IKKE ØKONOMI. Rådgiver i Nordland Bondelag Tove Mosti Berg fra Saltdal sier det ikke er økonomi for bøndene i å bygge små biogassanlegg. Foto: Lars-Martin Hunstad
IKKE ØKONOMI. Rådgiver i Nordland Bondelag Tove Mosti Berg fra Saltdal sier det ikke er økonomi for bøndene i å bygge små biogassanlegg.

- Ingen bønder bygger biogassanlegg for å redusere klimautslipp

- Vi har ikke bygd et eneste biogassanlegg, forteller rådgiver i Nordland bondelag, Tove Mosti Berg.

Publisert Sist oppdatert

INDRE SALTEN. Hun slår fast at mangel på økonomisk støtte er årsaken. Dermed blir bøndene «Svarteper» i klimaregnskapet

For hvert år som går blir resultatet av menneskeskapte klimaendringer mer tydelig. I 2018 øker CO2-utslipp i Norge med tre prosent, der det i stedet skulle vært en kraftig reduksjon.

Ligger dårlig an

Bygging av biogassanlegg, i stor skala, er en del av løsningen for reduserte klimautslipp. I 2008/2009 hadde regjeringen en ambisjon om at 30 prosent av all husdyrgjødsel skulle gjennom en biogassreaktor innen 2020.

- Vi ligger dårlig an i forhold til regjeringens ambisjoner. Det er ikke økonomi for bøndene i å bygge små biogassanlegg. Nordland bondelag er i forhandlinger med regjeringen om dette. For vår del er det viktig at etablering av biogassanlegg ikke går på bekostning av matproduksjon, og at slike anlegg ikke blir en ekstrakostnad for bonden, sier Tove Mosti Berg.

Bryr seg ikke

Bønder i Misvær har ikke tid til å tenke på biogassanlegg. Hele prosjektet er for lite konkret, mener de.

- Er det meningen at vi skal bygge et biogassanlegg på hvert eneste gårdsbruk? Hvem skal dekke utgifter til renovering av gjødselkjellere, slik at vi blir i stand til å ta vare på biogassen. Ikke en eneste bonde i Misvær vil være interessert i et prosjekt der vedkommende må investere flere hundre tusen kroner i renovering av gjødselkjeller, og der den økonomiske gevinst er høyst usikker, sier leder av Skjerstad bondelag, Christian Klette.

Ekstra kjeller

Han sier bøndene i Misvær for tiden er mere opptatt av forslaget som ligger ute til høring, der tidspunktet for spredning av husdyrgjødsel blir kraftig redusert fra 1. november til 1. september.

I praksis betyr dette at bøndene i Misvær må bygge en ekstra gjødelskjeller.

Biogass

Biogass dannes når organisk materiale, blan annet gjødsel, matavfall, planterester og avløpsvann brytes ned av mikroorganismer i oksygenfritt miljø. Biogass består i hovedsak av metan som er en sterk klimagass.

Ved forbrenning dannes CO2 og vann. Siden råstoffet kommer fra biologisk materiale, regnes forbrenningen som CO2 nøytral, da den går inn i det naturlige CO2-kretsløpet.

Biogass kan utnyttes til produksjon av strøm, varme og drifstoff, og gir en forbrenning som er renere enn de fleste alternative energikilder.

Dobbel effekt

Det er bare en ubetydelig del av husdyrgjødsel som i dag blir utnyttet i biogassproduksjon.

- Etablering av biogassanlegg basert på husdyrgjødsel vil gi dobbel klimaeffekt, ved at den bidrar til å redusere utslippet av klimagassen metan fra landbruket, samtidig som det kan bli produsert klimanøytral energi, heter det i stortingsmelding 39 der landbruket er en del av løsningen.

Rivende utviking

I 2008/2009 innså Storting og regjering at teknologien for småskala biogassanlegg var på et tidlig stadium. Det førte at anleggene ble dyre. Det var dermed vanskelig å oppnå lønnsomhet i gårdsanlegg, som først og fremst behandlet husdyrgjødsel, selv med investeringsstøtte gjennom Innovasjon Norge og Enovas programmer.

Ti år er gått, og utviklingen av teknologi for biogassanlegg, har vært formidabel. Til tross for dette klarer ikke myndighetene å få på plass ordninger som sikrer bonden et positivt økonomisk resultat.

Det er også de som mener at det ikke er mulig å produsere biogass når gradestokken viser minus 20 grader.

Powered by Labrador CMS