STRÅLENDE DAG. Lærer Par Arne Korneliussen forklarer hvordan man skal komme seg opp en utfordrende bakke med skråkjøring. Det er en lyttende gjeng som er med på skuteropplæringen i Sulisfjellet. Foto: Helge Simonsen
STRÅLENDE DAG. Lærer Par Arne Korneliussen forklarer hvordan man skal komme seg opp en utfordrende bakke med skråkjøring. Det er en lyttende gjeng som er med på skuteropplæringen i Sulisfjellet.

Stadig flere tar opplæring:

– Jeg ser tryggere sjåfører på skuteren

Det er stadig flere som benytter seg av skuter når de skal ut i fjellet. Det krever at opplæringen er gjort på korrekt vis

Publisert Sist oppdatert

SULITJELMA: – Da vil jeg at dere skifter variatorreima, så kan vi legge ut på tur. Dette skal dere kunne nå.

Kjørelærer Kaare Barkhald setter kursdeltakerne i full sving på parkeringsplassen i Daja. Det er bare noen dager igjen til påskerushet til fjells tar løs for alvor, men enn så lenge er det god plass til både elever og lærere.

Motordekslene poppes av hos alle de som er med på den to dager lange opplæringen med base i sulisfjellet. Det er mye som må mestres om det skal bli en godkjent signatur i førerkortet for deltakerne.

– De er flinke

Barkhald har mange titalls år bak seg som kjørelærer på både bil, motorsykkel og snøskuter. Det har gitt han en lang erfaring i det å sørge for at de som er med får den rette kompetansen med seg når de er ferdige.

– Det er blitt stadig mer omfattende undervisning for å få førerkort for snøskuter. Det er krav om 17 timer med undervisning, men vi holder på i rundt 25 timer i løpet av to dager, sier Barkhald.

Sikkerheten først

Han er klar på at hele grunnlaget for å ferdes trygt på snøskuter, er at man har respekt for fjellet, riktig utstyr med og er bevisst sin oppførsel i løypa.

– Vi ønsker å gi dem en god opplæring, hvor sikkerhet er det viktigste. Det er masse små detaljer som hvis man ikke tenker på dem, fort kan bli farlige for andre. Den røde tråden i vår undervisning er å ivareta egen og andres sikkerhet ute i løypene, sier Kaare Barkhald.

Tester og terper

I løpet av kurset er det både teori og praktiske øvelser.
– Vi øver på det meste, de får kjøre med last på sleden, og vi simulerer også en ulykke underveis på en av truene. Elevene får også prøve å finne en nedgravd sekk, som skal gi øving i å finne en person som er tatt i en rasulykke. De må først bruke bare stenger, før de får forsøke seg med å bruke en skredsøker i tillegg.

De jobber ellers med å kontrollere skuterens tekniske stand, kryssing av veg, is og elver, samhandling med andre brukere av naturen, navigasjon og hvordan man leser kart i forhold til rute og skredfare.

Blir bedre sjåfører

Kaare forteller om at mange av deltakerne får flere aha-opplevelser i løpet av kurset.
– Man får en større respekt for de grensene som er. Jeg ser en stor forskjell på når elevene fra de kommer til de drar. Det er en endring i hvordan man tenker når man ferdes ute i løypa. Sånn sett er det perfekt å være i Sulis, for her har vi tilgang til alt vi trenger av både andre brukere, vanlige løyper og utfordrende vær og terreng, forteller Kaare Barkhald.

Dette var det sjuende kurset som de holder i år, og det blir stadig flere som melder seg på.

Powered by Labrador CMS