ROBOT. Maja Zlatanovic og Laura Johnsen bruker roboten som de har programmert. Lærer Gunnar E. Johansen instruerer, mens Ole Marius Johansen fra Nexans er fornøyd med det han ser. Foto: Foto: Stig Bjørnar Karlsen
ROBOT. Maja Zlatanovic og Laura Johnsen bruker roboten som de har programmert. Lærer Gunnar E. Johansen instruerer, mens Ole Marius Johansen fra Nexans er fornøyd med det han ser.

Jentene i flertall på teknouka

Flest gutter som er interessert i teknologi? På teknouka for kommende tiendeklassinger i Saltdal var jentene i flertall.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Det er fjerde gang uka blir arrangert i slutten skoleferien. Det har vært bra mange jenter med hver gang, men i år var de for første gang i flertall.

- Jeg tror det er mange som ikke vet helt hva de skal velge slags linje på videregående, og vil ha et innblikk også i dette, sier Maja Zlatanovic.

- Noen jenter har meldt seg på, og dratt andre med seg. Og så er det nok litt sosialt. Noen vil nok ha noe å gjøre nå mot slutten av ferien, forberede seg på skolehverdagen, sier Laura Johansen.

Større interesse

Begge tror det er flere jenter nå som er interessert i teknologi enn det var for noen år tilbake.

- Jeg var litt skeptisk i starten på om dette var noe for meg, men nå tror jeg det er det, sier Maja.

- Jeg er glad jeg meldte meg på. Det har vært artig og vi har lært mye, sier Laura.

Trenger teknologer

Teknouka foregikk på videregående skole, og er et samarbeid mellom skolene i Saltdal og teknologi-
bedriftene Nexans og Dragefossen.

Det er tilbud til elevene som skal begynne i avgangsåret i ungdomsskolen, det året de skal velge linje på videregående.

- Vi trenger at flere velger teknologifag. Det er stor etterspørsel etter ingeniører, og også behov for mange innenfor de yrkesfagene der veien på videregående går gjennom teknologi- og industrifag (tidligere TIP) og elektro, sier Christian Ruså.

Han er ingeninør og jobber på Dragefossen.

Han opplever at elevene kan mer om dette enn de voksne trodde før de kom. I tillegg til selve teknologien er det også flere prosjekter i teknouka som utfordrer evnen til å samarbeide med andre.

Variasjon

I løpet av uka har de fått lage solkraftanlegg, et anlegg med solkraft og vannkraft i miniatyr med både fossefall, ledninger og kraftstasjon.

De har jobbet med 3D-printing og med å programmere en robot. De har vært på Nexans for omvisning, og d har både testet kabler og prøvd å skjøte fiber.

Elevene var på omvisning på fjernvarmeanlegget Rognan bioenergi, og på Dversetelva kraftverk. Siste dag var mer en kosedag i naturen i regi av Nordland turselskap. Da sto utforskning av krefter i naturen på programmet.

- Veldig motiverte elever som tar av ferien og møter opp frivillig. Jeg er imponert, sier Stig Hagen. Han er realfaglærer på videregående.

Powered by Labrador CMS