VINTERVARME. Fauske/Sprint håper på en mild vinter. Utetemperaturen har mye å si for hvor mye gass og strøm som må til for at SKS Arena skal være passe varm til trening og kamper i vinter. Foto: Espen Johansen
VINTERVARME. Fauske/Sprint håper på en mild vinter. Utetemperaturen har mye å si for hvor mye gass og strøm som må til for at SKS Arena skal være passe varm til trening og kamper i vinter.

Ingen strømpanikk hos idrettslagene - ennå

De lokale idrettslagene følger med på strømprisene. Noen begynner å bli litt bekymret for vinteren, men de fleste tror det skal gå fint.

Publisert Sist oppdatert

SALTEN: Idrettslagene i Indre Salten er ulike. Noen av dem eier egne anlegg og betaler for oppvarming og lys selv. Noen har anlegg der kommunene betaler for for eksempel lys i en lysløype.

Vi har tatt en ringerunde til noen av dem for å høre om de frykter høye strømpriser i vinter og hva det vil få å si for aktiviteten.

- Har gjort grep

- Vi i IL Vinger gruer oss ikke til vinteren. Den kan bli utfordrende dersom prisene stiger veldig, men nå snakkes det om strømstøtte. Vi får håpe det er noe som treffer oss, sier leder Robert S. Bentsen, og legger til at de nok ikke er blant de som har høyest utgifter.

- Vi har gjort flere tiltak, som å bytte til LED-lys i lysløypa og har også astro-ur, som slår seg av og på ved behov og ikke lyser når det er dagslys nok, sier han.

IL VInger bruker strøm i lysløypa og tilhørende skihytte.

Kommunal strøm

Morten Lønner i IL Malm i Sulitjelma sier at de betaler for lys i lysløypa i området ved skihytta i fjellet, men at den ofte ikke er lys i.

- Erfaringer viser at folk ikke går så mye der. Mange tar heller turen langs veien og da med hodelykt.

De har en lysløype til, ved boligfeltet i Bursimarka. Den er det Fauske kommune som tar strømregninga på.

- Det er et område som brukes av trimmere både med og uten ski, og der ble vi enige med kommunen for noen år siden om at de sørger for den, sier Lønner, som tror man hadde vært tjent med å bytte til LED der for å få ned utgiftene.

Varme opp 9.000 m2

Fauske/Sprint har gigantiske SKS Arena å varme opp. Fotballdelen på 115 ganger 75 meter, som er over 8.600 kvadaratmeter (og høyt under taket er det også) varmes opp med gass, mens servicebygget på 500 kvaratmeter bruker strøm.

- Vi har mer strømutgifter enn gassutgifter. I 2021 brukte vi strøm for 211.000 i SKS Arena, totalt i klubben 250.000. Det inkluderer også klubbhuset ved Fauske stadion, sier daglig leder Tom Erik Lund.

Følger gassprisene

- Der vi bruker strøm har vi idrettsstrøm fra Polar Kraft, som seg hør og bør, sier styreleder Ronny Borge.

Med Idrettsstrøm går ett øre per kWh strøm de bruker tilbake til klubben.

Sprint har nylig vært i kontakt med gassleverandøren, og frykter enda en en stor økning, men om og når den kommer vet man ikke.

- Det er vanskelig å vite med gass. Hvor mye vi bruker kommer blant annet an på utetemperaturen. Hittil i år har vi brukt gass for rundt 170.000 kroner. Vi vil veldig gjerne ha en mild både høst og vinter, sier Lund.

Justerer utleieprisene

- Det blir fort store summer når så mye skal varmes opp, og enhver økning er jo noe vi helst vil unngå. Men ser man lenger sør i landet så er vi heldige. Når det er sagt så har vi vært nødt til å justere prisene på utleie av hallen noe. Vi er per i dag ikke kjempebekymret for vinteren, men håper selvsagt det ikke blir veldig store økninger, sier Lund.

- Vi har et tosifret antall grader i hallen. Det bør nok ligge rundt 12-14 grader ved treninger. Vi leier ut til folk som har kjøpt en tjeneste og de skal ha ordentlige forhold, sier styreleder Borge og avkrefter der-
med at det kan bli aktuelt å skru ned varmen nevneverdig.

Foreslås ofte kuttet

På Fauske stadion er det kommunen som sørger for lys, ikke Fauske/Sprint.

- Å kutte i lys i idrettsanlegg og lysløyper er et forslag som kommer hvert år fra kommunedirektøren. Det er små beløp i den store sammenhengen og politikerne har gang på gang klart å holde idrett og aktivitet unna kutt. Det er viktige ting å kunne tilby befolkningen, sier Borge som i mange år har vært politiker i kommunestyret og kjempet for blant annet den saken.

- Jeg skal ikke forskuttere noe i år, men håper vi fortsatt kan ha lys i og ved idrettsanlegg, sier Borge.

Glad for fastpris

Endre Grønnslett i Sulitjelma fjelllandsby holder til midt i et området der mye strøm produseres av SKS.

I Fjellandsbyen bruker de store mengder strøm når snøkanonene går i anlegget der.

- Vi har fastpris på strøm og det er vi utrolig fornøyde med. Å produsere snø er veldig strømkrevende. Det er den store utgiftsposten vår hvert år, og jeg ser kolleger lenger sør som sliter med høye strømpriser. Vi har en god avtale med Polar Kraft og den vil hjelpe oss bra kommende vinter, sier han.

Litt bekymring i FKSK

Bo Olsen i FK Saltdalkameratene er bekymret for hvordan vinteren skal bli.

Klubben har en stor hall som skal varmes opp og det krever mye strøm.

- Vi varmer ikke opp Dragefossen stadion ute på vinteren, men dersom strømprisene stiger kan det gi oss en ubehagelig situasjon - selv om prisen fortsatt vil være langt unna det de sliter med i Sør-Norge, sier han.

- Vi har ikke diskutert dette i styret ennå, men hvordan vinteren blir anhenger av strømprisene. Og de er jo gjerne på det høyeste når vi trenger strømmen mest. På sommeren er det ikke mye vi bruker på oppvarmning, fortsetter han.

Bruker mye strøm

Hallen Sparebank1 Arena er i bruk på dagitid til skolene og på ettermiddager og kvelder er det fotball-
aktivitet, så den må være varm omtrent hele døgnet.

- Jeg har ikke tallene for i fjor foran meg, men det er store volum vi bruker til lys og varme. Jeg håper vi slipper å måtte senke temperaturen i hallen for mye, sier han og håper strømprisene ikke skal stige noe særlig mer.

Dyr snøproduksjon

Kristian Amundsen i Fauske IL ski sier at deres store strømutgift er knyttet til snøproduksjon i Klungsetmarka.

- Vi tåler ikke veldig mye høyere strømpris enn nå uten at det går ut over noe, sier han.

- Skulle prisen stige veldig, for eksempel dobles fra de rundt 30 øre vi har nå, så kan det bli en utfordring for et lite idrettslag som vi er. Vi ønsker at de midlene vi har skal gå til aktivitet for barn og unge, fortsetter Amundsen.

Én utfordring med snøproduksjon er at man kan ikke slå av og på snøkanonene hele tiden i takt med strømprisen.

- Får vi en periode med kuldegrader slik at vi kan starte produksjonen, så må maskinene får gå lenge, og med høyere strømpriser så kan det fort bli dyrt, sier Kristian Amundsen.

I Sørfold betaler kommunen for strømmen i lysløypene til IL Siso i Seljeåsen, samt løypene til IL Knubben og Leirgutten.

Powered by Labrador CMS