Saltenposten A/S

Saltenposten

Oppdragene til Byggherrerådgiver`n skal opp i kontrollutvalget:

- Ingen rettslig plikt til å avslutte kontrakten

SKAL ETTERGÅS. Evald Solbakkens rolle som innleid konsulent i den samme stillingen han tidligere hadde som fast ansatt i Fauske kommune skal nå granskes av kontrollutvalget. Arkivfoto: Sylvia Bredal

Fredag skal kontrollutvalget i Fauske kommune behandle saken om engasjementet til Evald Solbakkens firma Byggherrerådgiver`n. En ekstern rapport konkluderer med at lov om offentlig anskaffelser er brutt på et punkt.

Saltenposten
Saltenposten A/S

Publisert:

Som Saltenposten tidligere har omtalt vil kontrollutvalget se nærmere på engasjementet Byggherrerådgiver`n har for Fauske kommune.

- Det er alltid interessant når folk først er ansatt, og deretter kommer inn som konsulent. Vi er interessert i å se om det har skjedd på en ryddig og ordentlig måte, sa Odd Henriksen i desember. Henriksen er leder i kontrollutvalget.

Overfakturering

Evald Solbakken var først ansatt i kommunen for å være prosjektleder for ny skolestruktur. Senere ble han innleid for å gjøre den samme jobben. Opprinnelig hadde avtalen varighet til utgangen av 2017, men Solbakken sa opp stillingen i 2015, kort tid før han fikk tilbudet om jobben som konsulent.

Det er bakgrunnen for at kontrollutvalget ser på saken. I tillegg har Byggherrerådgiver`n fakturert mye mer enn den estimerte verdien på det utlyst anbudet, som var på 2.550.000 kroner.

I papirene til fredagens møte i kontrollutvalget, legges det til grunn at Solbakkens selskap fram til november ifjor hadde fakturert 4.293.272 kroner med bakgrunn i den avtalen.

Ingen plikt

I anbudet som ble utlyst, var det estimert 2.000 timer arbeid, men Byggherrerådgiver`n har fakturert for 37 prosent mer enn dette, står det i rapporten. Men:

- Det var ingen rettslig plikt til å avslutte kontrakten, og gå ut med ny konkurranse.

Det skriver Robert Myhre i advokatfirmaet Myhre & Co advokatfirma AS i en rapport bestilt av Salten kontrollutvalgsservice på vegne av kontrollutvalget i Fauske kommune.

- En ny konkurranse ville medført administrative kostnader, og det er ikke gitt at det ville gitt lavere priser. Det er derfor, etter min mening, ikke grunnlag for å kritisere oppdragsgiver for å ha latt kontrakten løpe ut, uten å si den opp, skriver Myhre om den løpende avtalen.

Det er i mange tilfeller vanskelig å vurdere omfanget av en rammeavtale, mener advokat Robert Myhre.

- Jeg er av den oppfatning av at overskridelsen i dette tilfellet ikke er nok til at skjønnsutøvelsen var uforsvarlig, skriver Myhre.

Brutt loven

Han mener likevel at lov om offentlig anskaffelse er brutt.

Det gjelder etterprøvbarhet av vurderingen om anbudskontraktens verdi.

- I dette tilfellet foreligger det ingen dokumentasjon på hvordan man har gått fram for å estimere anskaffelsens verdi, og dette er i strid med krav til etterprøvbarhet, skriver Myhre.

Ikke stor nok

Til tross for det, mener advokaten altså at det ikke får noen rettslig betydning i dette tilfellet, blant annet fordi kunngjøringen av anbudet var gjort slik det skal.

- Avviket er ikke så stort at det i seg selv tilsier at skjønnet nødvendigvis må ha vært uforsvarlig, skriver Myhre.

- Etter min vurdering vil derfor bruddet på krav til etterprøvbarhet ikke ha noen praktiske eller rettslige konsekvenser, basert på den informasjonen vi har så langt i saken, skriver Myhre.

Uenig

Saltenposten har tidligere skrevet at Solbakkens firma har fakturert 4,8 millioner kroner ved utgangen av 2018, men dette inkluderer en annen kontrakt Byggherrerådgiver`n har med Fauske kommune.

I samme sak avviser Solbakken at han overfakturerer.
- Det er ikke et større omfang på det engasjementet enn det kontrakten tilsier, sa Evald Solbakken i desember.

I samme sak, men på generelt grunnlag, uttalte innkjøpssjef i Fauske kommune at differansen på utlyst verdi og faktisk verdi på avtalen, skal være stor før en avtale skal utlyses på nytt.
- Det skal ikke være en vesentlig forskjell heter det i loven. I veldig mange prosjekter kan en anskaffelse bli litt større. Men om den blir 40-50 prosent mer så må man spørre seg om det var utlyst på rett måte, sa Tom Seljeås.

Husker ikke

Stillingen til Solbakken var opprinnelig lagt til rådmannens stab, men ble senere flyttet til Fauske Eiendom KF, uten at det var føringer fra kommunestyret om dette, ifølge saksframlegget til fredagens møte.

Tidligere leder for kommunens eiendomsselskap, kunne ikke huske hvorfor stillingen ble utlyst som et konsulentoppdrag da Saltenposten spurte om det i desember.
– Jeg husker ikke forholdene rundt det, det gjør jeg ikke, sa Odd Arve Horsdal, tidligere daglig leder i Fauske Eiendom KF.
Men det gjorde derimot Solbakken selv.
– Prosjektlederjobben for ny skolestruktur i Fauske ble lagt ut på anbud, fordi det ikke kom inn noen kvalifiserte søkere på stillingen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...