. Julia er begynt å tjene egne penger, og det er helt greit,
synes hun.

- Jeg har en fadder som sørger for at jeg har noe å gjøre, at jeg trives og som forklarer meg ting. Jeg trives veldig godt. Det er lærerikt.

Lange dager

- Vi har treningsrom og kino om bord, men jeg har mest lyst å slappe av etter jobb og middag. Det blir mye fysisk aktivitet i løpet av arbeidsdagen.

Julia er lærling som industrimekaniker. Jobben innebærer mye ved-
likeholdsarbeid og overhaling av pumper, ventiler eller eksempelvis tilpasning av deler. Det er 12 timers skift og Julia sier det blir mye gåing og bæring i løpet av dagen.

Middagen er først klokka 19, så det blir en helt annen rutine på måltider enn hjemme.

- Jeg var veldig spent da jeg dro ut første turen, og jeg ble også ganske sjøsyk, siden plattformen er flytende. Men det går mye bedre nå, forteller hun.

Og hun liker seg godt ute i det blå, og se ut på havet og horisonten.

Intervju i Bergen

Julia skaffet seg lærlingplassen selv og var på intervju i Bergen før hun fikk plassen. Ute på plattformen er den en lærling til, men ikke på samme skift. Til sammen har Equinor 150 lærlingplasser. Og mange søker på disse.

Julia skryter av Saltdal videregående er veldig glad for at hun kunne gå den linja hun ville i nærmiljøet.

- Skolemiljøet er godt, lærerne er flinke, og siden skolen er såpass liten, så blir en kjent på tvers av linjene og er litt i lag med alle.

Hun benyttet seg hyppig av gratis frokost-tilbudet, og synes det var en fin måte å starte dagen på sammen med andre. Åpen skole på kveldstid var hun også på, hvor de blant annet spilte spill eller kunne benytte skolens verksted.

Tanker om fremtiden

For øvrig er Julia vant til å jobbe i feriene og hadde sin første sommerjobb på en byggeplass hos faren som 14-åring. De siste årene har hun vært på Vensmoen.

- Hva tenker du om fremtiden og jobb da?

- Jeg skal nå først ta fagbrevet, og så ser jeg for meg å jobbe noen år, gjerne på plattform. Mange av lærlingene hos Equinor får tilbud om fast jobb.

- Hva med videre utdanning?

- Det kan hende det blir det på sikt. Kanskje ingeniørstudier.

Julia ser for seg at hun vil bo i Saltdal, og hun innrømmer at hun er heimkjær. Dessuten har hun kjæreste, og familie i nærheten, blant annet en lillesøster i Bodø som er ti år yngre.

- Hun sier hun vil jobbe med dyr, smiler Julia.

Arbeidstiden er to uker på jobb og fire uker fri. Hva med jula da, hvor tilbringes den?

- Jeg kommer hjem på lillejulaften, så det blir fint, men jeg er forberedt på at jeg ikke får være alle høytider hjemme.

Powered by Labrador CMS