ORIGINALEN. Sitter Johan Pedersen fra Saltdal som nummer fire fra venstre på dette bildet? Det er en påstand med mye hold i, skal man tro Kirsten Limstrand. Foto: Skjermbilde fra Youtube
ORIGINALEN. Sitter Johan Pedersen fra Saltdal som nummer fire fra venstre på dette bildet? Det er en påstand med mye hold i, skal man tro Kirsten Limstrand.

- Jeg er helt sikker på at det er min onkel

Agnor Brenne kommer fra Saltdal, og er helt sikker på at det er hans onkel Johan Pedersen som sitter på stålbjelken hengende over New York.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL/HOKKSUND: Det var i Kirsten Limstrands bok om utvandringen fra Salten til New York og Brooklyn at historien om Johan Pedersen fra Saltdal ble fortalt første gang.

Helt siden bildet med tittelen ”Lunch Atop a Skyscraper” ble tatt tilbake i september i 1932, har de 11 mennene som sitter og spiser sin lunsj på en stålbjelke i 69. etasje vært et av de mest ikoniske blinkskuddene gjennom tidene.

I Limstrands bok og artikkelen i Saltenposten onsdag ble det fortalt om at det kunne være lokale håndverkere på bildet, og hvordan Limstrand traff både Pedersen og hans datter gjennom årenes løp.

Ikke alene

Etter at Saltenposten skrev om saken, har det kommet flere innspill på at det er Johan Pedersen som sitter på bjelken.

En av de som mener det med sikkerhet, er Agnor Brenne, som nå bor i Hokksund.

- Jeg er helt sikker på at det er Johan som sitter som nummer fire fra venstre på dette bildet. Det har vært kjent i familien i mange år at det er Johan som sitter der, forteller Agnor til Saltenposten.

Fra Kvæle

Brenne er nevø av Johan Pedersen, og sønn av hans yngre søster Ragna Krok. Familien var opprinnelig sju søsken, hvorav tre av de første fire dro til USA på 20-tallet.

Den eneste som ikke dro var Agnors onkel Agnar Emil, som dessverre døde bare 18 år gammel under fiske på Nordmøre.

Men Brenne er helt sikker i sin sak på at Johan er med på bildet.

- De jobbet som bygningsarbeidere, og jeg spekulerer på om han og broren Magnus også var med å bygget Vensmoen da det bla satt opp fram til åpningen i 1918, sier Agnor.

- Det passer jo unasett bra med det å reise til New York og fortsette å bygge skyskrapere der, slår Brenne lattermildt fast.

I onsdagens utgave av Saltenposten, skrev vi på forsden at det var Saltdalinger på det inkoniske bildet. Det er ikke noe vi har belegg for å konstatere, og vi beklager den formuleringen. Det korrekte er at det er flere kilder som hevder at Johan Pedersen er med på bildet.

Powered by Labrador CMS