PÅ TOPP. Torbjørn Grimstad er Beiarn Bygdeliste sin førstekandidat ved kommunevalget om en knapp måned. Denne perioden har han vært vara til kommunestyret. Foto: Eva S. Winther
PÅ TOPP. Torbjørn Grimstad er Beiarn Bygdeliste sin førstekandidat ved kommunevalget om en knapp måned. Denne perioden har han vært vara til kommunestyret.

Politiker-praten:

- Jeg er ikke redd for å si hva jeg mener

Torbjørn Grimstad er Beiarn bygdelistes førstekandidat, men har ikke noe spesielt ønske om å bli ordfører.

Publisert Sist oppdatert

41-åringen kommer opprinnelig fra Halsa i Meløy, og havnet i Beiarn etter endt utdanning på NTNU.

- Jeg hadde snakket om å flytte nordover, og ble tipset om ledig jobb i Beiarn, forteller han.

Han var også tilbudt jobb i Gildeskål, men utsiktene til fast stilling lokket ham til Beiarn. I dag har han fortsatt den samme jobben, som ingeniør i kommunen med hovedfokus på oppmåling. Og det er ikke bare jobben som har gjort at han ble værende.

- Jeg traff jo Marit, og nå har vi to barn på 4 og 6 år, hund, hus og stasjonsvogn, smiler han.

Grimstad har ikke noen lang fartstid i politikken, men har alltid vært opptatt av samfunnsutviklingen.

- Vi snakket mye om det hjemme. Moren min satt i kommunestyret for KrF, men det var før jeg ble født, så jeg vil ikke si at jeg er påvirket av den partipolitikken, sier han.

Før forrige lokalvalg ble han spurt om å stå på lista for Beiarn bygdeliste, og svarte ja.

- Jeg har meninger, og er ikke redd for å si hva jeg mener. Jeg synes heller ikke det er vanskelig å snakke i en stor forsamling, sier Grimstad.

Etter valget ble han 2. vara til kommunestyret, og rykket etter litt opp til 1. vara. Ett år i løpet av perioden har han dessuten vært fast medlem.

- Det har vært en grei erfaring. Jeg vil ikke være noen møteplager, men synes det er viktig at noen sier imot for å få fram flere sider i en sak. Det er jo litt av poenget med et demokrati.

Stort sett er det enighet i kommunestyret.

- 95 prosent av sakene blir enstemmig vedtatt. Bortsett fra skolesaken, der det har vært helt på vippen, og i noen saker om småkraftverk. Det er lov å være uenig, også innad i partiene.

Før dette valget sa Torbjørn Grimstad ja til å stå på førsteplass på lista denne gangen, men han higer ikke etter å bli ordfører.

- Jeg synes at Monika Sande i Senterpartiet gjør en god jobb som ordfører i dag. Det er ikke avgjørende å være ordfører for å få fram meningene sine, og dersom bygdelista gjør et godt valg, kan vi likevel få en sterk posisjon uten å ha ordføreren, mener han.

Hvordan det vil gå med bygdelista i årets valg, har han ingen formening om.

- Men jeg grugleder meg og er spent på resultatet, innrømmer han.

Noe av det Torbjørn Grimstad og bygdelista er opptatt av er å rekruttere kvalifisert arbeidskraft til kommunen.

- Det er varslet nasjonal sykepleierkrise, og nyutdannete vil gjerne jobbe på sykehus. Hovedmålet vårt er å levere gode tjenester til innbyggerne, og da må vi ha kvalifisert personell.

Å kutte i grunnbemanningen tror de også vil koste mer enn man tror man vil spare.

- Folk blir utslitt og syke, slik at man må ha inn vikarer.

Noe av det Grimstad mener kan få folk til å bosette seg i kommmunen, er at det er boliger av ulike typer tilgjengelig.

- Noen av de som er bygget i det siste passer ikke for en familie med mer enn ett barn. Kommunen burde ha noen rekrutteringsboliger, og jeg mener at Sjøfossen-fondet blant annet kan brukes til å bygge eneboliger, forklarer han.

Torbjørn Grimstad er bekymret for hva som kan skje dersom de ikke får rekruttert nok kvalifiserte folk.

- Blir det kommuneslåing neste da, spør han.

En annen sentral sak for bygdelista er å bygge en flerbrukshall på Storjord.

- Været kan vi ikke gjøre noe med, og da er det veldig greit å tilby en flerbrukshall der det kan være både bibliotek, ungdomsklubb og et uttrekkbart amfi. Den vil vi plassere på Storjord fordi det er det demografiske midtpunktet i bygda.

Dersom de ikke kan beholde beholde dagens skolestruktur, ønsker de å bygge en ny sentralskole på Storjord. Han viser til at Ap og Sp har signalisert at dersom det bare skal være én skole, bør Trones beholdes.

- Vi mener det da blir vanskeligere å rekruttere arbeidskraft til sykehjemmet og kommunehuset på Moldjord. Stedsforskning viser dessuten at ved en befolkningsnedgang kan være smart å samle tjenester på ett sentralt sted. Da kan skole og flerbrukshall bygges i tilknytning til hverandre.

Da Beiarn bygdeliste ble opprettet, var det en konstellasjon av flere småpartier.

- Nå har det gått tid, og partitilknytningen er visket ut. Selv har jeg ikke hatt noen partitilhørighet, sier Grimstad.

Han ser for øvrig både fordeler og ulemper med ei bygdeliste.

- Når vi ikke har et parti i ryggen, er det vanskelig å nå lenger opp i systemet med saker, sier han.

Powered by Labrador CMS