2020 ble ikke helt slik vi hadde tenkt. Her er et glimt fra Amfi Fauske i slutten av mars, der en vekter passer på at ikke for mange går inn på apoteket samtidig. Foto: Espen Johansen
2020 ble ikke helt slik vi hadde tenkt. Her er et glimt fra Amfi Fauske i slutten av mars, der en vekter passer på at ikke for mange går inn på apoteket samtidig.

Synspunkt

Jeg heier på dere

Det er mange som har hatt det tøft det siste halvåret etter at covid -19 gjorde sitt inntog og det ble innført ulike restriksjoner.

Publisert Sist oppdatert

De aller fleste, både små og store bedrifter, har fått merke konsekvenser av koronasituasjonen. Færre folk har reist med fly, butikkene - med unntak av dagligvarehandelen - har hatt færre kunder, overnattingssteder har hatt få eller ingen gjester.

Frisører, fysioterapeuter og kaféer har måttet stenge, og ansatte har blitt permittert.

Etter hvert har flere kunnet åpne igjen, og kundestrømmen har sakte men sikkert tatt seg opp. Nedgangsperioden har likevel vært et skudd for baugen for mange bedrifter, og det er ikke sikkert at alle får hodet ordentlig over vannet igjen.

Flere har måttet tenke nytt i tiden som har vært. Nye forretningsområder, idéer som kan vise seg å være et nytt bein å stå på framover også.

Hege Ruud, som driver firmaet Heges Matopplevelser, måtte permittere seg selv da hun så at avbestillingene begynte å ry inn. Hun driver med catering, arrangementer og kurs, og tar gjerne kokkekunnskapene sine med rundt omkring i distriktet.

Da hun ble permittert, ville hun blant annet bruke tida på å utvikle bedriften. Det gikk ikke lang tid før hun kom opp med idéen om å selge matkasser med lokale råvarer og produkter. Dette fikk bein å gå på, og den mobile kokken kjørte ut matkasser med både fisk og kjøtt, ost og annet tilbehør.

Kulturbransjen har blitt hardt rammet av koronasituasjonen. Det sier seg selv, når myndighetene har frarådet større ansamlinger av folk. Konserter, festivaler og andre arrangementer har blitt avlyst.

I ordtaket heter det at nød lærer naken kvinne å spinne. Også i kulturbransjen har de tenkt alternativt. Jeg har sett digitale konserter og digitale boklanseringer. Noen har flyttet arrangementer ut i friluft for å kunne gjennomføre dem.

Nordlandsmuseet har måttet holde mange av bygningene sine stengt i sommer. De har likevel funnet en måte å formidle historie og kultur til folk på.

Eirin Edvardsen og Maria Piel, to av de ansatte som er stasjonert på Fauske, reiser rundt på "tunene" i Indre Salten for å underholde både med fortelling og musikk.

De har også gledet publikum digitalt i vår med å legge ut videosnutter om lokal historie, fortellinger og musikk.

Lokale artister og band har streamet konserter på Facebook og via blant annet Saltenpostens nettside. Sist helg var det til og med en liten lokal festival i fjæra på Fauske. Det ble satt stor pris på både av musikerne og publikum som var til stede.

Et band som har tenkt skikkelig utenfor boksen, eller kanskje jeg skal si utenfor kaia, er Violet Road fra Troms. De har lagt ut på en kystturné med båten til et av medlemmene i bandet.

Ulike steder langs kysten i Nordland og Troms har de familiekonsert og kveldskonsert for et begrenset antall publikum. Bandet er ombord i båten, mens tilhørerne er på land.

Kultur er viktig for folket, kanskje spesielt i vanskelige tider. Kunst og kultur kan gi glede, forebygge ensomhet, og opprettholde fellesskap og samhold.

2020 har blitt et annerledes år. Et år vi ikke hadde sett skulle komme. Det har vært tøft for mange - på mange måter - og det er ikke over ennå.

Jeg heier på dere, både store og små bedrifter, artister og arrangører. Jeg heier på dere som savner fellesskapet, på dere som fortsatt er permittert og på dere som rett og slett savner å få en klem. Vi skal nok stå han!

Powered by Labrador CMS