PÅ SETRA. Nåværende drivere på setra og budeier. Fra venstre bak Christian Klette, Ragnhild Klette, Kristin Nesbak og Odd-André Nesbak. Foran seterbudeiene Victoria Nesbak og Gabrielle Blåtun Johansen, sistnevnte fra Tromsø.
Lars Olav Handeland
Jubileums-markering med ekte seterkost
Sist fredag, 6. august var det duket til jubileumsmarkering med ekte seterkost på Ljøsenhammer seterkafé.
MISVÆR: Anledningen var Dugnadsveien som var 60 år i fjor og Ljøsenhammer seter som er 60 år i år. Grunnet corona-situasjonen ble det ingen markering av veien siste år, og de to jubileene ble derfor slått sammen til en desto større feiring i år.
Ost i gave
Inne i kafeen var det dekket festlige bord, og ved hver kuvert lå det attpå til en Misværost, en gave fra Tine i anledning jubileet. Og gjestene var mange. Det var både tidligere og nåværende drivere av setra, to ordførere og en varaordfører, representanter fra Nordland fylke og fra Statens vegvesen.
Som det høver seg på en seter bestod middagen av førsteklasses rømmegrøt og spekemat etterfulgt av kaffe og marsipankake. Og praten gikk mens måltidene ble inntatt.
Dugnad
Leder i kommunedelsutvalget i Skjerstad, Ingrid Lien var konferansier og styrte talene med sikker hånd og små historier inniblant.
Først ute på talerlisten var lokalhistoriker Odd Lekang. Han fortalte om bakgrunnen for veianlegget og om selve veibyggingen, som for størstedelen ble uført på dugnad av bygdebefolkningen og noen sparsomt bevilgede midler.
Også Forsvaret deltok på en del av veistrekningen.
Førstemann over
Veianlegget Dugnadsveien hadde sin begynnelse ved at det i 1958 ble anlagt en vei opp til Ljøsenhammeren, da det der var planer om å starte med fellesseterdrift. Denne veien ble gjort ferdig, men bygdefolket var ivrige etter å få en vei helt over til Riksvei 50 i Saltdal.
Og kort fortalt fortsatte arbeidet etter noe rådslagning og tvil, fra Ljøsenhammeren videre østover.
Det ble etter hvert også arbeidet fra Skar på Saltdalssiden. Og etter utrolig mye strev og dugelig dugnadsinnsats kunne første bil kjøre over fjellet 1. september 1960. Det var Julius Skogmo fra Misvær som tok den turen.
På samme tid ble fellessetra Ljøsenhammer seter anlagt av 15 av Misværs geitebønder. Setra var klar for innflytting med geiter og budeie i 1961. Siv Finstad var første budeie på setra.
Viktig seter
Christian Klette, en av to drivere på setra i dag fortalte om dagens gårds- og seterdrift.
- Vi har rundt 240 geiter og 84 kje her nå. Om det ikke er så stor avkastning av seterdriften er den likevel meget viktig for dyrevelferden, sa Christian.
Alf Nesbakk fortalte fra sin tid som driver.
- Vi holdt på fra 1981 til i fjor da neste generasjon tok over. Vi bygde kafeen, ny fjøs og anla caravanplass, og i 1993 ble den nye kafeen åpnet, sa Alf.
- Stor nytte
Ola Smeplass, varaordfører i Bodø sa at han var imponert over historiene han hadde hørt om veien og seteranlegget.
- Stor takk til alle involverte, avsluttet Ola Smedplass sin hilsen.
Rune Berg, ordfører i Saltdal uttrykte seg slik:
- Som min onkel sa, dette har vært ei snill stund, jeg har virkelig kost meg. En stor honnør til de som har laget til denne markeringen. Vi har stor nytte av veien på alle måter. En stor dugnad har det vært.
Samhandel
Han overrakte deretter en bok om Trygve Hoff til Bodø kommune.
- Og boken skal oppbevares i Misvær” sa lokalutvalgsleder Ingrid Lien etter hodenikkende godkjenning fra varaordfører Ola Smeplass!
Monika Sande, ordfører i Beiarn sa at veien har hatt stor betydning, for samarbeid og samhandel.
- Veien over Beiarfjellet og veien over til Saltdal betyr at vi har greid oss som egen kommune, noe som er veldig viktig.
Hun håper at geita har en fremtid i bygdene og ønsket til slutt lykke til med seterdriften.
Lars Petter Kaski fra Nordland fylke sa at han var imponert over arbeidet som var gjort: ”Fra ide til handling og dugnad imponerer meg!”
Avdelingsdirektør fra Statens vegvesen Kjell Skjerve hadde hentet frem Nordlandspostens avisutklipp fra da veianlegget over til Saltdal ble åpnet. På en munter måte gikk han gjennom dagene rundt åpningen.
Skiver
Torstein Hansen, pensjonist fra Statens vegvesen hadde skåret ut tre skiver av en seksti år gammel bjerk med påskrift Dugnadsveien 60 år, hvorav en ble gitt Ljøsenhammer seter, en til Dugnadsveien og en til Odd Lekang.
Per Pedersen (91) fra Saltdal mintes også fra arbeidet med Dugnadsveien. Han og Odd Lekang (91) hadde arbeidet sammen på veianlegget.
To 91-åringer
Der var også blomster-overrekkelse. På vegne av Skjerstad kommunedelsutvalg overrakte nærmiljøleder Susanne Estensen blomster til de to siste gjenlevende av arbeidsgjengen fra Dugnadsveien, Per Pedersen (91) fra Saltdal og Odd Lekang (91) fra Misvær.
Likedan fikk de to nåværende driverne av geitsetra Christian Klette og Odd-André Nesbak hver sin flotte blomsterbukett.
Og med det var en vellykket feiring brakt til ende, vel verdig to seksti års jubilanter.