Politioverbetjent Lars-Eirik Nilssen flankert av mobbeombud Lasse Knutsen (t.h) og elev- og lærlingombud Espen Edvardsen Foto: Nordland Fylkeskommune
Politioverbetjent Lars-Eirik Nilssen flankert av mobbeombud Lasse Knutsen (t.h) og elev- og lærlingombud Espen Edvardsen

Jobber mot utestenging i russetida

Tirsdag 30. september var alle elevrådskontakter på de 16 videregående skolene i Nordland samlet sammen med elev- og lærlingombud og mobbeombud, på agendaen stod utfordringer knyttet til russetiden.

Publisert Sist oppdatert

NORDLAND: Russetiden er for mange en fin avslutning på videregående opplæring, men det er ikke tilfellet for alle.Manglende tilhørighet, inkludering, og statusjakt er blitt en del av russetiden. Russetiden starter i tillegg tidligere og tidligere. Det finnes nå i Nordland eksempler på at russegrupper starter sitt «arbeid» allerede i 10-klasse, skriver Nordland fylkeskommune i en pressemelding

Utestenging

Mobbeombudet og Elev- og lærlingombudet får stadig flere henvendelser fra både elever og foresatte som opplever selv eller har et barn som utsettes for utestegning av russegrupper. Dette blir problematisk så lenge russetiden varer over flere år.

- Elevrådene og elevene trenger en påminnelse på hvor viktig det er å inkludere andre i skolemiljøet. Russefeiring fører til utenforskap blant mange unge. Vi trenger en bevisstgjøring rundt det ansvaret hver og en har for å fremme inkludering, sier mobbeombud i Nordland Lasse Knutsen.

Tilhørighet anses faktisk som et grunnleggende menneskelig behov på lik linje som mat, drikke og følelsen av trygghet. Russefeiringen før bar mer preg av at man feiret sammen klassevis. Da sikret man i større grad at alle fikk delta. Nå opprettes det russegrupper på tvers av klasser og skoler. Manglende tilhørighet og manglende inkludering er mye mer vanlig nå enn tidligere.

Elevrådskontakter - en felles innsats

Elevrådskontaktene i Nordland har nå vært samlet i to dager for å utveksle erfaringer og diskutere russefeiring i Nordland. Et viktig tema for alle voksne som er tilsluttet de videregående skolene i Nordland. Et godt samspill mellom voksne og elever er viktig.

- Russetiden er tenkt å være en feiring for avslutning av 12-13 års skolegang. Vi må jobbe for at minnene fra russetiden blir minneverdig, og ikke noe man tenker med gru tilbake på. Alle bør inkluderes, og vi voksne bør samarbeide med ungdommen og bevisstgjøre hvor viktig dette er, sier Elev- og lærlingombud i Nordland Espen Edvardsen.
Politiet også bekymret

Politiet var også tilstede på samlingen, representert ved politioverbetjent Lars-Eirik Nilssen. Nilsen poengterte at de aller fleste russ oppfører seg eksemplarisk og viser gode verdier.

Men for noen få finner vi tilfellet av blant annet ordensforstyrrelse, bruk av narkotiske stoffer og voldtekt. Selv om politiet satser mye på forebygging, så trenger de også hjelp fra foreldregenerasjonen og skolene i holdningsskapende arbeid.

Elevrådskontaktene diskuterer om det er mulig å ha noen felles regler eller noen felles mål for hvordan elevrådskontaktene kan bidra til elevrådene for å skape et mest mulig inkluderende skolemiljø og russetid.

Powered by Labrador CMS