LEDER. Kariann Schjem i flyktningtjenesten i Saltdal er en av de som jobber for at flyktningene som kommer skal bli integrert i lokalsamfunnet.
LEDER. Kariann Schjem i flyktningtjenesten i Saltdal er en av de som jobber for at flyktningene som kommer skal bli integrert i lokalsamfunnet.

IMDi ba Saltdal kommune om å bosette 10 flyktninger: - Det er mennesker med unike historier

Aldri før har det vært så mange flyktninger som det er nå. Det er mange utfordringer med det, men også mye positivt.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: I 2020 ba IMDi
(Integrerings og mangfolds-direktoratet) Saltdal kommune om å bosette 10 flyktninger i 2021. Det ble også vedtatt politisk i desember.

Kariann Schjem (31), faglig leder i flyktningetjenesten, sier at de hittil i år har bosatt fire personer av ti, samt hatt familiegjenforening i Saltdal kommune. De seks andre bosettingene vet de ikke når kommer.

Håp for framtida

- Det er mange flyktninger som kommer i håp om å få en bedre framtid, sier Schjem.

Hun jobber i flyktningetjenesten sammen med tre andre personer.

- Vi har også grunnskolelærere for voksne pluss lærer som underviser i norsk og samfunnskunnskap, og helsesykepleiere som arbeider med flyktningene. Vår jobb er å legge til rette for god integrering og å sikre at de får god nok kunnskap om elementer som er viktig for at de skal kunne være en del av samfunns-, utdannings- og arbeidslivet, sier hun.

Tidligere år

De som bosettes i kommunen har fått innvilget opphold i Norge. Av praktiske hensyn bosettes disse i sentrumsområdet. Dette gjør det enklere å følge opp barn i skolen/barnehage/fritidsaktiviteter, samt å ta seg til de ulike tilbudene som finnes i kommunen, forklarer Schjem.

I 2018 ble det vedtatt å ta imot 10 flyktninger i Saltdal, 6 ble bosatt. Året deretter ble det vedtatt å ta i mot 10 flyktninger 11 ble bosatt.
I fjor ble det vedtatt å ta imot 15 flyktninger. Grunnet lave asyl
adkomster ble anmodningen nedjustert til 10. Likevel ble det bosatt 12 person. Det ble så vedtatt å ta imot 10 personer i år og fire av dem er altså bosatt i Saltdal.

Pluss og minus

Lederen ser mange positive effekter av å ta imot flyktninger.

- Det er så mange fine mennesker som kommer med unike historier. De hjelper til så mye med mangfoldet i Norge og bidrar med arbeidskraft, sier hun.

Det kan også være noen utfordringer.

- Det er mange som kommer med utdanning, men godkjenningsordningene for utenlandsk utdanning gjør at mange må supplere utdanningene sine, og det derfor kan ta tid å komme seg inn på arbeidsmarkedet. I tillegg ser vi at språkkravene på arbeidsmarkedet kan by på utfordringer for en del. Vi ser imidlertid at de aller fleste jobber hardt for å nå målene sine, og at arbeids og utdanningsdeltakelse øker med økt botid.

Derfor samarbeider flyktningetjenesten med Røde Kors og mange ulike organisasjoner for å kunne gi den hjelpen de trenger for å bli integrert i samfunnet.

- Vi i flyktningetjenesten arbeider for at de skal komme i kontakt med befolkningen, forteller Schjem.

Får tilskudd

Saltdal kommune får et såkalt integreringstilskudd når de tar imot og bosetter flytninger. Dette tilskuddet er ment å gi kommunene en rimelig dekning av merutgifter til bosettings- og integreringsarbeidet i bosettingsåret og de neste fire årene. Målet er at flyktningene skal forsørge seg selv og kan ta del i samfunnet.

- I Saltdal kommune har vi fokus på å gi den enkelte flyktning og familien som helhet et godt og koordinert tilbud. Vi har blant annet mål om 100 prosent deltakelse i fritidsaktivitet for barn og unge i grunnskolen. Vi har også hatt tilbud om foreldreveiledning gjennom ICDP (et gruppebasert tilbud til foreldre) siden 2018. Vi er stolte av det arbeidet som gjøres i mange ledd i kommunen, sier Kariann Schjem.

Hvor mye kommunen får i tilskudd i år vet de ikke før på slutten av året når de ser hvor mange flyktninger som er bosatt.

Powered by Labrador CMS