Dag Kjelsaas, mangeårig redaktør i bladet Villmarksliv kommer nordover for å vise bilder og fortelle om friluftsliv i veidemannens ånd.
Dag Kjelsaas, mangeårig redaktør i bladet Villmarksliv kommer nordover for å vise bilder og fortelle om friluftsliv i veidemannens ånd.Krigshistoriker Stig Olav Johansen som driver facebooksiden «Polarbanen 1942-45» kommer for å vise bilder og fortelle om fangeleirene som ble etablert på Saltfjellet.

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark er 30 år:

Inviterer til temakveld om Saltfjellet

Onsdag 24. april inviterer Nordland Nasjonalparksenter til en variert historiekveld på Storjord. Arrangementet er gratis.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: I anledning Saltfjellet-Svartisen nasjonalparks 30-årsjubileum arrangerer Nasjonalparksenteret en temakveld med fokus på Saltfjellet gjennom de siste tusen årene.

- Saltfjellet har en unik i historie i nasjonal sammenheng og det store fjellområdet har vært åsted for både, ja hva skal vi si; livgivende og livtakende hendelser, sier fagleder natur ved Nordland nasjonalparksenter Benny Sætermo.

Villmarksliv-redaktør

Senteret har satt sammen et innholdsrikt program som utover kvelden skal ta de besøkende med på en historie som inneholder både truede arter, historien om fangeleirene, menneskers bruk av fjellet, og ikke minst friluftsliv.

Dag Kjelsaas, mangeårig redaktør i bladet Villmarksliv kommer nordover for å vise bilder og fortelle om friluftsliv i veidemannens ånd.

- Kjelsaas er en bauta i forhold til norsk friluftsliv og har brukt sitt voksne liv på å formidle jakt, fiske og friluftsliv. Vi har mast på Dag i mange år, og denne gangen lyktes vi, sier Benny Sætermo.

Krigshistoriker Stig Olav Johansen som driver facebooksiden «Polarbanen 1942-45» kommer for å vise bilder og fortelle om fangeleirene som ble etablert på Saltfjellet.
Krigshistoriker Stig Olav Johansen som driver facebooksiden «Polarbanen 1942-45» kommer for å vise bilder og fortelle om fangeleirene som ble etablert på Saltfjellet.

Krigshistorien

Krigshistoriker Stig Olav Johansen som driver facebooksiden «Polarbanen 1942-45» kommer for å vise bilder og fortelle om fangeleirene som ble etablert på Saltfjellet med de påfølgende lidelsene dette medførte.

– Stig er en av dem som kan mest om denne triste delen av Saltfjellets historie, sier Sætermo.

1.000 års bruk

Tormod Steen fra Helgeland museum avdeling Rana Museum kommer til å fortelle om bruken av Saltfjellet i de siste 1.000 årene.

– Isen trakk seg tilbake for ca 8-9.000 år siden og vi bad Tormod om å lose oss gjennom «barmarksperioden» som fulgte. Tormod mente det fikk klare seg med de siste 1.000 årene, så da ble det sånn, smiler Sætermo og lover både kaffe og noe å bite i til de frammøtte.

Truede arter

Saltfjellet habitat for en rekke truede arter og Geir Heggmo fra Statens naturoppsyn kommer for å fortelle hvordan situasjonen er for den mest truede arten av dem alle, fjellreven.

- For mange av oss dreier Saltfjellets historie seg først og fremst om kampen om ressurser i forhold til spørsmålet om vannkraftutbygging. Men historien om fjellområdet er mye større og lengre, og denne gangen har vi valgt et annet fokus, sier fagleder natur Benny Sætermo.
På facebooksiden til nasjonalparksenteret finner man flere detaljer og tidspunkter for arrangementet.

Powered by Labrador CMS