FEIL ADRESSE. Leder i Hola veiforening, Per Vasshaug, her på grill- og rasteplassen, mener regningen for brøyting av et offentlig utfartssted ikke bør adresseres til et titalls private hytteeiere. Foto: Foto: Stig Bjørnar Karlsen
FEIL ADRESSE. Leder i Hola veiforening, Per Vasshaug, her på grill- og rasteplassen, mener regningen for brøyting av et offentlig utfartssted ikke bør adresseres til et titalls private hytteeiere.

Hytteeierne vil ikke ha brøyteregninga

(VALNESFJORD) Stat, fylke og kommune har opp-arbeidet en flott innfallsport til Sjunkhatten nasjonalpark i Hola. Men regninga for brøyting og ved-likehold overlater de til et titalls hytteeiere.

Publisert Sist oppdatert

Ved innfarten til nasjonalparken, øverst i Valnesfjord, er det anlagt parkeringsplasser, sitteplasser og grillplass. Der er merket turløyper inn i nasjonalparken, det er laget stier og klopplagt.

De siste 2,5 kilometerne av veien til innfallsporten må hytteeierne betale 60.000 kroner i året for å få brøytet. Mye mer hvis de også skal vedlikeholde veien, som forøvrig er skiltet Vestvatnli, et annet navn på Hola.

Føler tvang

12. juni 2017 var det møte mellom veiforeningen ordfører, rådmann og to kommunale mellomledere.

I referatet fra dette møtet står det at på direkte spørsmål svarte ordfører Jørn Stene at hvis veiforeningen ikke godtok dagens avtale ville veien bli stengt.

- Dette gjorde at vi følte oss tvunget til å gå med på en avtale, sier Per Vasshaug, leder i Hola veiforening.

Mellom stoler

Mandag 29. april i år møtte de fylkeskommunen, kommunen og ansvalige for nasjonalparken. I referatet kommer det fram at Hola veiforening ikke ønsker å betale, og at kommunen ikke vil gjøre det. Fylkeskommunen viser til at dette er kommunens ansvar og nasjonalparkstyret viser til at de ikke kan bruke penger utenfor nasjonalparken.

- Det er ikke vår oppgave betale for en offentlig oppgave, sier Per Vasshaug. I en parantes helt utenfor brøytesaken nevner han at hytteeierne betaler betydelige summer i eiendomsskatt.

Siden 2005

Brøytingen ble stanset 1. februar 2005 fordi det ikke lenger var noen fastboende i Hola. Da gikk hytte-
eierne med på å betale brøyting.

I 2010 ble nasjonalparken opprettet. Veiforeningen viste til at det i avtalen fra 2005 står at det forutsettes at bruken blir på tilsvarende nivå som da avtalen ble inngått.

Dermed betalte ikke foreningen for brøyting i 2011, 2012 og 2013, men brøytingen fortsatte. I 2013 oppdaget kommunen at de ikke hadde fått inn penger.


- Under press

Da ble det igjen en avtale, og foreningen begynte igjen å betale. Nå fikk også veiforeningen støtte fra nasjonalparkstyret, og det har vært samarbeid med Fauske kommune der kommunen blant annet har grøftet veien.

Før sist vinter ble det inngått ny avtale med tre års varighet, en avtale veiforeninga mener ble inngått under press av at veien ellers ville bli stengt om vinteren.

Powered by Labrador CMS