ENGASJERT GJENG. Det lydhøre publikummet, fra venstre Brit Elin Paulsen fra Saltdal utvikling, ordfører Rune Berg, daglig leder ved Nordland nasjonalparksenter Kari Nystad-Rusaanes, naturveileder Sigrid Elise Lium, foredragsholder Pål K. Medhus og Elin Kvamme fra Saltdal utvikling.
ENGASJERT GJENG. Det lydhøre publikummet, fra venstre Brit Elin Paulsen fra Saltdal utvikling, ordfører Rune Berg, daglig leder ved Nordland nasjonalparksenter Kari Nystad-Rusaanes, naturveileder Sigrid Elise Lium, foredragsholder Pål K. Medhus og Elin Kvamme fra Saltdal utvikling.

- Ingen turister har noensinne snublet i en kommunegrense

Inspirator Pål K. Medhus mener reiselivet må slutte å tenke bare på seg og sitt, men også hjelpe naboen litt.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: Det var i forrige uke, i forbindelse med Den europeiske nasjonalparkdagen at Pål K. Medhus gjestet Storjord og Nordland nasjonalparksenter. Han både inspirerte og utfordret de oppmøtte til å tenke nytt.

- Det går ikke an å peke på de andre og si «det er dem, jeg gjør bare mitt», uttalte Medhus på sitt entusiastiske vis, og det var ikke noen tvil om at han fikk forsamlingen med seg.

- Wake up

I salen satt blant annet ordfører Rune Berg og deler av reiselivsnæringen, blant dem leder for Nordland nasjonalparksenter, Kari Nystad-Rusaanes. Hun er glad for at Pål K. Medhus tok turen innom på Storjord.

- Det ble en litt sånn «wake up call», sier Nystad-Rusaanes.

Trenger drahjelp

Hun opplever at de på Nasjonalparksenteret allerede er fokusert på reiselivet, men savner mer helhetlig tenking, og mer drahjelp «ovenfra», det vil si fra kommunene og fylket.

- Vi klarer ikke å gjøre alt selv, men trenger drahjelp til å skape mer trafikk, sier hun.

Nettopp dette var det Medhus tok opp som et tema for nordnorsk reiseliv. Han utfordrer aktørene til å samle seg og dra i lag bak en større idé, og mener de er alt for opptatt av seg og sitt.

Totalpakken

I realiteten oppfatter turistene bare den samlede pakken; hvordan det var å kjøre langs veien, toalettforholdene, tilgjengelig informasjon, å finne fram på nettsider.

- Alt handler om at vi må definere oss som vertskap hele gjengen. Hotell, buss, taxi, spisesteder, alle må bli gode på sine ting, men må evne å være en del av en større idé, mener Kari Nystad-Rusaanes.

Ikke isbjørn

Medhus mener også at turistnæringen må tenke om igjen på hva det faktisk er turistene vil ha.

- Vil de egentlig se utstoppede isbjørner og kjøpe vulgært nips? spør han strengt, og påpeker at det ikke engang fins isbjørn her.

- Mange har reist hundrevis av kilometer for å komme hit og oppleve naturen, sier Medhus videre.

Kjempepotensial

Han mener Saltdal har et potensial som man ennå ikke ser rekkevidden av, og at det ikke burde være noe problem å by på ekthet når noe er så bra. Og han har med seg Nystad-Rusaanes på notene.

- Skal man utvikle seg innenfor reiseliv må man tenke mye større tanker enn det vi gjør i dag, sier hun.

Vernede områder

Nystad-Rusaanes er takknemlig for det fortrinnet som Nasjonalparksenteret har.

- Vi har definert vår rolle innen natur og kultur, og er offensive. Folk kommer inn fordi de søker info, drar ut og kan anvende den og få enda mer glede av å gå i naturen.

Hun tror imidlertid at Saltdal har noen ekstra utfordringer ved at kommunen har så mye vernede områder.

- Politikerne må tørre å løfte fram vernede områder, og se på bruken av dem, selv om det kan føre til at grunneiere kan bli sinte, sier Nystad-Rusaanes.

Spille ball

Medhus mener man må slutte å adressere ansvar over på andre aktører. Han skyter ballen over til kommunene og fylkeskommunene, både politisk og administrativt, og ber de om å starte jobben med å samle næringen under en felles idé.

Ifølge Nystad-Rusaanes det ligger mye verdiskapning her, både sosialt, kulturelt, miljømessig og økonomisk.

- Nå må vi begynne å spille hverandre gode. Alle må definere seg som vertskap og tilretteleggere hvis man har ambisjoner innenfor reiselivet.

Powered by Labrador CMS