ASTRONAUTENE OG PROSJEKTGRUPPA. Bak fra venstre: Newton-ansvarlig Bjørnar Pettersen, Kai-Robert Rubbås fra Mowi, Ida Osbakk fra Straumen barnehage, Geir Roald Sagnes fra Sisomar, Nils Eivind Kamfjord fra Elkem, astronautkandidat Nima Shahinian, ordfører Gisle Hansen, Anita Grønseth fra Andøya Space education, Arne-Harry Nilsen fra Nordsia oppvekstsenter og Caroline Jensen fra Straumen barnehage. Foran fra venstre: Sara Katrin Sjåvik Skogly (6), Selma Dale (6), Mats Arntzen (7), Peter Arntzen (6), Mie Kristiansen (6), Kähtriin Niklus (7), Eva Finvik (6), Leah Lillegård (6), Lukas Osbakk (5) og Liss-Mona E. Abrahamsen fra Straumen barnehage. Irina Darmonski var ikke til stede da bildet ble tatt.Æresgjestene ankom i en standsmessig doning, kjørt av Steinar Asp Ormåsen.ASTRONAUTENE OG PROSJEKTGRUPPA. Bak fra venstre: Newton-ansvarlig Bjørnar Pettersen, Kai-Robert Rubbås fra Mowi, Ida Osbakk fra Straumen barnehage, Geir Roald Sagnes fra Sisomar, Nils Eivind Kamfjord fra Elkem, astronautkandidat Nima Shahinian, ordfører Gisle Hansen, Anita Grønseth fra Andøya Space education, Arne-Harry Nilsen fra Nordsia oppvekstsenter og Caroline Jensen fra Straumen barnehage. Foran fra venstre: Sara Katrin Sjåvik Skogly (6), Selma Dale (6), Mats Arntzen (7), Peter Arntzen (6), Mie Kristiansen (6), Kähtriin Niklus (7), Eva Finvik (6), Leah Lillegård (6), Lukas Osbakk (5) og Liss-Mona E. Abrahamsen fra Straumen barnehage. Irina Darmonski var ikke til stede da bildet ble tatt.
Se video
Små astronauter var stjerner for en dag
Etter over 200 dager i verdensrommet, nådde de små astronautene i teamet ”Marshmallows” målet.
Stekende sol, korpsmusikk, flagg, røykmaskiner, publikum og æresgjester. Onsdag midt på dagen lå alt til rette for at de små astronautene fra Sørfold skulle ”lande” på planeten Mars.
Reisen ut i verdensrommet startet i november, og siden da har de gjort mye i barnehagen som er relatert til temaet.
- Det har vært gøy, for vi har gjort ganske mange eksperimenter, sier Sara Katrin Sjåvik Skogly (6).
Den imaginære turen til den røde planeten begynte som et samarbeid mellom Newton Sørfold og barnehagene om temaet verdensrommet.
- Prosjektet startet egentlig med litt kunnskap og enkle øvelser som ungene kunne gjøre. At vi i dag har havnet på et samarbeid med blant annet Elkem som har konstruert en romkapsel, at vi har fått astronautkandidat Nima Shahinian hit og laget et helikopter-opplegg, det er litt mer enn vi hadde tenkt i høst.
Ordene kommer fra Bjørnar Pettersen, Newton-ansvarlig i Sørfold kommune. For anledningen ikledd oransje heldress.
Annonse
The Marshmallows består av de eldste barna i barnehagen på Straumen og Nordsia. I november i fjor tok de av fra Cape Straumen, det vil si idrettsplassen bak skolen, og startet ferden mot Mars.
Reportasjen fortsetter under bildet
De reiste ikke ut i rommet på ordentlig, og har ikke vært borte i over 200 dager, men i denne perioden har de hatt ulike aktiviteter som naturfagseksperimenter og astronauttrening.
- Det artigste har vært å se på stjernene, synes Sara.
- Jeg synes det var artig å fly, sier Mats Arntzen (7).
Egentlig skulle landingen foregå 31. mai, men ble utsatt på grunn av dårlig værmelding. Da landingsdagen endelig kom, kunne ikke været vært bedre. Sol og så godt som vindstille ga gode landingsforhold.
Anita Grønseth fra Andøya Space education var en av de som var til stede i november for å sende opp en mini-rakett. Hun var tilbake 21. juni og gjentok rakettoppskytingen. Mektig musikk strømmet fra høyttalerne mens de som var møtt opp ventet spent på hva som skulle skje.
Da Pluto 10 og The Marshmallows nærmet seg landingsplassen, ble det opprettet kontakt med dem, og de som hadde møtt opp fikk høre hva barna snakket om ombord rett før landing.
- Er det noen som har sett romdrakta mi? Den var her i stad.
- Jeg måtte vaske den. Den henger til tørk i sola.
- Der er planeten! Den er mye større enn jeg trodde, lød en av stemmene fra verdensrommet.
- Oi, den har visst krympa litt.
Annonse
Kart og kompass ble sjekket, og det var tydelig at de var spente før landingen.
- Vi er snart framme! Hold dere fast, hører vi en av astronautene si.
- På med romdrakten!
- Nå lander vi!
Så mistet vi kontakten med de ombord, og rett etter hørtes lyden av et helikopter. Over skogen kom romkapselen ”flygende”.
Over midten av idrettsbanen var det spent en stor presenning. Mens røykmaskinene tåkela deler av området, satte helikopteret romkapselen ned på baksiden, ute av syne for publikum.
Ikke lenge etter ble presenningen senket og romkapselen ble synlig. Spenningen var stor blant publikum. Hvordan hadde det gått med de små astronautene på den lange ferden?
Til de som lurer på det - selvsagt hadde ikke barna sittet inne i romkapselen da den ble fraktet av helikopteret, men vi kan jo late som det.
Artikkelen fortsetter under bildet
Da døren gikk opp, var Mats Arntzen først ut av de små astronautene. Snart sto hele gjengen og vinket til publikum, stolte som de var over å være de første menneskene på Mars.
Det var også Mats som plantet det norske flagget på podiet som var rigget til midt på området foran tilskuerne. Flagg med Sørfolds kommunevåpen og med Elkems logo ble også satt opp.
I anledning marslandingen, skulle det selvsagt gjøres litt stas på The Marshmallows. Det er tross alt ikke hver dag det lander mennesker på en fremmed planet.
Gisle Hansen, for dagen omtalt som "rakett-ordfører", hadde oppgaven med å dele ut medaljer.
- Det har vært fantastisk å se dette opptrinnet, publikummet og arrangementet. Det er en virkelig god dag å være ordfører i Sørfold på, sa han rørt.
Én og én ble astronautene ropt opp og kom fram for å få medalje rundt halsen. Gullfarget på den ene siden, og med en illustrasjon som Mats Arntzen har tegnet på den andre siden.
Sangen "Jeg er en astronaut" har vært en gjennomgangsmelodi i prosjektet, og nå fikk publikum være med på å synge den.
Det var ikke bare The Marshmallows som fikk et synlig bevis for å ha vært til stede på Mars-landinga. Også æresgjestene måtte komme fram og ta imot medalje fra Liss-Mona E. Abrahamsen, styrer i Straumen barnehage.
Én av dem, Nils Eivind Kamfjord fra Elkem, har designet romkapselen. Den er sveiset sammen i all hemmelighet på Acustus på Straumen, for både romkapselen og ferden med helikopter skulle være en overraskelse for publikum.
Newton-ansvarlig Bjørnar Pettersen understreker at samarbeidet med blant annet lokalt næringsliv har vært viktig.
- Prosjektet har vist hvilke fantastiske muligheter som ligger i det å ha et godt samarbeid mellom oppvekstsektoren og lokalt næringsliv. Uten bistand fra alle som har bidratt, har dagen i dag blitt veldig amputert.
Nima Shahinian, Norges første astronautkandidat, hadde truffet de små astronautene tidligere. De møttes nemlig på Luftfartsmuseet i Bodø i november, og siden da har Shahinian fulgt reisen deres. At han var til stede på landinga var nærmest en selvfølge.
- Dette er det mest unike prosjektet jeg noensinne har sett innenfor opplæring og pedagogikk for barn. Det har rørt meg så mye at jeg har sittet og grått gjennom hele. Det er fantastisk, og barna har fått et startpunkt som er helt i verdensklasse, mener han.
- Tror du det kan være noen framtidige astronauter blant barna som har vært med?
- Uten tvil. Det de har lært nå i så ung alder er å tenke stort og at alt er mulig. Jeg kan garantere at noen av disse barna kommer til å gjøre noen helt unike ting i livene sine på grunn av dette.
Artikkelen fortsetter under bildet
Etter en høytidelig medaljeseremoni, ble det hele avsluttet med defilering foran publikum. Et korps sammensatt av musikere fra Straumen skole- og ungdomskorps og Nordbygda skolekorps rammet inn arrangementet og fulgte astronautene ut av banen.
Newton-Bjørnar var storfornøyd med dagen.
- Det gikk over all forventning. Vi hadde noen spenningsmomenter i forbindelse med opprigginga på banen, i og med at vi hadde involvert et helikopter. Vi hadde ikke fått testa om det kom til å få noen innvirkning på det som var på banen, men det gikk mye bedre enn vi hadde trodd, sier han.
- Har prosjektet "En reise til Mars" blitt som forventet?
- Hvis vi sier at vi startet på nivå 10 i høst da vi begynte å planlegge dette, så har vi vel havnet helt på nivå 200 eller 300, for det har gått helt over forventningene.
Ifølge astronautene Sara og Mats, har det tydeligvis vært en artig reise å være med på, men hvordan er det egentlig på Mars?
- Det er lite tyngdekraft og artig å hoppe, forklarer Mats.
- Hvordan ser det ut der?
- Det er masse rødt, på grunn av sanda og støvet, forteller Sara.
- Det er rusten sand på Mars og store fjell, tilføyer Mats.
"Små grønne menn med åtte bein", som de synger om i sangen var det ingen som hadde sett noe til...