TROMSØ/FAUSKE: Det er eksamenstid i Tromsø. Ingrid Mathisen pugger i disse dager fysiologi i fysioterapi-studiet sitt.
- Eksamen er i slutten av mars. Jeg tror jeg ligger godt an og synes det går greit. Eksamenstid er alltid litt stress, sier hun.
Innimellom trenes det selvsagt. Trening, studier og restitusjon tar mye av døgnet.
- Man må være strukturert, sier hun.
Team Elon Nord-Norge som hun er en del av også kommende sesong har allerede hatt oppstartssamling.
- Da var ikke alle der. Ikke Finn-Hågen, fortsetter hun.
For det er det som er den store nyheten for teamet foran neste sesong. De er styrket med en trippel verdensmester.
Finn-Hågen Krogh har gull i lagsprint (2015) og stafett (2017) og en bronse på 30 km med skibytte (2017). I tillegg kommer tre NM-gull - det siste så sent som i fjor -, ett sølv og to bronse. Når det gjelder verdenscupen så står finnmarkingen med åtte seiere,
- Vi skal ha ny samling i slutten av måneden. Da er nok hele laget der. Det er rett før eksamen, men vi er flere som studerer, så det går bra. Trening kan være en god pause fra lesinga, mener Ingrid som ser fram til å få med Krogh på laget.
- Jeg synes det er veldig kult med Finn-Hågen. Han har masse erfaring etter mange år på landslaget og kan nok bidra med mye når det kommer til trening, fortsetter hun.
Ingrid er også bevisst på at hun fortsatt skal tenke selv.
- Alle som har trent mye vet at det handler om å trene riktig. Alle har sin egen vei man skal gå, og det er ikke sikkert at det som passer for én utøver er det riktige for en annen, sier hun videre.
Hun presiserer at det å få inn en løper som har vært på så høyt nivå lenge er det garantert mye å lære av.
- Jeg håper å lære masse, og finne de tingene som kan ta meg videre. Det er viktig å ha folk rundt seg som vet hva som funker. Vi har jo en god del fellestreninger og samlinger som lag, så det er alltid noen å diskutere med, sier hun.
I tillegg kommer trener Kristian Skogstad som har ansvaret for hele gruppa.
- Han er flink og jeg bruker han masse. Det er en god sparringspartner å ha. Og så er det som sagt veldig gøy at Finn-Hågen kommer. Han var med oss litt i fjor da han ikke kunne reise så mye grunnet korona. Jeg ser fram til å lære enda mer, sier Ingrid.
Teamet består kommende sesong av Daniel Stock fra Vadsø Skiklubb, vinneren av Kobberløpets rulleskirenn sist sommer Vebjørn Moen fra Tverlandet IL, Mikkel Arntsen ( Sortland), Finn-Hågen Krogh (Tverrelvdalen IL), Silje Theodorsen (Kvaløysletta), Ingrid Mathisen (Fauske IL), Julie Waltenberg fra Lyngen Karnes IL og Ingrid Andrea Gulbrandsen fra Bardufoss og Omegn Idrettsforening.
I tillegg er Erik Valnnes og Anna Svendsen med i skimiljøet i Tromsø, så det er en spennende gjeng som satser i nord.
- Jeg er åpen for nye tanker og det blir godt med nye impulser inn i gruppa. Jeg gleder meg til å trene med og lytte til Finn-Hågen, samtidig som jeg tar ansvar for egen utvikling selv også, fortsetter hun.
- Det er som sagt mange veier til målene. Mye er felles, men man må vite når det skal bremses og når man skal øke på.
Finn-Hågen Krogh er 30 år, og dermed i sin beste alder som skiløper. .
Det er ingen "ferdig" løper Ingrid og gjengen får selskap av, men en som er sulten, motivert og har noe å bevise.
Finn-Hågen Krogh sieer at motivasjonen er god og at han satser for fullt mot OL i Beijing selv om han ble vraket fra landslaget.
- Jeg går «all in» på OL. Derfor vil jeg legge vrakinga bak meg så fort som mulig og se framover nå. Drømmen er å komme tilbake på mitt beste nivå. Jeg sikter på flere distanser i OL, sier han til NRK.
- De beste er fra rundt 30 og oppover. Det er en tålmodighetsidrett der glede over å trene og sulten etter å bli bedre må drive deg, sier Ingrid som fortsatt er bare 24.
- Da jeg var 20 og møtte seniornivået skjønte jeg raskt at man må tåle litt. men så er det desto deiligere når man virkelig hevder seg blant seniorene, fortsetter hun.
Hun tilhører 1996-årgangen som allerede har produsert løpere som Johannes Høsflot Klæbo, tvillingene Udnes Weng, Marte Skaanes, Erik Valnes og Amalie Håkonsen Ous, for å nevne noen.
- Det er mange gode, spesielt i sprint. Distanse tar gjerne litt lenger tid, og folk har jo sin egen utvikling, sier Ingrid.
Hun var hjemme for to helger siden for å gå Kobberløpet i Sulitjelma, men Marcialonga sist helg passet ikke i planene.
- Det snødde hele tiden, men løypene var helt rått preppet. De er superflinke på det i Sulis. Det var kjedelig at kronoa tok Kobberløpet i vanlig utgave, men det var nok viktig for mange å få gå likevel. Og tenk så gøy det blir - forhåpentligvis neste år - når det blir vanlig Kobberløp igjen, sier Ingrid med stor entusiasme.