TØMMER SELV. Vi er ikke overrasket over konkursen, og vil overta kjøringen selv, sier administrerende direktør Leif Magne Hjelseng i iris Salten IKS. Foto: Iris Salten
TØMMER SELV. Vi er ikke overrasket over konkursen, og vil overta kjøringen selv, sier administrerende direktør Leif Magne Hjelseng i iris Salten IKS.

Søppel-konkursen:

Iris har fulgt med på omstridt entreprenør i fire måneder

Iris har fulgt med utviklingen i Retur AS i fire måneder, og var forberedt på at en konkurs kunne komme.

Publisert Sist oppdatert

- Vi har fulgt med dem over tid for å se hvordan det går med dem, men beskjeden om konkurs fikk vi tirsdag kveld, sier Leif-Magne Hjelseng, administrerende direktør i Iris.

Iris-ledelsen har vært klar over at Retur AS lå an til å tape en stor kontrakt i Vestfold, som Hjelseng forstår er hovedårsaken til konkursen.

- Vi er informert om er at de hadde en stor avtale i Vestfold som de hadde håpet å få videreført, men det fikk de ikke. Da var det ikke grunnlag for videre drift i selskapet, sier Hjelseng.

Retur AS har gått med over 11 millioner kroner i underskudd de to siste årene.

Stor avtale

Meldinger om at det Retur AS kunne tape den store kontrakten for Tønsberg-området, er årsaken til at Iris har fulgt med selskapet de siste månedene.
- Vi var klar over at de hadde tapt den avtalen i Vestfold, og vi var usikker på om det var grunnlag for videre drift. De hadde mange biler der som de hadde leasingavtaler, men som det nå ikke er drift på, sier Hjelseng.

- Er du overrasket over konkursen?
- Ut fra det vi visste da vi inngikk avtalen med dem, er jeg overrasket. Men når vi har fulgt selskapet de siste fire månedene er vi ikke overrasket nei.

Inntil nylig hadde selskapet drift i Vestfold, og skal ha håpet å redde selskapet.
- Vi vet de har jobbet med løsninger, men de kom ikke kommet i mål.

Ikke noe nytt

I mellomtiden har Iris forberedt seg på hva de skulle gjøre, om konkursen kom.
- Vi laget for en god stund siden en beredskapsplan for hva skjer om de går konkurs. Dette er ikke noe nytt i vår bransje, de siste tre årene er det mange private som har gått konkurs, sier Hjelseng.

I 2017 gikk RenoNorden konkurs og rammet store deler av Østlandet, og mange andre steder i landet. På det tidspunktet hevdet selskapet selv, at de håndterte én av tre husstander i landet. Konkursen rammet også i Mo i Rana. Etter den konkursen har mange forberedt seg på noe lignende.

- Det er blitt ganske vanlig at selskaper i bransjen har beredskapsplaner for et slikt tilfelle, sier Hjelseng.

Beredskapsplanen til Iris innebærer å overta kjøringen selv, slik de informerte om onsdag morgen. De regner med å være i full drift fra 11. mars.

Gjenganger

Retur AS har trukket seg fra to anbud i Trøndelag det siste året, etter at de inngikk avtalen med Iris.
Årsaken er at de har levert for lavt anbud. Retur AS trakk seg også fra en avtale med Kongsberg kommune av samme årsak, tilbake i 2014.

Da gikk kommunen til sak mot Retur AS, og krevde erstatning på 5,6 millioner kroner.

Kongsberg krevde beløpet det kostet de å velge tilbyder nummer to, og vant til slutt fram i lagmannsretten.

De hadde to avtaler i Nord-Trøndelag etter oss, der de også har gått fra avtalene på grunn av for dårlig pris. De har sagt at vi har hatt god nok pris, sier Hjelseng.

Hjelseng tror ikke deres avtale har vært årsaken til konkursen i selskapet.
- Det er ikke nødvendigvis avtalen vår isolert, men forhold utenfor som har ført til dette, sier Hjelseng

Powered by Labrador CMS