SAMISK SPRÅKUKE. Camilla Storjord, publikumsansvarlig ved Nordland Nasjonalparksenter orienterte om markeringen av Samisk språkuke ved nasjonalparksenteret. Foto: Lars Olav Handeland
SAMISK SPRÅKUKE. Camilla Storjord, publikumsansvarlig ved Nordland Nasjonalparksenter orienterte om markeringen av Samisk språkuke ved nasjonalparksenteret.

Innholdsrik markering i Saltdal

Samisk språkuke ble markert på Nordland Nasjonalparksenter.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: I et strålende høstvær med sol fra skyfri himmel og noen minusgrader er vi på tur oppover Saltdalen.

Målet er Nordland Nasjonalparksenter der det gjennom uken har vært arrangert Samisk språkuke. Denne søndagen avsluttes språkuken med en språk-kafe med foredrag og aktiviteter.

Barn fra hele distriktet

På Nasjonalparksenteret møter Saltenposten Camilla Storjord som er publikumsansvarlig på senteret. Hun orienterer om dagens program og forteller også om de ulike aktivitetene som har vært gjennomført i uken. Nasjonalparksenteret har hatt besøk av barnehager og skoleklasser fra hele distriktet, og helt fra Bodø har det vært besøk.

Etter omvisning på senteret har det vært lagt opp til mange forskjellige aktiviteter der det har vært satt fokus på samisk språk og kultur, blant annet kan nevnes lassokasting og baking av gahkku (brød/kaker).

Et besøk i gammene på Roparneset har også hørt med. Her har barna fått høre fortellinger, og på grua har det vært tilberedt reinskav, et meget populært tiltak. Aktivitetene har vært populære med mange gode tilbakemeldinger.

Pitesamiske stedsnavn

Onsdag i uken var det foredrag av Ann-Charlotte Sjåggo fra Sverige om pitesamiske stedsnavn. Forfatteren Jon Todal fortalte om sin nye bok om pitesamen ”Edvard Masoni, en misjonær i kolonialismens tidsalder”.

Lærer i samiske språk ved Røkland skole Áile Haetta gir Saltenposten en orientering om opplæringen i samiske språk ved skolen.

Hun forteller at det undervises i nordsamisk.

- Dette kan kanskje høres litt merkelig ut da vi befinner oss i det pitesamiske området. Forklaringen er ganske enkel. De samiske familiene rundt Saltfjellet har sitt opphav fra Karesuando i Nord-Sverige og der benyttes det nordsamisk, sier Haetta.

Hun forteller at da de startet med denne språkopplæringen tilbake i 2019 var det bare to elever.

- Etter hvert har det blitt flere som vil lære seg sitt eget språk, og i dag er det 16 elever som deltar i undervisningen, enten som morsmål eller som fremmed språk.

Det er andre året at Samisk språkuke markeres på Nasjonalparksenteret.

Yrende folkeliv

Inne på senteret er det et yrende liv med både barn og voksne. En egen språkkafé serverer kaffe og gahkku av mange slag, noe som smaker riktig så godt. Så er det tid for underholdning i auditoriet. Barna samles i stor forventning når barnebokforfatter Sissel Horndal skal fortelle og lese fra to av sine bøker, ”Fra stjernene til livet” og ”Historia om alfabetet” sammen med bilder som vises på lerretet.

Neste post på programmet er en boksamtale med Ellen Hofsø som forteller fra sin bok ”Messe for de navnløse”. Handlingen dreier seg om de navnløse samer på en kirkegård i Gildeskål, samer som ifølge tradisjonen ble begravd i Lappholla.

Til slutt er det visning av barnefilmen ”Olbmot, rievvárat ja Kardemomme-gávpot” med nordsamisk tale.

Nasjonal satsning

Samisk språkuke - Giellavahkku -er en nasjonal satsning som har som formål å fremme bruken av det samiske språk i samfunnet. Eller som det sies fra Sametinget: Målet med Samisk språkuke er å løfte statusen til de samiske språkene, og øke kunnskap om samiske språk og kultur i hele samfunnet. Nettopp denne uka skal de samiske språkene høres og synes over alt. I Saltdal er det ved Røkland skole at opplæring i samisk foregår.

Det var et godt arrangement på Nordland Nasjonalparksenter denne søndagen der både store og små hygget seg.

Powered by Labrador CMS